ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Στέλλας: Γιατί ο πατέρας της, νομικά, δεν χαρακτηρίζεται παιδοκτόνος!

Δολοφονία Στέλλας: Γιατί ο πατέρας της, νομικά, δεν χαρακτηρίζεται παιδοκτόνος!

Στέλλα Εικοσπεντάκη: Ακούγεται ενδεχομένως απίστευτο και σοκαριστικό. Είναι όμως αληθινό! Νομικά, ο δολοφόνος Γιάννης Εικοσπεντάκης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παιδοκτόνος. Διαβάστε το άρθρο, με αφορμή τη φρικτή δολοφονία της 6χρονης από τον ίδιο της τον πατέρα, ο οποίος σήμερα απολογείταιγια τα αδικήματα της ανθρωποκτονίαςαπό πρόθεση και της περιύβρισης νεκρούκαι θα καταλάβετε. Το Newsbomb.gr, διευκρινίζει την ακριβή, νομική έννοια του παιδοκτόνου».

Επ’ αφορμή της αυτονόητης, ευρύτατης δημοσιότητας την οποία έχει λάβει η δολοφονία της 6χρονης Στέλλας από τον πατέρα της, παρατηρείται όλο και συχνότερα η χρήση του όρου «παιδοκτονία», για να χωρέσει σε λέξη το έγκλημα με το οποίο είμαστε ως Κοινωνία αντιμέτωποι.

Ωστόσο, στο ποινικό δίκαιο «παιδοκτόνος» λογίζεται μόνο η μητέρα και δη μόνο κατά την τέλεση του φόνου κατά τον τοκετό ή μετά αυτόν. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 303 ΠΚ, μητέρα που με πρόθεση σκότωσε το παιδί της κατά τον τοκετό ή μετά τον τοκετό, αλλά ενώ εξακολουθούσε ακόμη η διατάραξη του οργανισμού της από τον τοκετό τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Το τελευταίο δε αυτό έγκλημα, συνιστά μια προνομιούχα παραλλαγή της ανθρωποκτονίας, καθώς προβλέπεται επιεικέστερη ποινή για τη μητέρα (κάθειρξη πέντε έως δέκα χρόνων).

Διαβάστε ΕΔΩ την κατάθεση - σοκ της μητέρας του άτυχου παιδιού

Ο Νόμος λόγω της ιδιάζουσας σωματικής, ψυχικής και διανοητικής κατάστασης της μάνας έχει επιλέξει να την μεταχειρισθεί με λιγότερη αυστηρότητα απ’ ο, τι οποιονδήποτε άλλο δράστη, ενώ ακόμη και αν το βρέφος σκοτώσει ο πατέρας με τη μητέρα να είναι ηθική αυτουργός, ο ίδιος θα τιμωρηθεί για ανθρωποκτονία με πρόθεση (ισόβια), ενώ εκείνη ως συμμετέχουσα σε παιδοκτονία με την προβλεπόμενη ως άνω ποινή των πέντε έως δέκα χρόνων.

Συνεπώς, ο χαρακτηρισμός του πατέρα της δολοφονημένης μικρής ως παιδοκτόνου είναι νομικά λανθασμένος και αντικαθίσταται από το ορθό δολοφόνος/ανθρωποκτόνος που αντανακλά και την ποινική μεταχείριση που αναμένεται να λάβει σύμφωνα με το Δίκαιο.

Δείτε εδώ όλο το χρονικό της υπόθεσης

«Κινήθηκε με μεθοδικότητα»

Για μεθοδικότητα και σχεδιασμό της δολοφονίας του ανάπηρου παιδιού του κάνει λόγο ο Σπύρος Δημητρίου, δικηγόρος της Πόπης Εικοσπεντάκη, μητέρας της 6χρονης Στέλλας, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr για την τραγική υπόθεση της δολοφονίας του μικρού κοριτσιού που έχει σοκάρει το Πανελλήνιο.

Όπως τονίζει ο συνήγορος της μητέρας, «ο 61χρονος πατέρας θέλησε να εξοντώσει το ίδιο του το παιδί και το πέταξε στα σκουπίδια, αυτή είναι η τραγωδία. Δεν έχει καμία ψυχολογική κατάσταση, η οποία αποκλείει ή μειώνει τον καταλογισμό. Εν ολίγοις έπραττε κατά συνείδηση».

«Μόνο και μόνο η μεθοδικότητα μετά την πράξη που έκρυψε το πτώμα του παιδιού του στα σκουπίδια, που πέταξε τα χρυσαφικά της γυναίκας του, ώστε να ισχυριστεί ψευδέστατα πως μπήκαν ληστές στο σπίτι, το ότι δασκάλεψε το άλλο του παιδάκι να πει πως έκλεψαν την αδερφή του και πως έκανε 10 ώρες να ομολογήσει στην ανάκριση... δε νομίζω πως χρειάζεται κάποιο άλλο στοιχείο να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως έπραττε μεθοδικότατα και με πλήρη συνείδηση», υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Δημητρίου, ο ίδιος έλαβε εντολή «από την οικογένεια της μητέρας, η κατάσταση της οποίας είναι τραγική - απελπιστική, να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής».

Ακούστε τι δήλωσε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr o δικηγόρος, Σπύρος Δημητρίου

Σχετικές ειδήσεις