ΕΛΛΑΔΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Το συγκινητικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Εκατοντάδες προσκυνητές παρακολούθησαν μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης την ακολουθία για την κοίμηση της Θεοτόκου - Ξύπνησαν μνήμες στην Τραπεζούντα

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τελέστηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν και φέτος στην ιστορική μονή προκειμένου να τιμήσουν τη Θεοτόκο και να γιορτάσουν το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν κλήρος και λαός προκειμένου να γίνει σε αυτό τον ιστορικό χώρο η σημερινή Θ. Λειτουργία.

«Δεν έπαυσε να είναι ποτέ για τους χριστιανούς, οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» σημείωσε συγκινημένος ο κ. Βαρθολομαίος.

Το χρονικό της καταστροφής της Ιεράς Μονής του Πόντου

Tα μοναστήρια του Πόντου υπέφεραν από τη βάρβαρη και ασεβή συμπεριφορά των Nεότουρκων και των Kεμαλικών, οι οποίοι φανάτιζαν τις άγριες και ληστρικές μουσουλμανικές ομάδες. Πολλές φορές έπεσαν θύματα ληστειών και καταστροφών. Tο 1922 οι Tούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Aφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους ή για να ικανοποιήσουν το μίσος τους εναντίον των Eλλήνων.

Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού.

Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 2010

Διαβάστε επίσης:

ΝΤΡΟΠΗ: Βεβήλωσαν Ιερό Ναό στη Λέσβο, λίγες ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο

Δεκαπενταύγουστος 2014: Θαύμα! Ο μικρός Λουκάς νίκησε τον σπάνιο καρκίνο!

Τραγωδία στη Ρόδο: Φρικτός πνιγμός γνωστού κομμωτή