ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα παραδομένη στις φλόγες - Όλο το χρονικό των πυρκαγιών σε Καρέα, Λακωνία, Χαλκίδα, Μαλακάσα

Η Ελλάδα παραδομένη στις φλόγες - Όλο το χρονικό των πυρκαγιών σε Καρέα, Λακωνία, Χαλκίδα, Μαλακάσα

Η χώρα καίγεται από το πρωί της Παρασκευής 17/07 με δεκάδες μέτωπα να καταστρέφουν δασικές περιοχές και τον αστικό ιστό - Φόβοι για σχέδιο συνολικής πολιτικής αποσταθεροποίησης - Πολίτες και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης μιλούν ανοικτά πλέον για σχέδιο εμπρησμών - Η κατάσταση είναι δραματική σε Υμηττό, Κορωπί, Χαλκίδα, Mαλακάσα και Λακωνία - Σε κόκκινο συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός - 52 εστίες από το πρωί σε όλη τη χώρα - Στις φλόγες παραδόθηκαν ο Υμηττός και η Λακωνία - Κάηκαν σπίτια- Σε απόγνωση οι κάτοικοι - Εκκενώθηκαν οικισμοί, η Μονή του Αγίου Ιωάννη και κτήριο του Χαμόγελου του Παιδιού - Ένας τουρίστας νεκρός από αναθυμιάσεις στη Λακωνία - Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους Canadair - Ψυχραιμία και επιφυλακή συνέστησε ο πρωθυπουργός 

Το πολιτικό timing, λίγο μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων και λίγο πριν κλειδώσει η συμφωνία με τους δανειστές, είναι όντως πολύ περίεργο και θυμίζει άλλες εποχές πολιτικής αποσταθεροποίησης. Δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών ξέσπασαν λίγες ώρες πριν από τον ανασχηματισμό. Πολίτες και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης μιλούν ανοικτά για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών με συνεχή διασπορά μετώπων με στόχο τη δημιουργία πολιτικής εμπλοκής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΡΕΑ

Το σχέδιο είναι ακριβώς ίδιο με την περίοδο των φονικών πυρκαγιών του 2007 επί κυβερνησης Καραμανλή. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (≈2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και μείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ.

Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες). Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.

Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα της έξαρσης των πυρκαγιών. Ταυτόχρονα όμως τόσο ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, όσο και μέρος της αντιπολίτευσης, επισήμαναν ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών το οποίο τέθηκε σε ισχύ, αλλά και την έλλειψη επαρκών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί μία καταστροφή τέτοιας έκτασης.

To Newsbomb.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για τις δραματικές ώρες και τα μέτωπα τις φωτιάς στον Καρέα και στην Λακωνία - Ιδιαιτέρως κακές οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Kαι αύριο Σάββατο 18/07 θα συνεχιστούν οι ισχυροί άνεμοι.

Σε επιφυλακή όλο το κράτος για να ελεγχθούν οι πυρκαγιές και να μην ξεσπάσουν αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πυρκαγιά-Λακωνία: Εκκενώθηκε και η Νεάπολη

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Λακωνίας που βλέπουν τα σπίτια τους να απειλούνται από τις φλόγες.
Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας λόγω των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η δήλωση του Ι. Γεωργούλη, προέδρου της κοινότητας Νεάπολης Λακωνίας, στο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. «Έχουμε χάσει, δυστυχώς, τη μπάλα». - Εκκενώνεται και το κέντρο υγείας, καθώς οι φλόγες βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής.

Χαοτική είναι η κατάσταση στη Νεάπολη Λακωνίας και στα γύρω χωριά παρά τις προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα.

Μιλώντας στο δελτίο Ειδήσεων του κρατικού καναλιού, ο κ. Γεωργούλης δήλωσε ότι «η φωτιά βρίσκεται περιμετρικά της Νεάπολης και δυστυχώς έχουμε χάσει τη μπάλα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ανεξέλεγκτη. Οι κάτοικοι έχουν ήδη μεταφερθεί στο σχολείο του χωριού, καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα υποφέρουν».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εφιαλτική η κατάσταση και στον Καρέα

Εκτός ελέγχου η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στον Υμηττό από τις 13:00. Η φωτιά εκτείνεται σε δύο μέτωπα, το ένα δεξιά από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, και το άλλο αριστερά από τον Καρέα, προς την Ηλιούπολη.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέει στην περιοχή, οι φλόγες έφθασαν στα πρώτα σπίτια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν καεί δύο σπίτια. Μάχη με τις φλόγες δίνουν 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε πως κατέγραψε το Live Blog του Newsbomb.gr όλο το χρονικό από το πρωί