ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία στο ΝΑΤ κρατά τα πλοία δεμένα στα λιμάνια

Απεργία στο ΝΑΤ κρατά τα πλοία δεμένα στα λιμάνια

Ταλαιπωρία περιμένει από σήμερα Τετάρτη (11/11) όσους θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο καθώς αναμένεται να προκληθουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο ΝΑΤ.

Οι εργαζόμενοι στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου σε ενιαίο φορέα ασφάλισης.

Λόγω της απεργίας, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν θα μπορούν να προμηθευτούν το απαραίτητο έγγραφο ελευθεροπλοΐας για τα πλοία από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ (τμήμα πόρων και εισφορών) με αποτέλεσμα από σήμερα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν δρομολόγια για πολλούς προορισμούς.

Ηδη, έχουν αποστείλει σχετικά έγγραφα προς το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο με τη σειρά του έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα υπόλοιπα λιμεναρχείο της χώρας καθώς πολλές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το σχετικό πιστοποιητικό. Σοβαρό πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις αναμένεται να έχει η Αίγινα αλλά και οι δυτικές Κυκλάδες.

Ηδη όπως έγινε γνωστό, το «Αδαμάντιος Κοραής» δεν πρόκειται σήμερα να πραγματοποιήσει από σήμερα τα δρομολόγια του για τις δυτικές Κυκλάδες όπως και το «Διονύσιος Σολωμός» που εκτελεί τη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Παράλληλα, αύριο Πέμπτη 12 Νοεμβρίου τα πλοία θα παραμείνουν ούτως ή άλλως δεμένα στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ με απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Άκαρπη η συνάντηση των εργαζόμενων του ΝΑΤ με τον υπουργό Εργασίας

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλο χωρίς να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το θέμα του ΝΑΤ.

Σε ανακοίνωση των εργαζόμενων, αναφέρθηκε ότι «από την συνάντηση το μόνο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν η εμμονή του Υπουργού να υπαχθεί το ΝΑΤ στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια τέτοια συνένωση».

Οι εργαζόμενοι πρότειναν στον υπουργό να βάλει τέλος στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία που υπάρχει στο πλοία, εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα του Ταμείου και ταυτόχρονα επιστροφή του ΝΑΤ στο Υπουργείο Ναυτιλίας αφού είναι άρρηκτα δεμένο με αυτό.

Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στο κεντρικό κτίριο του ΝΑΤ προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.