ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε βήμα πίσω: Με επ' αόριστον αποκλεισμούς απαντούν οι αγρότες στην κυβέρνηση

Ούτε βήμα πίσω: Με επ' αόριστον αποκλεισμούς απαντούν οι αγρότες στην κυβέρνηση

Σκληραίνουν τη στάση τους - Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ στον κόμβο Μικροθηβών - Επ΄ αόριστον αποκλεισμός του τελωνείου του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα - Και νέο μπλόκο στη γέφυρα του Πηνειού έστησαν οι αγρότες των Τεμπών.

Εξαιρετικά αρνητικό είναι το κλίμα στις συνελεύσεις στα μπλόκα, καθώς οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις της κυβέρνησης, μετά και τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αγρότες των Τεμπών σε γενική συνέλευση που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Το μεσημέρι της Τρίτης, οι αγρότες των Τεμπών έστησαν και νέο μπλόκο στη γέφυρα του Πηνειού, λίγο πριν την διασταύρωση Στομίου.

Από τα Τέμπη, όπου παραμένει ο κύριος όγκος των τρακτέρ, μετακινήθηκαν 25 τρακτέρ προς την γέφυρα του Στομίου, την οποία και απέκλεισαν, επίσης επ’ αόριστον, όπως λένε οι αγρότες, προκαλώντας κυριολεκτικά κυκλοφοριακό έμφραγμα, αφού πλέον κι η εναλλακτική διαδρομή από τον παραλιακό άξονα του νομού τίθεται σε αχρηστία.

Μετά από την παραπάνω εξέλιξη, σε νέα τροποποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί του ΠΑΘΕ προχώρησε η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σήμερα από τις 12.30 μ.μ. και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που κινούνται με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον κόμβο Κορινού του ΠΑΘΕ και θα κινούνται μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται προς Κατερίνη και θα ακολουθούν στη συνέχεια την παραπάνω διαδρομή. Όσα οχήματα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας θα αναστρέφονται από τον ανισόπεδο κόμβο Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Λάρισας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 2410-683190, 2410-683169, 2410-683176, 2410-741453.

Τις επόμενες ώρες, οι αγρότες των Τεμπών σκοπεύουν να κλείσουν και παράδρομους στη γύρω περιοχή, ενώ από τις 4.00 το μεσημέρι μέχρι τις 12.00 το βράδυ θα κλείσει και σήμερα η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης στο Αργυροπούλι, καθιστώντας απαγορευτική την μετακίνηση και από εκείνη την διαδρομή.

Επίσης, στο τραπέζι εξακολουθεί να παραμένει και η πρόταση για αποκλεισμό σιδηροδρομικών γραμμών.

Τι αναμένουν οι αγρότες, μετά την νέα κλιμάκωση του αγώνα τους και την σκλήρυνση της στάσης τους μετά την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό;

Στο ερώτημα απαντά το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών και εξ αυτών που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Παναγιώτης Καλογιάννης, ο οποίος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Αναμένουμε προτάσεις από την κυβέρνηση στα αιτήματα που καταθέσαμε και όχι τις προτάσεις που θέλει η κυβέρνηση και μας έκανε χθες, που δεν μας αφήνουν να καλλιεργήσουμε».

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εξακολουθούν να αναμένουν απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που τέθηκε την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση των 69 μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Το αίτημα έχει τεθεί από την πλευρά τους και επίσημα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βαγγέλης Μπούτας με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά μέχρις στιγμής απάντηση δεν έχει δοθεί.

Κατά τα λοιπά, οι αγρότες της Νίκαιας παραμένουν σε «θέση μάχης» και αύριο ετοιμάζονται με δυο λεωφορεία να μεταβούν στον Προμαχώνα για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συναδέλφων τους του εκεί μπλόκου.

Την ίδια ώρα, και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν τη στάση τους.

Αυτή την ώρα επικρατεί κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ στον κόμβο Μικροθηβών, καθώς οι αγρότες του μπλόκου αποφάσισαν μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης των μελών του, να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο τόσο της ΠΑΘΕ όσο και των παράδρομων του συγκεκριμένου κόμβου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά οχήματα και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Απόφαση των αγροτών είναι ο αποκλεισμός του κόμβου και των παράδρομων να διαρκέσει επ’ αόριστον. Απόφαση, στην οποία, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Χρ. Πάντσιος, οδηγήθηκαν μετά το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών στο Μαξίμου. Μάλιστα, στις σκέψεις τους είναι να κλείσουν και την παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Αθήνας, που αποτελεί εναλλακτική διαδρομή κίνησης των οχημάτων.

Θεσσαλονίκη: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα

Τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισε στις 14.30 το μεσημέρι της Τρίτης, για τα φορτηγά και τις νταλίκες σε πρώτη φάση, η γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Αύριο, στο τελωνείο του Προμαχώνα πρόκειται να μεταβούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από τη Νίκαια έχουν ήδη κλείσει δύο τουριστικά λεωφορεία.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στις 7.00 μ.μ. θα γίνει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων από τις 10.00 το βράδυ.

Γενικότερα στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σε διάφορα κομβικά σημεία και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αφού γίνει η ενημέρωση όλων για τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αποφασιστεί η σκλήρυνση της στάσης τους, αλλά και ο καθορισμός εναλλακτικών μορφών διαμαρτυρίας.

Κλειστή η Εθνική Οδός στο κόμβο των Μαλίων

Στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αγίου Νικολάου-Ηρακλείου στον κόμβο Μαλίων-Οροπεδίου προχώρησαν σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στον κόμβο αποκλείοντας τη Εθνική Οδό και από τα δυο ρεύματα, ενώ η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω Μαλίων και της παλαιάς Εθνικής Οδού.

Οι συγκεντρωμένοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ’ αόριστον εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τα αποτελέσματα της συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Την ίδια ώρα στο μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου παραμένουν οι αγρότες τονίζοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους αν δε δικαιωθούν, εκτιμώντας ότι αυτό που έγινε στο χθες στο Μαξίμου «δεν ήταν άλλο από ένα ακόμα ελιγμό της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ στις 18:30 ο απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού των αγροτών όλης της Κρήτης στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηράκλειου όπου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη διάρκεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ ομάδα αγροτών επιτέθηκε φραστικά στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ηγουμενίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV» όπου έδινε συνέντευξη. Το επεισόδιο σημειώθηκε στο τέλος της συζήτησης, όταν ο κ. Ηγουμενίδης ανέφερε ότι, εφόσον υπάρξουν οι βελτιωτικές αλλαγές, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.

Αντι-μπλόκο έστησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές στον Προμαχώνα

Με αντιμπλόκο «απάντησαν» οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές στο τελωνείο του Προμαχώνα, στον επ΄αόριστον αποκλεισμό που αποφάσισε το μεσημέρι η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στις αγροτικές κινητοποιήσεις επί ελληνικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο επ’ αόριστον αποκλεισμός που αποφασίστηκε από τους διαμαρτυρόμενους Έλληνες αγρότες στις 14.30 το μεσημέρι, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφορούσε σε πρώτη φάση τις νταλίκες και τα φορτηγά, με τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία να κινούνται κανονικά.

Αύριο, στο τελωνείο του Προμαχώνα πρόκειται να μεταβούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συμπαρασταθούν έμπρακτα, όπως μας λέγανε, στους συναδέλφους τους.

Κλείνει επ' αόριστον το τελωνείο της Εξοχής

Σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το μπλόκο του τελωνείου της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχωρά σε επ’ αόριστον αποκλεισμό από τις 22.00 το βράδυ, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να αντιδρούν στις θέσεις της κυβέρνησης στον κλάδο.

«Παραμένουμε αμετακίνητοι στο μπλόκο περιμένοντας τον ειλικρινή διάλογο ή ό, τι άλλο θέλει η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Εξοχής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Τονίζεται ότι, ενώ κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, από το τελωνείο της Εξοχής περνούν 50 έως 100 φορτηγά και νταλίκες, πλέον με τον αποκλεισμό του τελωνείου στον Προμαχώνα - όπου από νωρίς το απόγευμα έχει μπλοκαριστεί εντελώς λόγω αντιμπλόκου που συγκρότησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές - η κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά, σε 50 φορτηγά ανά ώρα.

Σχετικές ειδήσεις