ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας (pics+vids)

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας (pics+vids)
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου | Παρέλαση 25η Μαρτίου: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα (25/03/2019) η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Παιανίζοντας το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» έφτασε πρώτη στο Σύνταγμα η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού η οποία έδωσε το ρυθμό στα αγήματα, στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και οι αδελφές νοσοκόμοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ακολούθησε η επιβλητική μηχανοκίνητη φάλαγγα από την οποία ξεχώρισαν τα εντυπωσιακά και υπερσύγχρονα άρματα μάχης ΛΕΟΠΑΡΝΤ (LEO 2 HEL και LEO 1 Α5).

Στη συνέχεια παρέλασαν τα ειδικά οχήματα του Μηχανικού, για την άρση πάσης φύσεως κωλυμάτων στην ξηρά και τη θάλασσα και την εκκαθάριση ναρκοπεδίων

Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξαν οι Εύζωνοι, και ακολούθησαν το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού, και ο λόχος απόδοσης τιμών. Σε ακριβείς σχηματισμούς παρήλασαν τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το ιδιαίτερο χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν για άλλη μία χρονιά τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- και της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με το εντυπωσιακό παράστημά τους.

Πάνω από τον χώρο της παρέλασης πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς αεροσκάφη F-16 block 52, MIRAGE 2000-5 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα Απάτσι, Σινούκ ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, ελικόπτερα Σικόρσκι και ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερα των σωμάτων ασφαλείας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με τους δικυκλιστές των ειδικών ομάδων «ΔΙΑΣ» και «Ζ», διάφορα περιπολικά της Άμεσης Δράσης και με δύο ουλαμούς Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με μοτοσικλετιστές, ερπυστριοφόρα παντοδαπούς εδάφους, υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, έναν ουλαμό Δοκίμων Ανθυποπυραγών και ένα τμήμα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών που αποτελείτο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες.

Το Λιμενικό Σώμα συμμετείχε με μικτό τμήμα ανδρών γυναικών, και τμήματα του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, της Υπηρεσίας Διασωστών και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα διοικητή της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων υποστράτηγο Δημήτριο Χούπη για το άρτιο της παρελάσεως και στη συνέχεια πλησίασε τους αναπήρους πολέμους με τους οποίους είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες.

Τη στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ παρέστη ο βουλευτής Νίκος Φίλης, την Ν.Δ. ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Λαλιώτης και τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης. Παρέστησαν επίσης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη διπλωματικών αποστολών κ.α επίσημοι.

Μετά το τέλος της παρέλασης ομάδες πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμαλίας καθώς επίσης και στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Όθωνος φώναξαν συνθήματα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Δείτε το βίντεο:

Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έγινε ανάκρουση εμβατηρίου και του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια επιθεώρησε το τιμητικό άγημα των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της πολιτικής, θρησκευτικής, δικαστικής και στρατιωτικής ηγεσία της χώρας.

Οι φετινοί εορτασμοί ξεκίνησαν όπως κάθε χρόνο με τη δοξολογία που έλαβε χώρα στη Μητρόπολη Αθηνών υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Παυλόπουλος: «Το Μολών Λαβέ είναι η απάντησή μας»

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως εμείς οι Έλληνες θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία μας αποφασισμένοι έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, τόνισε πως το «Μολών Λαβέ» θα είναι η μόνη και κατηγορηματική μας απάντηση.

«Η Εθνεγερσία του 1821 αποτελεί για εμάς, τους Έλληνες, απανταχού της Γης, αστείρευτη πηγή έμπνευσης Εθνικών Ιδεωδών και διαχρονικό δείκτη πορείας ως προς το Εθνικό μας Χρέος απέναντι στην Πατρίδα μας και στην Ιστορία μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του.

«Οι Αγωνιστές του 1821 και η θυσία τους μας διδάσκουν, πριν απ’ όλα, ότι είμαστε Λαός και Έθνος της Ελευθερίας. Με την έννοια ότι για τους Έλληνες η Ελευθερία δεν είναι μόνον δικαίωμα αλλά αρχή και αξία κυριολεκτικώς υπαρξιακή, αφού μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Κατά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 διαμηνύουμε λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, έχοντας κατά νου τον στίχο του Ανδρέα Κάλβου "θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία", θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία μας αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να την επιβουλευθεί» είπε, συμπληρώνοντας. «Το "Μολών Λαβέ" θα είναι η μόνη και κατηγορηματική απάντησή μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπερασπιζόμαστε, με αποκλειστικό γνώμονα την Ιστορία, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Εθνική μας Κυριαρχία, το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Πατρίδας μας, υπενθυμίζοντας προς καθέναν ότι είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, δήλωσε: «Επιπλέον, καθένας γνωρίζει ότι οι Αγωνιστές του 1821 υπερασπίστηκαν την Ελευθερία, ως αρχή και αξία σύμφυτη με την υπόσταση του Ανθρώπου. Γι’ αυτό και εμείς, οι Απόγονοί τους, δεσμευόμαστε να υπερασπιζόμαστε και την Ελευθερία κάθε Ανθρώπου, ακόμη και πέρα και έξω από τα σύνορά μας. Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, δοθέντος ότι κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος έχει χρέος να υπερασπίζεται σήμερα την Ελευθερία, πρωτίστως απέναντι στα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, άρα την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Χρόνια Πολλά».

Προσαγωγή 45χρονου

Ένας 45χρονος προσήχθη στις 10 το πρωί, έξω από την Μητρόπολη Αθηνών, όταν επιχείρησε να κινηθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την ώρα που επιθεωρούσε το στρατιωτικό άγημα, μετά την δοξολογία για την 25η Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 45χρονος μόλις είδε τον κ. Παυλόπουλο προσπάθησε να περάσει πάνω από το διαχωριστικό σχοινί στον περίβολο της Μητρόπολης, αλλά οι αστυνομικοί αντέδρασαν άμεσα και τον ακινητοποίησαν.

Όπως διαπιστώθηκε στην Ασφάλεια όπου οδηγήθηκε, πρόκειται για χρήστη ναρκωτικών ουσιών και εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επεισόδια στην Καλλιθέα

Επεισόδια με μολότοφ και προσαγωγές, σημειώθηκαν στις 10.30 το πρωί στην Καλλιθέα.

Στην πλατεία Κύπρου, όπου βρίσκεται το Μνημείο Ηρώων, είχαν συγκεντρωθεί για κατάθεση στεφάνων στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, άτομα από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, το ΠΑΜΕ, τη Λαϊκή Ενότητα, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες.

Παράλληλα, μια ομάδα από 40-50 άτομα τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία των Τζιτζιφιών, σε κοντινή απόσταση. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν με απειλητικές διαθέσεις με κατεύθυνση την πλατεία Κύπρου, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν στην διασταύρωση Θησέως και Σκίπης, πριν έρθουν σε επαφή με τους άλλους συγκεντρωθέντες.

Τότε, οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπλοκή. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν στα στενά και προχώρησαν σε 11 προσαγωγές με τους προσαχθέντες να οδηγούνται στην Ασφάλεια. Στη συνέχεια η Αστυνομία μετέτρεψε τις προσαγωγές σε 12 συλλήψεις και, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, οι συλληφέντες ανήκουν σε ακροδεξιές ομάδες. Μάλιστα, ο ένας εκ των συλληφθέντων, ηλικίας 24 ετών, είχε συλληφθεί και πριν από έξι μέρες στην Σαλαμίνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, για ρατσιστική επίθεση σε βάρος 30χρονου αλλοδαπού.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για ρίψη μολότοφ, επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλα αδικήματα και αύριο θα παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.

Ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σημειώθηκε επίσης, όταν ομάδα αντεξουσιαστών προσπάθησε να φτάσει στην εξέδρα των επισήμων, σύμφωνα με το kallitheaonline.gr. Παράλληλα, τραυματισμούς εργαζομένων της περιοχής καταγγέλλουν τα μέλη του ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο κοινωνικό μέρισμα το Πάσχα: Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν

25η Μαρτίου - Παρέλαση: «Σείστηκε» η Αθήνα με τους Εύζωνες (vid)

Σχετικές ειδήσεις