Όραμα Ελπίδας: Συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών για την τυποποίηση δειγμάτων μυελού των οστών

Newsroom Newsroom

Όραμα Ελπίδας: Συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών για την τυποποίηση δειγμάτων μυελού των οστών

Η τυποποίηση δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι το πρώτο στάδιο μιας ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στο Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης, τη Δευτέρα (15/10/2018), στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι το ΙΙΒΕΑΑ αναλαμβάνει την τυποποίηση 40.000 δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», εφαρμόζοντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία τυποποίησης ιστοσυμβατότητας με τη μεγαλύτερη ακρίβεια, εγκυρότητα, ταχύτητα, αυτοματοποίηση και ευελιξία. Αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εύρεση του κατάλληλου δότη για μεταμόσχευση. Επιπλέον, η ανάλυση που θα πραγματοποιείται θα παρέχει επιπρόσθετες γενετικές πληροφορίες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή του συμβατού δότη αλλά και το πιθανό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης, ενώ συγχρόνως θα μειώνουν το συνολικό κόστος αφού δεν θα χρειάζονται επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως συμβαίνει σήμερα.

Παράλληλα, με την επιλογή του ΙΙΒΕΑΑ για την τυποποίηση των δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, η οποία μέχρι σήμερα γινόταν στο εξωτερικό, το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στηρίζει τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα που συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, στην υψηλότερη κατάρτιση των επιστημόνων και στην αναστροφή του ρεύματος φυγής νέων Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό.

«Είναι μία συμφωνία που αποδεικνύει ότι ο δρόμος για την δημιουργία μίας καλύτερης κοινωνίας περνά μέσα από την παιδεία, την επιστήμη και την προσφορά στο συνάνθρωπο. Η ένωση των δυνάμεών μας λοιπόν και η συνέργεια για ένα τόσο σημαντικό επιστημονικό, και συγχρόνως ανθρωπιστικό σκοπό, με έναν φορέα με μακρά ιστορία και προσφορά στον τόπο, αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στην υπογραφή της συμφωνίας.

«Είναι μία πρωτοπόρος και καινοτόμος συνεργασία, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πραγματοποίηση μιας ευρύτερης συνεργασίας. Είναι πολύ σημαντική η απόφαση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την απόφαση της να στηρίξει τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα», τόνισε ο κύριος Κουνάδης.

Το επόμενο βήμα της συνεργασίας των δύο φορέων, που θα υλοποιηθεί σύντομα, αφορά στην εμβληματική δράση «Πρόγραμμα για την πλήρη αλληλούχιση γονιδιωμάτων παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα με σκοπό την ορθολογική επιλογή βέλτιστης θεραπευτικής αγωγής» για τη δραστική αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, με στόχο κάθε παιδί με καρκίνο στη χώρα μας να λαμβάνει έγκαιρα την πλέον κατάλληλη θεραπεία πλήρως προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες γενετικές μεταβολές του όγκου του. Η υλοποίηση αυτής της εμβληματικής δράσεως θα γίνεται μέσω της διεθνούς δικτύωσης με Κέντρα Αριστείας, όπως το Ινστιτούτο – Νοσοκομείο Μελέτης και Καταπολέμησης του Καρκίνου Dana Farber Cancer Institute/Hospital (DFCI) του Πανεπιστημίου Harvard. Με τον τρόπο αυτό, παιδιατρικοί ασθενείς της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της έρευνας «Ιατρικής Ακριβείας» που διεξάγεται στο DFCI και στο ΙΙΒΕΑΑ με στόχο να προσφερθούν άμεσα στον θεράποντα ιατρό και στον ασθενή πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική σύσταση του όγκου του και την επιλογή της καλύτερης διαθέσιμης θεραπείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved