ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Απεγνωσμένες προσπάθειες να οριοθετηθεί το πύρινο μέτωπο στον Υμηττό (pics+vids)

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Απεγνωσμένες προσπάθειες να οριοθετηθεί το πύρινο μέτωπο στον Υμηττό (pics+vids)

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν από το μεσημέρι της Παρασκευής (17/07/2015) οι κάτοικοι των δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.Πύρινη λαίλαπα απειλεί τις οικίες που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού, ενώ η πυρκαγιά έχει κατακάψει μέχρι στιγμής και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Έως αυτή την ώρα, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε ένα σπίτι και μία ταβέρνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να οριοθετήσουν το πύρινο μέτωπο.

Στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 υδροφόρες δήμων, επτά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Τεράστια είναι και η κινητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής: Σχεδόν όλοι έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν με δικά τους μέσα - ακόμα και με κουβάδες - να περιορίσουν τις εστίες, ενώ βοηθούν και τους πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00 μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση, στο τέρμα της οδού Κισσού.

Στο μεταξύ, δεκάδες είναι οι καταγγελίες κατοίκων ότι προτού ξεσπάσουν οι πρώτες φλόγες ακούστηκαν εκρήξεις.

Δήμαρχος Ηλιούπολης: Πρόκειται για εμπρησμό - Άκουσα τουλάχιστον 3 εκρήξεις

Σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Υμηττό, στην πλευρά της Ηλιούπολης, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Βαλασόπουλο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στη πλευρά του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας το θέμα αντιμετωπίστηκε. Τώρα η φωτιά έχει μετατεθεί στην πίσω πλευρά του Υμηττού, στο δήμο, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Κορωπίου».

Τόνισε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι έτοιμες και η μάχη δίνεται με ιπτάμενα και με πεζοπόρα τμήματα» για την κατάσβεσή της.

Ο κ. Βαλασόπουλος σημείωσε ότι δεν κάηκε κανένα σπίτι στο δήμο της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, ενώ «στο Βύρωνα έχει καεί μια ταβέρνα και τίποτα άλλο», λέγοντας «ότι βασικός στόχος ήταν να σωθούν τα σπίτια και οι άνθρωποι και τα καταφέραμε».

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις των εθελοντών, αλλά και του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να «αντιμετωπιστεί η παραμικρή αναζωπύρωση άμεσα».

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης εμφανίστηκε «100% σίγουρος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, κι όχι μόνο στον Υμηττό».

Προσέθεσε ότι ο ίδιος, καθώς βρισκόταν στο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, άκουσε «τουλάχιστον 3 εκρήξεις σε σημεία που είχαν αποστάσεις μεταξύ τους πάνω από 300 μέτρα».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών, θέτονται σε 24ωρη προληπτική φύλαξη, έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο λόφος του Στρέφη και σε επιφυλακή το Άλσος Ιλισίων και η Ακαδημία Πλάτωνος.

Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Εξάλλου, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.

Νωρίτερα, η μονή του Αγίου Ιωάννη στον Καρέα βρέθηκε στο έλεος της φωτιάς, με τις φλόγες να φθάνουν σε απόσταση αναπνοής από το χώρο.

Παράλληλα, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού», λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά. Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.

«Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι' αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Σχετικές ειδήσεις