ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη - σοκ για τις φωτιές στο Μάτι: Θάβουν τους νεκρούς σε... πάρκινγκ

Αποκάλυψη - σοκ για τις φωτιές στο Μάτι: Θάβουν τους νεκρούς σε... πάρκινγκ

Φονική πυρκαγιά Μάτι - Οργή των κατοίκων - Το Κοιμητήριο Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα εμφανίζει πρόβλημα χωρητικότητας και η δημοτική Αρχή, επικαλούμενη την υποχρεωτική ταφή των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, περιέφραξε τον χώρο στάθμευσης, εγκαινιάζοντάς τον με δύο τάφους, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων που απάντησαν με εξώδικο και ασφαλιστικά μέτρα.

Η τραγωδία στο Μάτι κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ιλαροτραγωδία με την οργή των κατοίκων να ξεχειλίζει για τους χειρισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης γύρω από το θέμα της ταφής των νεκρών.

Επεκτείνουν το νεκροταφείο σε παρακείμενο πάρκινγκ λόγω έλλειψης χώρου

Το νεκροταφείο λειτουργεί παράνομα εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως μόλις παρουσιάστηκε το ζήτημα της χωρητικότητας, η δημοτική Αρχή, αποφάσισε να το επεκτείνει, αγοράζοντας παρακείμενο οικόπεδο. Τότε οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με τρεις αποφάσεις που τους δικαίωναν, κατάφεραν να σταματήσουν την επιχειρούμενη επέκταση.

Ωστόσο, η διαχρονική επιμονή των τοπικών Αρχών οδήγησε σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και η οποία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του υφισταμένου κοιμητηρίου Νέας Μάκρης στη βορειοανατολική πλευρά του και σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου.

Η δημοτική Αρχή Μαραθώνα περιέφραξε το δρόμο και το πάρκινγκ έξω από την είσοδο του νεκροταφείου με απλό συρματόπλεγμα και στον συγκεκριμένο χώρο έγιναν ήδη οι δύο πρώτες ταφές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Κάτοικοι της περιοχής έστειλαν εξώδικο για το ζήτημα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ έχουν προβεί και σε ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν τον Σεπτέμβριο. Στο εν λόγω εξώδικο οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τόσο η λειτουργία όσο και η επέκταση του νεκροταφείου αποτελούν παράνομες ενέργειες καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία.

«Και περαιτέρω, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των εντεύθεν συνεπειών, λόγω της πλήρους ελλείψεως Υδρογεωλογικής μελέτης, έλλειψης ιδιαίτερης δεξαμενής διανομής για την ύδρευση του Κοιμητηρίου, προκειμένου να διακόπτεται η απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας μελέτης διάθεσης υγρών αποβλήτων, λόγω πλήρους ελλείψεων χώρων υγιεινής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας χώρων νεκροθαλάμου, λόγω πλήρους ανυπαρξίας κατάλληλων μέτρων για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την προστασία από πλημμύρες, και του άμεσου κινδύνου παράσυρσης εξ αυτών τάφων κλπ, υφίσταται άμεσος κίνδυνος μόλυνσης και της υγείας όλων των κατοίκων της περιοχής», αναφέρεται στο εξώδικο.

Απάντηση στις καταγγελίες των κατοίκων δίνει ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μάκης Μεγαγιάννης, με δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα irafina.gr και στην οποία αναφέρει πως η επέκταση του νεκροταφείου έγινε κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης για την υποχρεωτική ταφή των νεκρών της πυρκαγιάς στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης.

«Η κατεπείγουσα βέβαια διαδικασία και η χρονική στιγμή όπου η υπηρεσία δόμησης Παλλήνης επρόκειτο να κλείσει λόγω αδειών των υπαλλήλων ανάγκασε την υπηρεσία του δήμου να εκδώσει μία άδεια εργασιών μικρής κλίμακας με την οποία επιτρέπεται μόνο περίφραξη και όχι περιτοίχιση του οικοπέδου. Με τα δεδομένα αυτά ο δήμος προέβη στην εργασία αυτή με κατεπείγουσες διαδικασίες διότι δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο λόγω της ανάγκης ταφής των συνανθρώπων μας. Με την επαναλειτουργία της υπηρεσίας δόμησης της Παλλήνης η πρώτη άδεια που θα εκδοθεί θα είναι αυτή της περιτοίχισης του κοιμητηρίου και σίγουρα εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και η απαραίτητη φύτευση του χώρου. Σίγουρα η εξέλιξη αυτή μόνο αρεστή δεν ήταν για τους κατοίκους της περιμέτρου του κοιμητηρίου πράγμα που αναγνωρίζω απόλυτα. Για την εξέλιξη λοιπόν αυτή προσωπικά έθεσα στην τεχνική υπηρεσία την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 την επέκταση του σχεδίου πόλεως της περιοχής έως τα νέα όρια (20μέτρα) που προβλέπονται από το κοιμητήριο», αναφέρει ο κ. Μεγαγιάννης.

Τις συγκεκριμένες καταγγελίες ανάδειξε με εκτενές ρεπορτάζ η ιστοσελίδα irafina.gr

nekrotafeio parking nea makri1 750x430

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Ακολουθεί το εξώδικο - καταγγελία που έστειλαν οι κάτοικοι και στον Πρωθυπουργό:

«ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

(46 κατοίκων της περιοχής)
Π Ρ Ο Σ

1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη
3. Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκρ. Φαμέλο
4. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παν. Σκουρλέτη
5. Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ» που εδρεύει στη Νέα Μάκρη Αττικής, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
6. Αξιοτ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
7. Συνήγορο του Πολίτη, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη, αρ.17.
8. Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος, Επιθεωρητών και Ελεγκτών Περιβάλλοντος, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μεσογείων, αρ. 119.
9. Προϊστάμενο Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής, που εδρεύει στην Παλλήνη, οδός Φειδιππίδου, αρ. 22.
10. Προϊστάμενο Υγειονομικού Ελέγχου Ανατολικής Αττικής, 17οχλμΛεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη.
11. Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Νέας Μάκρης Αττικής.
12. Πρεσβεία Αλβανίας, που εδρεύει στη Φιλοθέη Αττικής, οδός Βεκιαρέλη Αριστείδη, αρ. 7, υπόψιν Κου Πρέσβη.

Τυγχάνουμε κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής Νέας Μάκρης Αττικής.
Εντός των ορίων του Δήμου Μαραθώνος και στην περιοχή Νέας Μάκρης, λειτουργεί Κοιμητήριο, του οποίου η λειτουργία τυγχάνει παντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΗ, με πλείστους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής, για πλείστους όσους λόγους που και κατά το παρελθόν έχουμε καταγγείλει.

Πολλές φορές, κατά το παρελθόν, έγινε προσπάθεια εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, ΜΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, όχι μόνον, ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ το προαναφερόμενο κοιμητήριο, αλλά με παντελώς αυθαίρετες ενέργειες επιπροσθέτως, ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Και για το σκοπό αυτό, ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ, τα όργανα του Δήμου Μαραθώνα χρησιμοποίησαν κάθε μέσο…

Όμως, μετά από την προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, η οποία πλήρως μας δικαίωσε, απαγόρευσε την επέκταση του άνω Κοιμητηρίου, επιβεβαιώνοντας και τη σωρρείαΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ εκ μέρους των οργάνων του άνω Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αποφάσεις αρ. 3172/2007 Ειρ. Αθ., 10482/2007 Μονομ. Πρωτ. Αθ. και 8318/2012 Μον. Πρωτ. Αθ.

Καίτοι, όμως, θα έπρεπε τα αρμόδια όργανα ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ με το νόμο (και με τις σχετικές αποφάσεις), με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι πλέον, ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ επιχειρούν εκ νέου ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ. Και συγκεκριμένα: Μετά από εισήγηση των άνω οργάνων του Δήμου Μαραθώνος επετεύχθη ΜΕ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ, να εισαχθεί και να ψηφιστεί τροπολογία ΣΕ ΑΣΧΕΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (άρθρ. 55, τροπολογίας Υπουργείου Περιβάλλοντος, νόμος Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας…κλπ, Ν4559/2018), υπογεγραμμένο από τους δεύτερο (Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Σταθάκη), τρίτο (Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκρ. Φαμέλλο), τέταρτο (Υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη), κλπ, (το οποίο νομοσχέδιο αφορά τους πυρόπληκτους κατά τη γνωστή πρόσφατη τραγωδία) και με το ΠΡΟΣΧΗΜΑ της επείγουσας ανάγκης ταφής τω άτυχων θυμάτων… (Σημειωτέον ότι, ήδη έχει σχεδόν περατωθεί ο αριθμός των ενταφιασθέντων και επομένως δεν ισχύει το επείγον).

Για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ δε αυτή επέκταση, με την άνω τροπολογία, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ κοινόχρηστοι οδοί, και βέβαια, πέραν των αυθαιρεσιών και των αντισυνταγματικών διατάξεων, (όπως λ.χ. η υπέρβαση εξουσίας εκ μέρους των υπογραφόντων, αφού η ίδρυση και η επέκταση τωνκοιμητηρίων υπάγεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην αρμοδιότητα των Δήμων) υφίσταται και ΣΩΡΡΕΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ, αφού:
– Οι οικίες μας απέχουν μόλις 8 μέτρα από το Κοιμητήριο!!!

– Ελλείπουν παντελώς: η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, ειδική τεχνική μελέτη με τεχνική έκθεση, χάρτες, φωτογραφίες κλπ, ελλείπουν χώροι για την εξυπηρέτηση του κοινού, μελέτη διάθεσης αποβλήτων, εσωτερικός περιφερειακός δρόμος κλπ, κατά σαφή παράβαση του ν. 2508/97 και της υπ’ αρ. 26882/5769/98 Υπ. Απόφ., κλπ.

Επομένως, με βάση τα παραπάνω, ειλικρινά απορούμε, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, με αυτή τη σωρρεία παρανομιών να νομοθετεί η Πολιτεία ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ, τη στιγμή που η ίδια η Πολιτεία διαλαλεί με όλους τους τόνους ότι «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ»!!!

Η δε προκλητικά ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ του άνω Κοιμητηρίου, επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τα εξής:

– Είναι τελείως προσχηματική η επίκληση ότι, δήθεν, υπάρχει επείγον λόγος, λόγω του αριθμού των θυμάτων. ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟ, αφού ήδη σχεδόν, όλα τα άτυχα θύματα έχουν ενταφιασθεί.
– Το άνω Κοιμητήριο λειτουργεί ΚΑΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ, αφού ελλείπει η νόμιμη άδεια λειτουργίας του.
– Το άνω Κοιμητήριο λειτουργεί παράνομα, αφού Δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος όπως περιβαλλοντικές μελέτες, γεωλογικές, τεχνικές, διάθεσης αποβλήτων κλπ, όπως προαναφέραμε.
– Με την προαναφερθείσα τροπολογία (την οποία ούτως ή άλλως ήδη προσβάλλουμε στα αρμόδια Δικαστήρια), ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΟΔΟΙ, αντίθετα δηλαδή με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί νομιμότητας πλέον (!!!), αφού σε αντίστοιχη περίπτωση νέας παρόμοιας κατάστασης στην περιοχή (όπως αυτή της πρόσφατης τραγωδίας, γεγονός που απευχόμαστε), θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, ποιος θα έχει την ευθύνη για την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΟΔΩΝ…..

Και περαιτέρω, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των εντεύθεν συνεπειών, λόγω της πλήρους ελλείψεως Υδρογεωλογικής μελέτης, έλλειψης ιδιαίτερης δεξαμενής διανομής για την ύδρευση του Κοιμητηρίου, προκειμένου να διακόπτεται η απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας μελέτης διάθεσης υγρών αποβλήτων, λόγω πλήρους ελλείψεων χώρων υγιεινής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας χώρων νεκροθαλάμου, λόγω πλήρους ανυπαρξίας κατάλληλων μέτρων για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την προστασία από πλημμύρες, και του άμεσου κινδύνου παράσυρσης εξ αυτών τάφων κλπ, ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Γι αυτές τις παράνομες άνω συμπεριφορές, καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε ενώπιον όλων των άνω εμπλεκόμενων οργάνων, που αποφάσισαν και εισηγήθηκαν την ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ και ειδικότερα τα όργανα των Υπηρεσιών, τα οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο της λειτουργίας του Κοιμητηρίου, τα οποία ΑΔΡΑΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩ ΕΚΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, τις οποίες, μετά από διαμαρτυρίες μας, αντιμετωπίζουν με … ειρωνεία !!! Επισήμως, αναφέρονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, «ΘΑΒΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟ»και επομένως θα βρεθούμε προ τετελεσμένου γεγονότος… (εξ αυτού και η κοινοποίηση του παρόντος προς την Πρεσβεία της Αλβανίας, δίδοντας και προς την οποία το μήνυμα, ότι εμείς δεν υιοθετούμε τέτοιες απόψεις, και σεβόμεθα κάθε λαό, και δεν θα τον προσβάλλουμε).
Κατόπιν αυτών, καταγγέλλουμε και τα όργανα που έχουν την αρμοδιότητα, τον έλεγχο του περιβάλλοντος, τον υγειονομικό έλεγχο, καθώς και τα όργανα της Πολεοδομίας που εκδίδουν σχετικά, προσχηματικά έγγραφα αδειοδότησης περίφραξης, δήθεν, αλλά και κάθε όργανο που ήταν και είναι αρμόδιο για τον έλεγχο, καθώς και για την παράνομη νομιμοποίησή του, όχι μόνο της επέκτασής του, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας του, με κίνδυνο, όχι μόνο της περιβαλλοντικής μόλυνσης, αλλά και της υγείας μας, έναντι των οποίων επιφυλλασσόμεθαόλων των νομίμων δικαιωμάτων μας. Τους καλούμε δε άμεσα, όπως προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ελέγχων, που επιβάλλονται από το νόμο, για ν διαπιστωθούν, οι προκλητικά προαναφερόμενες παράνομες ενέργειές τους ή και παραλείψεις τους. Άλλως, εν αρνήσει ή ολιγωρία τους, θα καταφύγουμε στα έννομα, για την υπεράσπιση των βαναύσως θιγέντων δικαίων μας, αλλά και κυρίως για την υγεία μας και για την οποία θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι.
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τους άνω στους οποίους απευθύνεται, αντιγράφων ολόκληρο το περιεχόμενο στην έκθεση επιδόσεως.

Αθήνα 13/8/2018
Οι εξωδίκως δηλούντες και καταγγέλλοντες»

Το χρονικό της τραγωδίας λεπτό προς λεπτό

23 Ιουλίου 2018: Φωτιά ξεσπάει στου Νταού Πεντέλης. Μέσα σε λίγη ώρα η πύρινη κόλαση φτάνει στο Μάτι. Ενενήντα έξι άνθρωποι βρίσκουν φρικτό θάνατο στις φλόγες. Μία πόλη «φάντασμα». Σπίτια γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Αυτοκίνητα τυλίγονται στις φλόγες. Δεκάδες άτομα εγκλωβισμένα σε οχήματα βρίσκονται απανθρακωμένα. Κάτοικοι κατευθύνονται προς το Κόκκινο Λιμανάκι και βουτάνε στη θάλασσα για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Κάποιοι τα καταφέρνουν… Κάποιοι άλλοι δυστυχώς, όχι.

fotiadiko

Οι εικόνες μέσα σε λίγη ώρα κάνουν το γύρο του κόσμου. Η εθνική τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Η Ελλάδα θρηνεί.

Έτσι εγκλωβίστηκαν τα 26 άτομα στο οικόπεδο

30 Ιουλίου 2018 - Ένα νέο βίντεο αποτυπώνει την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Μάτι στις 23 Ιουλίου.

Το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤ1, έχει καταγράψει εικόνες από το μοιραίο οικόπεδο που έμελλε να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για 26 άτομα.

Τα πλάνα είναι τραβηγμένα από drone και δείχνουν, μεταξύ άλλων, τα σκαλοπάτια που οδηγούν σε παραλία, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια για τα 26 άτομα.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Σοκαριστικές μαρτυρίες στο Newsbomb.gr: «Χωρίς αυτούς, θα ξαναγεννηθούμε!»

30 Ιουλίου 2018 - «Ζω σε ένα κράτος καθαρά από ένστικτο», αναφέρει με νόημα στο Newsbomb.gr η Κωνσταντίνα Κουτσάφτη.

new

Ο Ηλίας Βλάμης είναι ιδιοκτήτης ενός σούπερ-μάρκετ που καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα. Από τη μία στιγμή στην άλλη, είδε τους κόπους μίας ζωής να χάνονται. Ωστόσο, δεν το βάζει κάτω και κάνει το σταυρό του, που ζει. Kαταγγέλλει στο Newsbomb.gr ότι «την ώρα που καιγόταν το μαγαζί, το πυροσβεστικό όχημα δεν ερχόταν». Ενώ, ο Τζίμης Καψάλης λέει ότι «έγιναν τρομακτικά λάθη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Τα βίντεο του τρόμου: Η διάσωση εγκλωβισμένων στο Μάτι

31 Ιουλίου 2018 - Οκτώ ημέρες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα από τις δραματικές στιγμές που έζησαν στο Μάτι, όσοι κατάφεραν να σωθούν, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, από τη φονική φωτιά.

Σε ένα βίντεο του πολίτη Νίκου Βερυκοκίδη, διακρίνεται ο πρώτος διασώστης που φτάνει στην περιοχή και παραλαμβάνει κατά προτεραιότητα τα παιδιά και τους τραυματίες, ενώ ο πυκνός καπνός που έχει σκεπάσει την ατμόσφαιρα και οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν την προσπάθεια συντονισμού της επιχείρησης.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση συγγενών θυμάτων

01 Αυγούστου 2018 - Την ποινική δίωξη του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων πολιτικής προστασίας περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα ζητούν οι πρώτοι συγγενείς θυμάτων.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Η «μαύρη» λίστα με τα ονόματα των νεκρών

9 Αυγούστου 2018 - Τον τραγικό επίλογο της φονικής πυρκαγιάς έγραψε η «μαύρη λίστα» με τα ονόματα των ανθρώπων που «χάθηκαν» στη μανία της λαίλαπας.

Τουλάχιστον 13 οικογένειες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. Πρόκειται για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, τους θείους τους, τα αδέρφια τους ή τον παππού και τη γιαγιά τους.

Στους τακτοποιημένους νεκρούς περιλαμβάνονται 45 γυναίκες, 35 άνδρες και 11 παιδιά, μεταξύ των οποίων και το βρέφος έξι μηνών.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Εικόνες – ντοκουμέντο: Το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά

12 Αυγούστου 2018 - Φωτογραφίες – ντοκουμέντο από το σημείο όπου φέρεται να ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου έχει στα χέρια του το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

duo

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο φάκελο της έρευνας, την οποία διενεργεί το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Οι εικόνες αυτές φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Real News.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Έμεινε από καύσιμα το πρώτο ελικόπτερο που έφτασε στο Μάτι

14 Αυγούστου 2018 - Το πρώτο ελικόπτερο που έφτασε στο Μάτι για να συνδράμει στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς έμεινε από καύσιμα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τη δικαστική έρευνα για τα αίτια, τις πράξεις και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία με τους 95 νεκρούς.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Μήνυση της οικογένειας Φύτρου κατά Σκουρλέτη και Τόσκα

17 Αυγούστου 2018 - Μήνυση κατά παντός υπευθύνου αλλά και σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα κατέθεσε η χήρα Φύτρου, η οποία έχασε στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου το σύζυγο και τα δυο της παιδιά.

fytrou

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, Βασίλη Καπερνάρο, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ή με ενδεχόμενο δόλο.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη μήνυση της κ. Φύτρου

Ανατριχιαστική αποκάλυψη για την τραγωδία: Αγνόησαν προειδοποίηση ταξίαρχου

19 Αυγούστου 2018 - Ένα συνταρακτικό στοιχείο που αποδεικνύει όχι απλά την έλλειψη συντονισμού, αλλά την απόλυτη σύγχυση που επικρατούσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από τις πρώτες στιγμές της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την έρευνα για την τεράστια καταστροφή και το θάνατο 96 ανθρώπων τη μοιραία Δευτέρα της 23ης Ιουλίου.

Ο συντονιστής που πέταξε πάνω από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς είχε ενημερώσει το Κέντρο Επιχειρήσεων ήδη από τις 17:45 ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο Νέο Βουτζά και έχει σταθερή καθοδική κατεύθυνση προς τη Λ. Μαραθώνος. Παρ’ όλα αυτά, οι επιτελείς, άγνωστο ακόμη βάσει ποιον δεδομένων, θεωρούσαν ότι η φωτιά θα κινηθεί στον εντελώς αντίθετο άξονα, από Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, όπως προκύπτει από συγκεκριμένο έγγραφο.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις ακατάλληλων σπιτιών

20 Αυγούστου 2018: Ξεκιίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

katedafisi

Πόρισμα - καταπέλτης για τη φονική φωτιά

Τρίτη 21 Αυγούστου - Το 78σέλιδο πόρισμα για τις ευθύνες της φονικής πυγκαγιάς στο Μάτι, κατέθεσε την, Τρίτη (21/08/2018) στον προϊσταμένο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατ΄ εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα.

Το 78σέλιδο πόρισμα για τις ευθύνες της φονικής πυγκαγιάς στο Μάτι, κατέθεσε την Τρίτη (21/08/2018) στον προϊσταμένο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατ΄ εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα. Ο πραγματογνωμονας εντοπίζει μια σειρά απο εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.

Δείτε ΕΔΩ το πόρισμα

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Βίντεο ντοκουμέντο από την πύρινη κόλαση - Έτσι ξεκίνησε η φονική φωτιά

21 Αυγούστου 2018 - Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 16:41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης.

Στα στιγμιότυπα που παρατίθενται φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και άφησε πίσω της 96 νεκρούς.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Δείτε ΕΔΩ όλες τις δραματικές εξελίξεις για τη φονική πυρκαγιά