ΕΛΛΑΔΑ

«Φέρτε τώρα τα λεφτά που μας χρωστάτε!»

«Φέρτε τώρα τα λεφτά που μας χρωστάτε!»

Κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση – Ζητούν άμεσα την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και την επιστροφή των χρημάτων που τους παρακρατήθηκαν.

Η κυβέρνηση έχει πλέον απολέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας έναντι των Ελλήνων πολιτών και έναντι και δυστυχώς και έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, με ανακοίνωσή τους οι απόστρατοι αξιωματικοί ζητούν άμεσα να τους δοθούν πίσω τα χρήματα που τους είχε κρατήσει το οικονομικό επιτελείο με τις περικοπές των μνημονίων.

Την άμεση και πλήρη εφαρμογή της υπ. αριθμόν 2192/2014 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των εν αποστρατεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητά η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), «λόγω των πρόσφατων δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι υπάρχει δήθεν συμφωνία για επιστροφή των αναδρομικών σε βάθος χρόνου» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΑΑΣ.

Η ΕΑΑΣ ζητά επίσης την άμεση επαναφορά των συντάξεων στα ύψη προ της 1-8-2012, καθώς και άμεση επιστροφή στο ακέραιο και εις χρήμα, των παρανόμως κατακρατηθέντων ποσών από τις συντάξεις.

Η ΕΑΑΣ προαναγγέλλει συνάντηση του συντονιστικού οργάνου των εν αποστρατεία στελεχών των τριών κλάδων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, «στο άμεσο προσεχές διάστημα», «προκειμένου να μας γνωσθούν οι προτάσεις-προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς τη νομοθετική ρύθμιση υλοποίησης της απόφασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι προφανές ότι οι απόστρατοι φοβούνται ότι οι κυβέρνηση θα κινηθεί στο προσεχές διάστημα με διάφορα νομικά παιχνίδια προκειμένου είτε να μην καταβάλει όλο το ποσό είτε να μην πληρώσει τοις μετρητοίς, αλλά με άλλους τρόπους και στο μέλλον (έκδοση ομολόγων για παράδειγμα).

Παράλληλα η ΕΑΑΣ «λόγω του χρόνου που παρέρχεται απράκτως», της «βραδύτητας εκδήλωσης ενεργειών από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και της μη μέχρι τώρα σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», θέτει υπόψη των μελών της τις παρακάτω επιλογές δράσης που δύνανται ο καθένας ατομικά, σταθμίζοντας τα δεδομένα, να αναλάβει:

- Άσκηση αγωγής στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διεκδίκηση των αναδρομικών με την οποία διακόπτεται αμετάκλητα η παραγραφή της απαιτήσεως και επιπλέον η απαίτηση αυτή έχει τοκοφόρο χαρακτήρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

- Υποβολή αίτησης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την οποία να ζητείται η αναγνώριση της απαίτησης των αναδρομικών, οπότε διακόπτεται η παραγραφή της απαίτησης αυτής. Σε αυτή την περίπτωση, προστίθεται στην ανακοίνωση, απλά κερδίζεται χρόνος μέχρι να πάρει επίσημα θέση το Υπουργείο Οικονομικών επί της απόφασης του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών (σ.σ.: ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την 1-8-2014)».

Η ΕΑΑΣ καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, χωρίς χρονοτριβές, σεβόμενη τα συνταγματικά δικαιώματα των αποστράτων.

Διαβάστε επίσης:

Άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους ζητούν οι απόστρατοι αξιωματικοί

ΓΕΕΘΑ: Οίκοι Ευγηρίας για τους Αποστράτους