ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρατεύουν drones για την εναέρια επιτήρηση των προσφυγικών ροών

Επιστρατεύουν drones για την εναέρια επιτήρηση των προσφυγικών ροών

Έτοιμος να επιστρατεύσει και drones για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εμφανίζεται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός φύλαξης των συνόρων Frontex.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της υπηρεσίας επεξεργάζονται σχέδιο χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία θα πετούν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, ώστε να ελέγχονται προσφυγικές ροές που προσεγγίζουν ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και θα σκανάρουν με τις υπερσύγχρονες κάμερες μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις στέλνοντας ταυτόχρονα ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Ο Frontex ξεκίνησε τις συζητήσεις με εκπροσώπους εταιρειών που έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν την υπηρεσία με drones. «Εχει γίνει το πρώτο βήμα από την πλευρά μας για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (RPAS) και ζητήσαμε από εταιρείες που εξειδικεύονται στο θέμα να μας καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη χρήση RPAS, όμως εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν δοθεί το πράσινο φως από την Κομισιόν και έτσι έχουμε ξεκινήσει ήδη να επεξεργαζόμαστε σχέδια στην περίπτωση που εγκριθεί, ώστε να μην έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», αποκαλύπτει στο «Έθνος της Κυριακής» η Εύα Μονκιούρ, εκπρόσωπος Τύπου του Frontex.

Ο Frontex αναζητά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα πετούν σε χαμηλό σχετικά ύψος και θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις και για αρκετή ώρα, χωρίς να πρέπει να ανεφοδιαστούν.

Πού χρησιμοποιούνται

Πηγή της Κομισιόν αποκάλυψε ότι ήδη χρησιμοποιούνται drones τα οποία πετούν με προορισμό τις βόρειες ακτές της Αφρικής, σε χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, όπου πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν για να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη με δουλεμπορικές βάρκες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εικόνα που έχουν οι αρμόδιοι είναι ότι στις ακτές αυτές βρίσκονται ήδη περί τους 300.000 ανθρώπους.

Όμως και στον κοινό ευρωπαϊκό εναέριο χώρο χρησιμοποιούνται αεροσκάφη από τον Frontex για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Για την επιχείρηση Τρίτων (operation Triton) που αφορά την Ιταλία, η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων μισθώνει αεροπλάνα που φέρουν ειδικό εξοπλισμό, όπως θερμικές και νυχτερινές κάμερες για να εντοπίζει τις δουλεμπορικές βάρκες. Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο της ΕΕ να αποκτήσει στόλο drones για τον έλεγχο των προσφυγικών ρευμάτων, αλλά και για την επίβλεψη των πλοίων σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σχετικό αίτημα για ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία αυτού του στόλου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων