Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Είναι αυτός ο εμπρηστής; Τι υποστηρίζει ο 33χρονος ύποπτος (vid)

Βασιλική Δελημήτρου Βασιλική Δελημήτρου

Την δική του εκδοχή για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια δίνει ο ένας εκ των υπόπτων για την πρόκλησή της.

Ο νεαρός άνδρας δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την πύρινη λαίλαπα και μάλιστα μαζί με συγγενείς του παρατηρούσε τους καπνούς της φωτιάς ενώ βρισκόταν στο χωριό Κατούνια, που απέχει 25 χιλιόμετρα από τον Σταυρό.

«Με πήγαν στο Τμήμα κάτω για να εξηγήσω που ήμουν και αυτά… Τι ώρες και τέτοια…Έγινε την Τρίτη αυτό και ήρθαν επειγόντως να μου μιλήσουν…Τους είπα ότι ήμουν στα Κατούνια με τον θείο και τη θεία μου. Μαζί πηγαίναμε, μαζί γυρίζαμε. Κατεβαίναμε από τον Άγιο Ιερεμία και βλέπαμε τους καπνούς. Μου λέει: Ξέρεις τίποτα; Του λέω: Όχι, πρώτη φορά το βλέπω…», υποστηρίζει ο 33χρονος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το άλλοθι του άνδρα ελέγχεται ως ανακριβές καθώς το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου, τον θέλει να βρίσκεται στο χωριό του την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενεπλάκη στην υπόθεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου λόγω καταδίκης του το 2018 για εμπρησμό από πρόθεση στην ίδια περιοχή, μετά από διαπληκτισμό που είχε με μια γειτόνισσά του.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από την πυρκαγιά:

Για τους ακόμη 8 εμπρησμούς που έχει κατηγορηθεί, ο 33χρονος ισχυρίζεται ότι ομολόγησε μετά από πιέσεις. «Στο νεκροταφείο με μια κυρία… Και τσαντίστηκα, και έκανα αυτό το πράγμα και ζήτησα συγνώμη. Τα άλλα… με το ζόρι με πίεσαν, με απειλούσαν πως θα με χτυπήσουν, θα μου δώσουν μπουνιές και δεν ήξερα τι να πω…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάτοικοι από το Κοντοδεσπότι ακόμη δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν κατά τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ δεν θέλουν να πιστέψουν πως κάποιος από τους συγχωριανούς τους προκάλεσε αυτή τη μεγάλη καταστροφή από πρόθεση.

Ο «μαύρος» χάρτης της οικολογικής καταστροφής

Την πρώτη χαρτογράφηση της γης που κάηκε στην πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης (13/08) στην Εύβοια, δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Στους χάρτες του Copernicus αποτυπώνονται με σαφήνεια οι κατεστραμμένες εκτάσεις και επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) και καταγράφει έκτοτε δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.

Ο χάρτης που το Copernicus έδωσε στη δημοσιότητα δείχνει αναλυτικά την κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Δεδομένου ότι η πυρκαγιά έκτοτε κινήθηκε κυρίως με αναζωπυρώσεις στις περιοχές από όπου είχε ήδη περάσει η φωτιά, εκτιμάται ότι η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται εδώ δεν απέχει πολύ από την συνολική, μέχρι σήμερα, καμένη έκταση.

Δείτε στην gallery τι κατέγραψε η ευρωπαϊκή υπηρεσία:

Η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη (15/08) και την Παρασκευή (16/08) δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τις πρώτες δύο ημέρες της πυρκαγιάς έγιναν στάχτη κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Υποχωρούν αλλά... επιμένουν τα μελτέμια - Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία (χάρτες)