ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση αεροσκάφους - Μαρτυρία ΣΟΚ: Ο συγκυβερνήτης έψαχνε τον πιλότο στα συντρίμμια

Πτώση αεροσκάφους - Μαρτυρία ΣΟΚ: Ο συγκυβερνήτης έψαχνε τον πιλότο στα συντρίμμια

Πτώση αεροσκάφους | Νεκρός πιλότος: Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τα όσα αντίκρισε στον τόπο συντριβής του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας δίνει κάτοικος του χωριού Κολλίνες Αρκαδίας, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο του αεροπορικού δυστυχήματος.

«Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ – ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το arcadiaportal.gr, ο ίδιος βρέθηκε στο σημείο της συντριβής από την πρώτη στιγμή, αντικρίζοντας ένα τραγικό θέαμα. «Είδαμε τον συγκυβερνήτη να είναι καλά στην υγεία του, αλλά τρομοκρατημένος να ψάχνει τον συνάδελφό του στα συντρίμμια», δήλωσε ο κάτοικος των Κολλίνων Αρκαδίας, κάνοντας λόγο για «τραγικό συμβάν».

«Είμαι σοκαρισμένος από την εικόνα, μιας και βρέθηκα στο σημείο της συντριβής, δεν έχει απομείνει τίποτα παρά μόνο ένα αλεξίπτωτο», είπε, από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, που βρέθηκε κι εκείνος στο σημείο του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

«Από τα ευρήματα που είδα, ο πιλότος είναι νεκρός, από το αεροσκάφος δεν έχει απομείνει τίποτα, μόνο μικρά κομματάκια, και από ό,τι είδα κρατούσε το πηδάλιο, δεν είχε προλάβει να εκτοξευτεί και έπεσε στη χαράδρα. Η διαφορά των 40 δευτερολέπτων στην ώρα εκτόξευσης των κυβερνητών ίσως να απέβη μοιραία για τον κυβερνήτη», δήλωσε ο κ. Γιαννακούρας.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος «ευτυχώς δεν ξέσπασε πυρκαγιά, μιας και μετά τη συντριβή υπήρξε ανάφλεξη, αλλά τη στιγμή εκείνη έβρεχε καταρρακτωδώς και έσβησε η φωτιά, γιατί διαφορετικά θα είχαμε και άλλο κακό στην περιοχή, αφού είναι μια δασώδης περιοχή και δυσπρόσιτη».

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξαν νεκρό τον χειριστή του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, περίπου μιάμιση ώρα μετά την πτώση του Τ-2.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη επισμηναγό, Νικόλαο Βασιλείου, ο οποίος είναι πατέρας δυο παιδιών. Οι δύο ιπτάμενοι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο αεροπορίας, ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας, με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.

Οι δύο χειριστές του εκπαιδευτικού αεροσκάφους χρησιμοποίησαν το μηχανισμό αυτόματης εκτίναξης και εγκατέλειψαν το Τ-2 προτού αυτό συντριβεί.

Για λόγους ασφαλείας, τα δύο καθίσματα εκτινάσσονται με μικρή χρονική διαφορά προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αμέσως μετά το αεροπορικό δυστύχημα, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σύζυγο του αδικοχαμένου πιλότου

Εξάλλου, με τη σύζυγο του επισμηναγού Νικολάου Βασιλείου, επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Τρίτης (28/08) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την επικοινωνία που είχαν, ο κ. Παυλόπουλος της εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια του κυβερνήτη κατά την επιτέλεση του εθνικού καθήκοντος και την διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα πράξει το καθήκον της στο ακέραιο.

Πότε θα γίνει η κηδεία του Νικόλαου Βασιλείου

Μέχρι στιγμής, ανακοίνωση σχετικά με την κηδεία του επισμηναγού δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Προηγείται η νεκροψία-νεκροτομή και αμέσως μετά η οικογένειά του θα παραλάβει τη σορό του. Σε κάθε περίπτωση, ο αδικοχαμένος επισμηναγός αναμένεται να ταφεί στο χωριό του, τους Ζάρακες Ευβοίας.

Διαβάστε επίσης: