ΕΛΛΑΔΑ

Επίτιμη διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Επίτιμη διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Επίτιμη διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, για την προσφορά της σε θέματα Υγείας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στη δωρεά μυελού των οστών.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο συνολικό έργο και την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη ειδικότερα σε θέματα Υγείας, τονίζοντας, επίσης, και το σημαντικό έργο της σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο διάλογος ανάμεσα στους λαούς.

Ο Καθηγητής Αντώνιος Καττάμης μίλησε αναλυτικά για την δράση της κυρίας Βαρδινογιάννη κατά του παιδικού καρκίνου, παρουσιάζοντας με στοιχεία το έργο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, όπου μέχρι σήμερα έχουν σωθεί χιλιάδες παιδιά. «Η κυρία Βαρδινογιάννη εδώ και 30 χρόνια οραματίζεται, δημιουργεί και εμπνέει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η συμβολή της στο πάσχον από καρκίνο παιδί είναι ανεκτίμητη», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Καθηγητής Αντώνιος Καττάμης.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Παναγιώτης Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στην συμβολή της κυρίας Βαρδινογιάννη στην αύξηση του αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην χώρα μας μέσα από την δράση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη: «Ο τομέας εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών ήταν ένας τομέας δραματικά κενός. Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» με οργανωμένο τρόπο κατάφερε αυτή τη στιγμή να διαθέτει η χώρα 85.000 εθελοντές δότες, οι οποίοι μπορούν να χαρίσουν ελπίδα στους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση. Πάντοτε χρειάζεται να υπάρχει μια κινητήριος δύναμη που σε αυτή την περίπτωση ήταν το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί υπάρχουν πάντα ευλογημένοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά και στην μακρά λίστα των εθνικών ευεργετών ανήκει η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Ακολούθησε η Αναγόρευση της τιμωμένης με την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Π. Σφηκάκη, και η περιένδυση της τιμωμένης με την τήβεννο της Σχολής.

Η αναγόρευση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κυρίας Βαρδινογιάννη με τίτλο «Ανθρωπισμός και Εθελοντισμός: Όταν η υπεράσπιση της υγείας και η αλληλεγγύη γίνονται στάση ζωής». «O Aνθρωπισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Βαρδινογιάννη, «βρίσκεται πίσω από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου, αλλά και πίσω από μικρές καθημερινές πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης. Βρίσκεται μέσα σε οράματα που μετουσιώνονται σε πράξη με διαρκείς αγώνες. Πίσω από τις ίσες ευκαιρίες για όλους, την κοινωνική δικαιοσύνη και το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία. Στο επίκεντρο της πίστης μας στην αξία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων. Αποτελεί τη βάση της Ηθικής Οικουμενικότητας, του συνόλου δηλαδή των ηθικών αξιών που είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως γλώσσας, χρώματος, θρησκείας, φύλου ή εθνότητας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr