ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό θα πει... δωρεάν παιδεία! Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ δίνουν οι γονείς για εκπαιδευτικές δαπάνες!

Αυτό θα πει... δωρεάν παιδεία! Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ δίνουν οι γονείς για εκπαιδευτικές δαπάνες!

Τα νοικοκυριά εξακολουθούν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις δαπάνες εκπαίδευσης των παιδιών τους, καθώς η ελληνική δημόσια χρηματοδότηση δεν ξεπερνά το 60% με τα νοικοκυριά να καλύπτουν το υπόλοιπο 40%, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, με βάση τα στοιχεία έως το 2014.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

1 δισ. και 630 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, πληρώνουν οι Έλληνες γονείς για εκπαιδευτικές δαπάνες σε γυμνάσιο και λύκειο και σχεδόν 815 εκατομμύρια ευρώ για το δημοτικό στην κατά τα άλλα… δωρεάν και δημόσια παιδεία.

Αυτή είναι η δημόσια δαπάνη για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Η δαπάνη ανά μαθητή είναι 1.528,9 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 64,3% της συνολικής δαπάνης (δημόσια και ιδιωτική) για πρωτοβάθμια ( 2.343,8 ευρώ ανά μαθητή), ενώ το 35,7% ( 814,9 εκατομ. ευρώ) αφορούν στις ιδιωτικές δαπάνες για πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα.

Αυτή είναι η δημόσια δαπάνη για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η δαπάνη ανά μαθητή το ίδιο έτος είναι οριακά υψηλότερη 1588,0 ευρώ που αντιστοιχεί στο 49,3% της συνολικής δαπάνης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( 3.218,2 ανά μαθητή) ενώ το 50,7% ( 1.630,2 εκατομ. ευρώ) αφορούν στις ιδιωτικές δαπάνες για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα.

Όπως προκύπτει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, οι οποίες κατά την περίοδο 2001-2008 σημείωσαν αύξηση κατά 67% το 2014 κατρακύλησαν στα τάρταρα κι ακόμα παρακάτω. Ωστόσο, στο βωμό της κρίσης... θυσιάστηκαν σε τέτοιο βαθμό καταγράφοντας κατακόρυφη πτώση έως το 2014 κατά -32,5%, υποχωρώντας κάτω και από τα επίπεδα του 2003.

Ανώτατη και Ανώτερη τεχνολογική εκπαίδευση, οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ, ΑΕΙ και ΤΕΙ ήταν αυτά που πλήρωσαν το μάρμαρο, αφού η κρατική τους χρηματοδότηση μειώθηκε μέσα σε 5 χρόνια κατά 35,3%. Ακόμη και το φροντιστήριο των παιδιών θυσιάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά μετά την αφαίμαξη που έχει υποστεί η τσέπη τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ από το 2008 μέχρι το 2014 καταγράφεται κατακόρυφη πτώση κατά 29,9% στις δαπάνες για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τα μεταπτυχιακά ακόμη και για τις μετακινήσεις των μαθητών και σπουδαστών.

Σχετικές ειδήσεις