ΕΛΛΑΔΑ

«Ανοίγει» ο δρόμος της δικαίωσης για τη δικαστή του Βατοπεδίου

«Ανοίγει» ο δρόμος της δικαίωσης για τη δικαστή του Βατοπεδίου

«Αθωωτική» για την Εφέτη, Μαρία Ψάλτη, η οποία κρίθηκε ένοχη διότι φέρεται να επηρεάστηκε από τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο ώστε να ταχθεί υπέρ της άποψης της Μονής στην αντιδικία με το Ελληνικό δημόσιο για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας, ήταν η εισήγηση του αντεισαγγελέα Α.Π, Ν. Τσάγκα.

Ο εισαγγελέας πρότεινε κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ποινικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να «εξαφανιστεί» η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θράκης, με την οποία καταδικάστηκαν η Μαρία Ψάλτη σε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή, για παράβαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση δικαστικού καθήκοντος καθώς και οι Εφραίμ και Αρσένιος στην ίδια ποινή, για ηθική αυτουργία.

Σύμφωνα με την εισήγηση:

-Με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις δεν υπάρχει πλέον παραβίαση απορρήτου διάσκεψης όταν γνωστοποιείται το αποτέλεσμα πριν τη δημοσίευση της απόφασης, όπως εικάζεται ότι έγινε στην περίπτωση της δίκης αυτής. Κι αυτό διότι παραβίαση υπάρχει μόνο όταν δημοσιοποιούνται οι διεργασίες και οι απόψεις των δικαστών για το πώς κατέληξαν στην κρίση τους. Πρόσθεσε δε πως η άποψή του είναι ότι οι μοναχοί νοιάζονταν μόνο για το αποτέλεσμα και όχι για τις νομικές σκέψεις και άρα δεν στοιχειοθετείται η παραβίαση απορρήτου.

-Το δικαστήριο που τους καταδίκασε υπέπεσε σε υπέρβαση εξουσίας.

-Η δικαστής πράγματι καθυστέρησε τη δημοσίευση της απόφασης αλλά χωρίς δόλο γιατί, όπως είπε , ο ίδιος δεν πείστηκε οτι δεν δημοσίευσε την απόφαση με σκοπό να βλάψει το δημόσιο και να ωφελήσει τη Μονή, απλώς εξ αρχής η εφέτης πίστευε οτι η έκταση ανήκει στη Μονή. Συμφώνησε μάλιστα με παρατήρηση συνηγόρων της κ. Ψάλτη ότι η καταδικαστική απόφαση δεν έπρεπε να κάνει αναφορά στο ότι επηρεάστηκε στις ενέργειές της απο τις βαθειές θρησκευτικές- χριστιανικές αντιλήψεις της και ιδεώδη.