ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Η Κρήτη μετρά τις πληγές της – «Πνίγηκε» η Σητεία, εικόνες βιβλικής καταστροφής (vid)

Κακοκαιρία: Η Κρήτη μετρά τις πληγές της – «Πνίγηκε» η Σητεία, εικόνες βιβλικής καταστροφής (vid)

Καιρός:  Σε απόγνωση οι κατοικοι της Κρήτης που «χτυπήθηκε» και πάλι από ισχυρές βροχοπτώσεις - Κακοκαιρίας συνέχεια τις επόμενες ημέρες με τα έντονα φαινόμενα να επιμένουν

Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, εγκλωβισμένοι κάτοικοι που κατέφυγαν σε ταράτσες για να γλιτώσουν από τη μανία του νερού, τεράστιες ζημιές σε υλικοτεχνικές υποδομές. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι της Σητείας μετά το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας το Σάββατο (06/04).

Η κατάσταση στο Μακρύ Γιαλό είναι απελπιστική, με το νερό να ξεπερνά σε ορισμένα σημεία το ένα μέτρο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι ορισμένοι κάτοικοι μετακινούνταν μέσα στην πόλη με… βάρκες.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν από το πρωί του Σαββάτου στη Σητεία προκαλούν τρόμο. Στον Καλαμοκανιά Μακρύ Γιαλού οι κάτοικοι ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια με τις Αρχές να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Διοικητής Π.Υ. Κρήτης: Επικίνδυνη η κατάσταση - Σώσαμε τον κόσμο με αυτοθυσία

Για τις δραματικές καταστάσεις που βίωσαν οι κάτοικοι της Σητείας μίλησε στο Newsbomb.gr ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Νίκος Λαγουδάκης.

«Αν οι Πυροσβέστες δεν είχαν σπεύσει άμεσα στην περιοχή και με αυτοθυσία να σώσουν τον κόσμο, τότε σήμερα θα μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», σημείωσε ο κ. Λαγουδάκης περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές για τους κατοίκους.

«Καταφέραμε να σώσουμε συνολικά 22 άτομα. Μεταξύ αυτών ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν καθώς και τέσσερα μικρά παιδιά. Τα φαινόμενα ήταν ακραία και ο όγκος του νερού τεράστιος», τόνισε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κρήτη.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή το φαινόμενο έχει εκτονωθεί,ωστόσο, η Πυροσβεστική παραμένει σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, μιας και οι μετεωρολόγοι έχουν δώσει νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Κυριακής (07/04).

Κινδύνευσαν άνθρωποι

Στη διάσωση 22 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε και επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό.

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδακης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Εικόνες καταστροφής από την πλημμυρισμένη Σητεία

Αποκαλυπτικό είναι το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έζησε η Σητεία εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Όλη η πόλη μετατράπηκε σε μία τεράστια… λίμνη ενώ οι φορείς ξεκίνησαν ήδη τις καταγραφές των ζημιών.

Αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου παραμένουν κλειστά εξαιτίας των καθιζήσεων αλλά και των κατολισθήσεων ενώ η πυροσβεστική προχωρά σε δεκάδες αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Πολλές αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές με τους παραγωγούς να περιμένουν να περάσει η… μπόρα για να δουν το μέγεθος της καταστροφής.

Μακρύς Γιαλός: Με βάρκες η μετακίνηση

Απίστευτες εικόνες και στο Μακρύ Γιαλό όπου τα πάντα βυθίστηκαν κάτω από το νερό.

Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, εγκλωβισμένοι κάτοικοι και άνθρωποι σε απόγνωση στη Σητεία. Η στάθμη του νερού στο Μακρύ Γιαλό ανέβηκε τόσο, ώστε οι δρόμοι μετατράπηκαν σε κανάλια και το νερό έφτανε μέχρι το γόνατο για όσους δεν φοβήθηκαν να βγουν στο δρόμο.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας κ. Πατεράκη σε ολόκληρο το δήμο Σητείας παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα όπως Ζάκρο, Κουρεμένο, Παλαίκαστρο κλπ. Ο ποταμός Παντέλης που βρίσκεται στα όρια της Σητείας έχει πλημμυρίσει με αποτέλεσμα τα νερά να εισχωρήσουν σε σπίτια, καταστήματα και δύο ξενοδοχεία, όπως μεταδίδει το neakriti.gr.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει Έλληνας ηθοποιός: «Η γυναίκα μου το έσκασε με το αφεντικό της»

Το ανησυχητικό φαινόμενο με τις νύχτες στην Ελλάδα - Τι αλλάζει όλο και περισσότερο

Σχετικές ειδήσεις