ΕΛΛΑΔΑ

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα hot spots κυριάρχησε στη σύσκεψη για το προσφυγικό

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα hot spots κυριάρχησε στη σύσκεψη για το προσφυγικό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, οι Γιάννης Μουζάλας, Γιάν Άσελμπορν και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το πρώτο κέντρο υποδοχής προσφύγων (hot spot) θα λειτουργήσει σε περίπου 10 ημέρες στη Μυτιλήνη ενώ άλλα τέσσερα θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα σε ένα μήνα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Από την πλευρά τους ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο επίκεντρο της επίσκεψης των δύο αντρών στην Αθήνα βρέθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία κέντρων υποδοχής (hot spot), η οποία θα αποτελέσει προϋπόθεση για την εφαρμογή των συμφωνιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, μια πολιτική αλληλεγγύης, καθώς και η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις που υπήρξαν και ζήτησε από την ευρωπαϊκή πλευρά να επιταχύνει κυρίως την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Στείλαμε μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη λειτουργία των hot spots χωρίς τα οποία δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι αυτά θα είναι τα κέντρα επιλογής των προσφύγων και δεν θα μπορεί κάθε χώρα να επιλέγει απ' όπου θέλει.

«Πρέπει να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες με σωστή ταυτοποίηση, έλεγχο υγείας και να προσφέρουμε τις σωστές συνθήκες υποδοχής, αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιός μας χτυπάει την πόρτα», τόνισε.

Στο πλαίσιο της διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου που αποτελεί η Συνθήκη Σένγκεν, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των ευρωπαικών συνόρων και διατυπώθηκε από την ευρωπαική πλευρά η πρόταση για συνεργασία στο θέμα αυτό της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα, καθώς τουλάχιστον οι καταμετρημένοι Σύριοι πρόσφυγες που διαβιούν στο έδαφός της ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

«Στο Συμβούλιο αποφασίσαμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εθνική κυριαρχία εξασθενεί», τόνισε ο κ. Ασελμπορν και σημείωσε ότι οι μόνες λύσεις στο προσφυγικό πρόβλημα και για την Ελλάδα και για την Τουρκία είναι ευρωπαϊκές.

Διευκρίνισε πάντως ερωτηθείς, ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνεργασίας των δύο χωρών από την ΕΕ αλλά μόνον επιθυμία και εναπόκειται στις δύο χώρες αν και πώς θα συγκεκριμενοποιήσουν τη συνεργασία τους. Υπάρχουν πάντως σκέψεις και από τις δύο πλευρές.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «κάνουμε σοβαρή προσπάθεια Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ και δεν πιστεύω ότι διανοείται καμία πλευρά ότι θα διεμβολίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης και ότι θα ξύσουμε παλιές πληγές».

«Η όλη προσέγγιση», είπε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, «συνδέεται με την προσπάθεια να έρθει πιο κοντά η Τουρκία στην ΕΕ και να συζητήσει».

Ο κ. Ασελμπορν ο οποίος μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο πριν έρθουν στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τη Ρώμη, όπου μετείχαν στην «υψηλού συμβολισμού» πρώτη εφαρμογή της μετεγκατάστασης 19 προσφύγων από την Ερυθραία στην Σουηδία, στη συνέχεια μετέβησαν στη Λαμπεντούζα, όπου λειτουργεί το πρώτο hot spot στην Ιταλία.

Μετά την Αθήνα θα επισκεφθούν τη Λέσβο και σε μια βδομάδα η ίδια ομάδα αξιωματούχων θα επιστρέψει στην Ελλάδα, στηρίζοντας την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι δίπλα της η Ευρώπη», εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό σηματοδοτεί και η συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ασελμπορν εκ μέρους του Συμβουλίου και ο κ. Αβραμόπουλος εκ μέρους της Επιτροπής ανέφεραν ότι είχαν ουσιαστική συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς το πρωί στο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και επιταχύνουμε τους ρυθμούς.

Ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ. Μουζάλα για την συμβολή του στην προώθηση των διαδικασιών, ενώ εκείνος αναφέρθηκε σε δύο υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν.

Η μία αφορά τους πρόσφυγες οι οποίοι πρέπει να αποδεχθούν τους κανόνες της ΕΕ και η δεύτερη αφορά την ΕΕ, η οποία πρέπει επίσης η ίδια να βάλει κανόνες, πατάσσοντας το εμπόριο ανθρώπων και να κάνει αποδεκτά ίδια κριτήρια για όλες τις χώρες.