ΕΛΛΑΔΑ

Καραβάνια προσφύγων στις Εθνικές Οδούς: Φεύγουν από τα κέντρα και κατευθύνονται πεζή στην Ειδομένη

Καραβάνια προσφύγων στις Εθνικές Οδούς: Φεύγουν από τα κέντρα και κατευθύνονται πεζή στην Ειδομένη

Καταυλισμοί μεταναστών σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως και πλατεία Βικτωρίας – Στις 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες που ολοένα και αυξάνονται – Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα

Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες αυτή την ώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι αριθμοί στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη.

news

Στα νησιά

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Στο νησί της Λέσβου στις εννιά το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1.766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1.000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1», το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται αύριο με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν σήμερα 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες .

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έχουν φθάσει από χθες με οκτώ λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά. Χθες το βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομό Λάρισας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεωφορεία με πρόσφυγες, καθώς αναχώρησαν όλα σταδιακά χθες το βράδυ.

Καταυλισμοί μεταναστών σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας, Ελληνικό

2476505

Εκατοντάδες πρόσφυγες βγήκαν στην παραλιακή λεωφόρο το μεσημέρι της Παρασκευής (26/02) από το πρώην δυτικό αεροδρόμιο που είχαν καταλύσει και ξεκίνησαν πεζή για την Ειδομένη.

Εξαντλημένοι και φανερά εκνευρισμένοι, βγήκαν στο δρόμο και άρχισαν να περπατούν δημιουργώντας ένα κυκλοφοριακό χάος στην παραλιακή λεωφόρο.

Αρχικά οι πρόσφυγες πήγαν στη στάση του λεωφορείου, περιμένοντας κάποιο μέσο μεταφοράς ώστε να φύγουν από το αεροδρόμιο. Ωστόσο, ένταση επικράτησε όταν ένα λεωφορείο πέρασε αλλά ο οδηγός δεν σταμάτησε για να επιβιβαστούν.

Καμίνης: Επεκτείνεται ο χώρος του Ελαιώνα, κατά οκτώ στρέμματα

Ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας από τις εντάσεις που προκαλεί η αυξημένη παρουσία μεταναστών, αίτημα το οποίο ο υπουργός φρόντισε να ικανοποιηθεί άμεσα -ήδη αυξήθηκαν οι περιπολίες.

Σε ότι αφορά την εξεύρεση χώρων διαμονής του μεταναστευτικού πληθυσμού και απομάκρυνσης τους από το κέντρο της πόλης , ο κ. Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι θα επισπευθεί η αξιοποίηση του διευρυμένου κατά οκτώ στρέμματα χώρου στην περιοχή του Ελαιώνα που έχει διατεθεί για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια θα διερευνηθεί πιθανός, επιπλέον,χώρος σε άλλη περιοχή.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή του Ελαιώνα αρχικά είχε διατεθεί χώρος 12 στρεμμάτων για τη διαμονή 700 ατόμων και η επιπλέον επέκταση αποσκοπεί στη φιλοξενία περίπου 1.200 ατόμων συνολικά.

Για το επόμενο τριήμερο οι πρόσφυγες κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί σε πλοία που θα επιταχθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Με αυτό το σχέδιο του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, η κυβέρνηση προσδοκά να κερδίσει χρόνο για να προλάβει να ετοιμάσει νέους χώρους για τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα «γεννιέται» κάθε λεπτό και μια νέα δραματική πραγματικότητα.

Επί της ουσίας σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς αυτής ανθρωπιστικής κρίσης δεν φαίνεται να υπάρχει. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρά η πραγματικότητα.

Το σχέδιο Δρίτσα

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας το χαρακτήρισε ως «σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς των μεταναστών από τα νησιά». Στόχος, κατά τον ίδιον, είναι να προλάβουν οι μηχανισμοί της πολιτείας να διαμορφώσουν νέους χώρους προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τι θα γίνει στην πράξη

Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, τρία πλοία θα λειτουργήσουν από σήμερα Παρασκευή (26/02/2016) έως και την Κυριακή (28/02/2016) ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες. Τουτέστιν, ο Πειραιάς δεν θα δέχεται νέα δρομολόγια με… απελπισμένους.

Διαβεβαίωσε ο Θεοδωρής Δρίτσας πως σκοπός του σχεδίου αυτού δεν είναι η δημιουργία μιας νέας μη διαχειρίσιμης κατάστασης στα νησιά και ότι πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που θα κριθεί στην πράξη. Διότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να «συνεφέρει» τους outsider στα Βαλκάνια οι οποίοι έχουν κλείσει τα σύνορα με την υποστήριξη και της Αυστρίας, τότε τα πράγματα δεν αναμένεται να εξελιχθούν καλά.

Ήδη νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26/02/2016) το πλοίο «Αριάδνη» αποβίβασε στον Πειραιά επιπλέον 1.473 πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο. Αλλά και το πλοίο Blue Star 2 μετέφερε από Ρόδο, Κω και Λέρο ακόμη 279 ανθρώπους που ο τελικός του στόχος είναι να φτάσουν στην Ειδομένη και όχι να παγιδευτούν στη χώρα.

Με τα πόδια για τα σύνορα

Από το πρωί της Πέμπτης (25/02/2016), έχουν ξεκινήσει τα «καραβάνια απελπισμένων». Οι άνθρωποι με τα παιδιά τους παρατούν τα Κέντρα προσωρινής φιλοξενίας όπου έχουν μεταφερθεί και ξεκινάνε για τα σύνορα.

Οι εικόνες που καταγράφονται είναι συγκλονιστικές. Σπαράζει η ανθρώπινη ψυχή με μικρά παιδιά να σέρνουν την πραμάτεια τους στις Εθνικές Οδούς, ακολουθώντας την επικίνδυνη πορεία για τα σύνορα στην Ειδομένη τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι κλειστά!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζωή Ελλάδας - Σκοπίων η οποία παραμένει κλειστή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι και ακόμη 1300 που έχουν βρει πρόχειρο κατάλυμα στον προαύλιο χώρο βενζινάδικου στο Πολύκαστρο.

Αντιδράσεις στη Χίο

Η Αλήθεια της Χίου υποστηρίζει ότι στο νησί εφαρμόζεται «το πιο κακό σενάριο που προέβλεπε η διαμονή στα Κέντρα καταγραφής να κρατάει έως και 72 ώρες».

Μεταδίδεται από το νησί ότι έχει δοθεί κεντρικά η κατεύθυνση και στη Χίο, οι μετανάστες - πρόσφυγες να κρατούνται στη ΒΙΑΛ όσο περισσότερο γίνεται, με πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν εισιτήρια με τα πλοία, στις δε ακτοπλοϊκές εταιρείες δόθηκε η κατεύθυνση - εντολή να κόβουν τα μισά εισιτήρια απ' ότι μέχρι σήμερα, ώστε να κρατούνται στα νησιά οι.... καθυστερήσεις για να απαλυνθεί το πρόβλημα στην Ηπειρωτική Ελλάδα!

Και στη Σάμο

Και σε αυτό το νησί μιλούν για «σχέδιο εγκλωβισμού» με απόφαση του Θοδωρή Δρίτσα

Μεταδίδει η Σαμιακή Γνώμη: «Πριν λίγο η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο και τον ρώτησε για τις τελευταίες εξελίξεις και ο ίδιος λακωνικά απάντησε πως: «...εγώ θα εφαρμόσω τα συμφωνηθέντα! Σε καμία περίπτωση δε θα συμβάλω να γίνει ο τόπος μας αποθήκη ψυχών. Με τον υπουργό είχαμε συμφωνήσει να μένουν εδώ 48 ώρες και να φεύγουν. Άρα πως θα εμποδίσουμε τους πρόσφυγες να πάνε εκεί που θέλουν. Θα εκδίδονται εισιτήρια κανονικά».

Hot Spot… Πλατεία Βικτωρίας και Πεδίον του Άρεως!

Στην Πλατεία Βικτωρίας τα στρώματα και λίγα μέτρα πιο πέρα άρχισαν να στήνονται οι πρώτοι καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών!

Στο Πεδίον του Άρεως βρίσκουν κατάλυμα οι εγκλωβισμένοι της… Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αλλού πού να πάνε; Τα Κέντρα προσωρινής στέγασης προσφύγων και μεταναστών έχουν γεμίσει.

Στο μεταξύ, στην Πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι τεταμένη μετά και την απόπειρα αυτοκτονίας από δύο μετανάστες την Πέμπτη (26/02/2016).

Ένταση στον Πειραιά με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Νωρίτερα το πρωί, πρόσφυγες που είχαν φτάσει με πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά προχώρησαν σε ένα πεντάλεπτο κλείσιμο του δρόμου έξω από το λιμάνι. Διαμαρτύρονταν γιατί δεν τους άφηναν να πάνε στα σύνορα.

Μάλιστα, στα χέρια τους κρατούσαν χαρτιά με το σύνθημα «θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα» σε τρεις γλώσσες, τη δική τους, τα αγγλικά και τα ελληνικά.

Δείτε συγκλονιστικά στιγμιότυπα από το δραματικό καραβάνι των ανθρώπων που πηγαίνουν στα σύνορα με τα πόδια..

Ρoή Ειδήσεων