ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και κόβουν την Ελλάδα στα δύο

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και κόβουν την Ελλάδα στα δύο

Άνοιξε ο κόμβος του Μπράλου, που ήταν αποκλεισμένος από το πρωί, υπό το φόβο επεισοδίων - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτώνκαι μετά τη χθεσινή κίνηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να αρχίσει ο διάλογος με την κυβέρνηση, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό

Ένα βήμα πριν γίνει σύρραξη στον Μπράλο

Ένα βήμα πριν τα επεισόδια έφτασαν οι αγρότες που έχουν κλείσει το δρόμο στον κόμβο του Μπράλου, με οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι έσπασαν τα μέτρα της αστυνομίας και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα έσπασαν πρώτοι οι οδηγοί των φορτηγών οι οποίοι κινούνταν με κατεύθυνση από την Αθήνα προς τη Λαμία, που παραμένουν για ώρες εγκλωβισμένοι και μάλιστα οι ουρές αυτή τη στιγμή ξεπερνούν και τα 20 χλμ.. Αμέσως μετά, οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων που βρίσκονταν ακινητοποιημένοι, είτε μέσα στη Λαμία, είτε στο εθνικό δίκτυο από τη Λαμία μέχρι τη Στυλίδα σε ένα μήκος που ξεπερνούσε τα 15 χλμ., έσπασαν και αυτοί τα μέτρα της αστυνομίας και προχώρησαν προς την περιοχή του Μπράλου φτάνοντας πολύ κοντά στο μπλόκο των αγροτών.

Παράλληλα άλλες νταλίκες μέσα από τους παραδρόμους έφτασαν πολύ κοντά στο μπλόκο των αγροτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά τις 9 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οδηγούς των φορτηγών αυτοκινήτων και τους αγρότες, και οι τελευταίοι απέσυραν τα τρακτέρ στις 9.30 το βράδυ από το εθνικό δίκτυο, ανοίγοντας το δρόμο για να αποφευχθούν τα επεισόδια τα οποία απειλήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στις νταλίκες ήταν μπλοκαρισμένα και Ι.Χ. αυτοκίνητα με πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών τους και σύμφωνα τουλάχιστον με τους αξιωματικούς της τροχαίας θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 με 4 ώρες για να απεγκλωβιστούν από το εθνικό δίκτυο, καθώς από τα διόδια της Αγίας Τριάδας μέχρι και τα Καμμένα Βούρλα, σε μια απόσταση 20 χλμ. τα φορτηγά αυτοκίνητα έχουν καλύψει τα δύο από τα τρία ρεύματα κυκλοφορίας της ανόδου της Εθνικής οδού από Αθήνα προς Λαμία. Παράλληλα είναι γεμάτα και όλα τα πάρκινγκ επί της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας. Παρόμοιες εικόνες έχουμε και στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο στην κάθοδο από Λαμία προς Αθήνα.

Συζητήσεις μετά την επιστροφή του Τσίπρα

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού με την Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών που εκπροσωπεί περισσότερα από 30 μπλόκα, την ώρα που διάλογο ζητούν 52 ακόμα μπλόκα.

Από την άλλη, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την κίνηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών, τονίζοντας ότι δεν την αναγνωρίζουν και υπογραμίζουν ότι οι ίδιοι είχαν στείλει την προηγούμενη Τρίτη τις δικές τους προτάσεις στην κυβέρνηση και αναμένουν πρόσκληση για διάλογο.

Δυσαρέσκεια προκλήθηκε και στους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, να την εκφράζει λέγοντας - σε συνέντευξή του στο Mega- ότι όσοι πήγαν σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι κομματικά υποκινούμενοι.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας δηλώνουν αποφασιμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, σημειώνοντας ότι δεν έχουν λάβει ακόμα απαντήσεις στα αιτήματα που κι εκείνοι έχουν θέσει.

Στο υψηλού συμβολισμού για το αγροτικό κίνημα, Κιλελέρ, μετακινήθηκαν σήμερα το απόγευμα περί τα 30 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας και απέκλεισαν από τις 4 μέχρι τις 6 την παλαιά Εθνική οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος της διασταύρωσης με το ιστορικό χωριό. Προηγούμενα όμως οι αγρότες πέρασαν από την θέση όπου βρίσκεται το μνημείο του αγρότη, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον Μαρίνο Αντύπα και τον αγώνα των αγροτών και εν συνεχεία, προχώρησαν σε αποκλεισμό της διασταύρωσης.

Στο προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας είναι οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορείες των θεσσαλικών πόλεων.

Η χθεσινή πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών, ήταν η αφορμή για έναν άγριο τσακωμό στον τηλεοπτικό «αέρα» του Mega σήμερα το πρωί, μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών Βαγγέλη Μπούτα και Γιάννη Παναγή.

Ανοιγοκλείνουν το μπλόκο του Μπράλου

Ενώ αρχικά, οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μπράλου, δεδομένου των μεγάλων ουρών που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους, θα ανοίξουν για λίγη ώρα το δρόμο, προκείμενου να εκτονωθεί η κατάσταση.

2470395

Παράλληλα, παραμένει αποκλεισμένη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας, καθώς και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην περιοχή παλιός Λεβέντης.

2470391

Σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών και προχωρούν από αύριο Τετάρτη σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη απόψε στην συνέλευση των αγροτών που έγινε στις Μικροθήβες και αποφάσισαν τον πλήρη αποκλεισμό ακόμη και των παραδρόμων που εξυπηρετούσαν τις συγκοινωνίες, αφού ο κόμβος παραμένει κλειστός από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών πήραν την απόφαση να κλείσουν από τις 12 αύριο το μεσημέρι και μέχρι τις 6 το απόγευμα και τους δύο παραδρόμους της εθνικής οδού, αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού.

Η απόφαση αυτή σημαίνει πλήρες black out στις συγκοινωνίες μεταξύ βορρά-νότου, αφού και τα Τέμπη παραμένουν κλειστά εδώ και πολλές ημέρες.

Τα μπλόκα σήμερα

Οι αγρότες της Νίκαιας έκλεισαν στις 4 το απόγευμα και για τρεις ώρες, την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ για ένα τρίωρο ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων και έπεται και συνέχεια.

Κλειστό παραμένει το τελωνείο του Προμαχώνα αλλά και τα Τέμπη με τους εκεί αγρότες να περιμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μαζί του κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.

Πάντως, διαφωνούν με την προοπτική η συνάντηση να γίνει με εκπροσώπους όλων των μπλόκων καθώς επιθυμούν στη συνάντηση που θα κάνουν οι ίδιοι με τον Πρωθυπουργό να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των 33 μπλόκων που έχουν υπογράψει το κοινό πλαίσιο αιτημάτων το οποίο συνέταξαν τα μπλόκα Τεμπών και Μικροθηβών και έχουν γνωστοποιηθεί στην Κυβέρνηση και τους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων από την προηγούμενη Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, τα μπλόκα που στήνονται στο επαρχιακό δίκτυο του νομού και αφορούν σε εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης (Γερακάρι, Μελούνα, Μεγάλο Ελευθεροχώρι), ετοιμάζονται να αυξήσουν σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού ημερησίως ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός πίεσης προς την Κυβέρνηση.

Μακεδονία

Τα Μάλγαρα και τα Γιαννιτσά έκλεισαν επ' αόριστον, το μπλόκο της Χαλκηδόνας και σήμερα θα είναι σε ισχύ από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Στο Δερβένι οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο, από τις 11 έως τις 15:00, ενώ από τις 15:00 έως τις 18:00 η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται από μια λωρίδα.

Τα Κερδύλια, από τις 12:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το βράδυ θα είναι κλειστά.

Πελοπόννησος

Οι αγρότες της Δυτικής Αχαϊας, συνεχίζουν τον 12ωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο μπλόκο της Κάτω Αχαϊας.

agrotes2

Και σήμερα ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, ενώ υπάρχουν σκέψεις για έλευση των τρακτέρ ξανά στην πόλη της Πάτρας την Πέμπτη το πρωί, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Στην Ηλεία, ανυποχώρητοι είναι οι αγρότες στο μπλόκο του Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με τρίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου. Στη θέση τους παραμένουν τα μπλόκα σε Μαραθιά, Κουρτέσι.

Επ' αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Κλειστό επ' αόριστον κρατούν από τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα το δρόμο στο Καλό Νερό οι αγρότες της Τριφυλίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία, αλλά και των οχημάτων που κατευθύνονται από Τρίπολη και Καλαμάτα προς Πύργο - Πάτρα, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού, γίνεται μετ' εμποδίων από τους παράδρομους, από τους οποίους δεν μπορούν να διέλθουν μεγάλα και βαριά οχήματα.

«Γι' αυτόν τον τύπο των οχημάτων ενδέχεται να υπάρξει αποκλιμάκωση και κατά χρονικά διαστήματα να επιτρέπεται η διέλευσή τους, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής, Νίκος Σινάνης.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, ενώ και οι Λάκωνες αγρότες θα κλείσουν από τις 6.00 έως τις 7.00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία των αγροτών της Αρκαδίας, τo Συντονιστικό Όργανο στο οποίο συμμετέχουν ο Ιατρικός σύλλογος, ο Οδοντιατρικός σύλλογος, ο Φαρμακευτικός σύλλογος, ο Δικηγορικός σύλλογος, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο, αποφάσισαν στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους ενάντια στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, να συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία, μεθαύριο Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Η αιμοδοσία οργανώνεται με την φροντίδα του συλλόγου «Άξιον Εστί», για παιδιά με νεοπλασματικές παθήσεις και θα διεξαχθεί από κινητή μονάδα του γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Γ. ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ», στο Πνευματικό Κέντρο του ναού της Μεταμορφώσεως στην Τρίπολη, από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστή επ’ αόριστον παραμένει η Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο Κεφαλοβρύσου.

Επίσης, σήμερα από τις 12.00 έως τις 14.00 οι αγρότες θα κλείσουν τον κόμβο Αγίου Νικολάου.

Για δυο ώρες θα παραμείνει κλειστή και η Εθνική οδός στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευήνου.

Εν τω μεταξύ, το βασικό άξονα των αιτημάτων τους έστειλαν στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σήμερα, οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, εκπροσωπώντας δεκατρία μπλόκα από τους έξι νομούς, έντεκα συνεταιρισμούς κι αγροτικούς συλλόγους, ενώ το κείμενο προσυπογράφει και ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας από την Κρήτη.

Στο κείμενο αυτό οι αγρότες επισημαίνουν ότι, «ο βασικός άξονας των αιτημάτων μας είναι το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αυτόνομο ΟΓΑ, το φορολογικό μια και συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, το ξεκαθάρισμα των αγροτών (μητρώο, κριτήρια κατά κύριο επάγγελμα) μιας και αυτό συνδέεται άμεσα και με το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό».

Σημειώνουν πως για το κατά κύριο επάγγελμα «η έννοια του αγρότη πρέπει να καθορίζεται με κριτήριο την εγγραφή του στον ΟΓΑ» και για την εγγραφή να απαιτείται το 51% του εισοδήματος να είναι γεωργικό λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο 5ετίας, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται χρονιές με ελάχιστη παραγωγή ή φυσικές καταστροφές, όπου ένας αγρότης για να ζήσει την οικογένειά του μπορεί να χρειαστεί να κάνει άλλες δουλειές όχι απαραίτητα γεωργικής φύσης.

Για το ασφαλιστικό ζητούν αυτονομία του ΟΓΑ με «ξεκαθάρισμα των δικαιούχων οι οποίοι δεν μπορούν παρά να είναι μόνο αγρότες» και συγκεκριμένα ζητούν, «να παραμείνουν έως το 2020 οι 7 κατηγορίες ασφάλισης που ήδη υπάρχουν χωρίς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους ασφάλισης. Παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΓΑ και βάσει αυτής να συζητήσουμε όποια διορθωτικά μέτρα μπορεί να χρειαστεί να παρθούν».

Επιπλέον για την ενίσχυση των εσόδων του ΟΓΑ προτείνουν να ενταχθούν οι εργάτες γης χωρίς χαρτιά που τους υπολογίζουν σε πάνω από 500.000, να πληρωθεί ΕΝΦΙΑ σε γεωργική γη που δεν παράγει και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, αλλά έχουν γεωργικό εισόδημα να αποδίδουν ποσοστό υπέρ του ΟΓΑ.

Ακόμη καταθέτουν έξι συγκεκριμένες προτάσεις και για το εργόσημο, ενώ για το φορολογικό υπογραμμίζουν πως, «βασικό μέλημα πρέπει να είναι ο σαφής προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος. Σ' αυτό θα πρέπει και να υπολογιστούν σωστά τα πραγματικά έξοδα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα».

Ειδικότερα, ζητούν, να παραμείνει και για τα επόμενα έτη ο συντελεστής φορολόγησης 13%. Για εισοδήματα πέραν των 25.000 να υπάρχει κλιμακωτή αύξηση και η προκαταβολή φόρου να μείνει στο 27,5% και το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, ενώ οι αποσβέσεις μηχανημάτων να καλύπτουν όλο το ποσό και να υπάρξει αναγνώριση όλο του ποσού σαν έξοδο, με κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ζητούν ακόμη να παραμείνει το 12.000 ευρώ αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, να απαλλαχθούν του τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ γης και μικρών εγκαταστάσεων, να τους χορηγηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση αγροτικού ρεύματος, καθώς και να αποσυρθεί η πρόσφατη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Επιπρόσθετα ζητούν να επανέλθει στο 13% ο ΦΠΑ για τα γεωργικά εφόδια. Να λυθεί το πρόβλημα της επιλεξιμότητας βοσκοτόπων και να δοθεί λύση και σε επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τα "κόκκινα" δάνεια και τον ΕΛΓΑ. Τέλος, επιθυμούν «να σταματήσουν να δίνονται επιδοτήσεις σε γήπεδα γκολφ κι αεροδρόμια».

Ήδη, οι αγρότες της Ρόδου, επέκλεισαν τη ΔΟΥ της πόλης με τρακτέρ και οχήματα, ζητώντας την απόσυρση το ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Από τα ξημερώματα, ομάδα αγροτών του νησιού περικύκλωσε το κτίριο της ΔΟΥ με τρακτερ στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων της επιτροπής αγώνα.

Ενδεχομένως μάλιστα ο αποκλεισμός να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Κρήτη

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, αποκλείοντας δύο φορές την ημέρα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας.

Οι συγκεκριμένοι αγρότες παραμένουν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» κλείνοντας, από σήμερα Τρίτη, την εθνική οδό από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 5.30 το απόγευμα.

Έληξε τελικά σήμερα το μεσημέρι ο αποκλεισμός της ΔΟΥ Ηρακλείου, από αγρότες οι οποίοι άρχισαν να αποχωρούν. Οι αγρότες μετά από μέρες που είχαν κάνει κατάληψη στη ΔΟΥ αποφάσισαν την αποχώρηση τους, δηλώνοντάς όμως ότι ο αγώνας τους δεν σταματά εδώ περιμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις εξελίξεις από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται σε συνέλευση να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Την ίδια ώρα παραμένει το μπλόκο των Πραιτωρίων καθώς και το μπλόκο των αγροτών στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.