ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 5+1 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που αξίζει να γίνεις μέλος!

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 5+1 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που αξίζει να γίνεις μέλος!

Γνώριζες ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου; Ότι στόχο έχει την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα; Σκέφτηκες ποτέ να γίνεις μέλος σε κάποια περιβαλλοντική οργάνωση; Είτε απάντησες θετικά είτε αρνητικά, εμείς συγκεντρώσαμε 5+1 περιβαλλοντικές οργανώσεις που αξίζει να γίνεις μέλος!

Της Σοφίας Μαυραντζά

Για ρίξε μία ματιά και... ελπίζουμε να σε πείσουμε:

1. Greenpeace. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τη διεθνή οργάνωση που έχει δράση και στη χώρα μας. Η Greenpeace είναι μια διεθνής Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Θέλεις να μάθεις περισσότερα από κοντά; Η Greenpeace την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τα κάνει... σαλάτα και τους προσκαλεί όλους στο Πάρκο Φλοίσβου (5/6, στις 11 π.μ.) όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τα λαχανικά του καλοκαιριού και να φτιάξουν τη δική τους μοναδική σαλάτα. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τα πολλαπλά οφέλη της επιλογής εποχικών λαχανικών και θα πάρουν ιδέες για το πώς να δημιουργήσουν το δικό τους λαχανόκηπο στο μπαλκόνι τους. Θα υπάρχει επίσης παιδική γωνία γεμάτη εκπαιδευτικά, διαδραστικά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους και πολύ μουσική!

2. Εcocity για όλους όσοι πιστεύουν πως οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν συμπεριφοριστικές συνήθειες. Αναλυτικά, η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία προστασίας του περιβάλλοντος Εcocity επιδιώκει αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχει υποστεί το δομημένο περιβάλλον. Η ΜΚΟ θεωρεί πως είναι απαραίτητη η εκτενής ενημέρωση και, κυρίως, η επανεκπαίδευση των πολιτών, έτσι ώστε να υιοθετήσουν νέους τρόπους συμπεριφοράς, υπολογίζοντας το οικολογικό κόστος κάθε ενέργειας.

mesa mavratza

Το Εcocity κινείται σε πέντε άξονες με σκοπό:

- Τη διατήρηση, την αύξηση και την αξιοποίηση του πρασίνου των πόλεων.
- Την αλλαγή συνηθειών στον τομέα της μετακίνησης του πληθυσμού στις πόλεις.
- Την αλλαγή στάσεων και συνηθειών στον τομέα της οικογενειακής διαχείρισης των ενεργειακών και λοιπών φυσικών πηγών.
- Την αναθεώρηση των απόψεων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης των υλικών.
- Την υιοθέτηση νέων μοντέλων φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα.

3. Τάσσεσαι υπέρ των καθαρών θαλασσών και θα ήθελες να μάχεσαι για τη θαλάσσια ζωή που πραγματικά βιώνει έναν εφιάλτη; Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, είναι μία Μη Κερδοσκοπική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στην πολυεπίπεδη έρευνα και σε δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου. Η δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνδυάζει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα με δράσεις προστασίας, οι οποίες υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Μπορείς και εσύ να εξειδικευτείς πάνω σε κάποιο κομμάτι που σε αφορά και να προσφέρεις κατ’ επέκταση την πολύτιμη βοήθειά σου!

4. Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αγωνίζεται αφενός για το περιβάλλον, λόγω της πολυσύνθετης κρίσης που περνά ο κόσμος μας -οικολογικής και περιβαλλοντικής και αφετέρου για τον πολιτισμό, διότι από τη μία τα αίτια της περιβαλλοντικής κρίσης είναι πολιτισμικά και από την άλλη τα μνημεία και άλλα δημιουργήματα παραδοσιακών κοινωνιών είναι συνήθως καθαυτά αξιοθαύμαστα, όμως συχνά ενσαρκώνουν μια στάση ζωής που έχει πολλά να προσφέρει στους σημερινούς περιβαλλοντικούς μας προβληματισμούς. Γιατί δεν επιχειρείς να επισκεφθείς το ιστορικό κτήριο της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην οδό Τριπόδων 28, στην Πλάκα; Είναι πάντοτε καλύτερα όταν ενημερωνόμαστε από κοντά για το όραμα μίας οργάνωσης...

5. Ιδιαίτερα σημαντική -που ίσως σε συνεπάρει- είναι η δράση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων -Υγροτόπων. Σκοπός του ΕΚΒΥ είναι η προώθηση της αειφορικής διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων. Αν ζεις στη Βόρεια Ελλάδα και θέλεις, μπορείς -έστω και για την εμπειρία- να συμμετάσχεις στη δράση «Βόλτες στον Θερμαϊκό», που θα φιλοξενηθεί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (Κήπος των Εποχών, Γυάλινο Περίπτερο) έως και τις 5 Ιουνίου. Παλιές φωτογραφίες του παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης από το αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ταινίες και προβολές για τον Θερμαϊκό κόλπο, ψηφιακά παιχνίδια για το περιβάλλον και τη θάλασσα, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, εργαστήρια κατασκευής πρωτότυπων αντικειμένων, θαλασσινά μαγειρέματα με προϊόντα του Θερμαϊκού, ξεναγήσεις και βόλτες με καραβάκι, επιστρατεύονται για να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν, να καταστήσουν σαφή την ανάγκη προστασίας της θάλασσας, της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί, του πολιτισμού που παράγει. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων (2313 318358), στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, (2310 473432) και στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, (2310 794811).

5.+1. Ας είναι φέτος η αρχή για να δείξεις πως μπορείς να αντιταθείς στη διαρκή επιβάρυνση που το περιβάλλον υπόκειται. Μην ξεχνάς ποτέ πως το πρόβλημα υπάρχει κι ας μην το βλέπεις...

Πάρε μία γεύση: