ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Στάχτη και αποκαΐδια – Τα ευρήματα που δείχνουν εμπρησμό και οι τρεις ύποπτοι

Φωτιά Εύβοια: Στάχτη και αποκαΐδια – Τα ευρήματα που δείχνουν εμπρησμό και οι τρεις ύποπτοι

Φωτιά: Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, που κατέκαψε το πράσινο της περιοχής.

Το σενάριο, ωστόσο, του εμπρησμού, είναι στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και μαρτυρίες.

Παρότι η Πυροσβεστική δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς, οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος έχουν συλλέξει δεκάδες καταθέσεις και ερευνούν κάθε λεπτομέρεια.

Το σενάριο του εμπρησμού ενισχύεται από το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία με μικρή χρονική διαφορά. Και μάλιστα σε μια απόσταση 1.500 μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη, το οποίο υπέστη ζημιές και εκκενώθηκε την πρώτη ημέρα της φωτιάς.

Τόσο οι τοπικές Αρχές όσο και κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται βέβαιοι πως η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν έχουν πλέον επιστρέψει στα σπίτια τους και μετρούν τις «πληγές» τους, μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν μετά από πολυήμερη «μάχη» να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, ωστόσο δεν εφησυχάζουν καθώς η οποιαδήποτε αναζωπύρωση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική εντόπισε ίχνη καύσης -μεταξύ των οποίων στουπιά και μέρη μπιτονιών- στα τρία σημεία όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τον εμπρησμό. Τα ευρήματα σε μια τόσο μεγάλη έκταση, δεν μπορούν να αξιολογηθούν αν δεν συνδυαστούν με καταθέσεις ή άλλα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εξεταστεί από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού σώματος και τρεις ύποπτοι.

Ωστόσο και οι τρεις έχουν παρουσιάσει άλλοθι παρουσίας σε άλλες περιοχές της Εύβοιας.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς - Επί ποδός οι Πυροσβέστες

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά δεν είναι ακόμα σε ύφεση. Οι Πυροσβέστες περιμένουν να περάσει το μεσημέρι, που θεωρείται κρίσιμο, καθώς πολλές φορές ενισχύονται οι άνεμοι.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, ούτε και μέσα στην χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιά, όπου δινόταν η μάχη από χτες λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα έχουν οριοθετήσει τα σημεία που έχουν καεί, προστατεύοντας αυτά όπου δεν έφτασε η πυρκαγιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7.30 το πρωί, σηκώθηκε ξαφνικά αέρας που έφτανε κατά διαστήματα και τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιες μικρές αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις όμως, που παραμένουν όλες στον τόπο της πυρκαγιάς επιτηρώντας ολόκληρη την περίμετρο, κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία.

Από το πρωί επιχειρούν συνολικά 11 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων είναι τα δύο ιταλικά και το ένα ισπανικό, που συντρέχουν -μετά το ελληνικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU)-, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα. Οι συντονιστές ελπίζουν ότι μέχρι το βράδυ ίσως να έχει περάσει οριστικά ο μεγάλος κίνδυνος.

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2.

Οι εικόνες από την περιοχή Natura που έγινε στάχτη αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής και όσα άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που συνεχίζει να καταστρέφει δασικές εκτάσεις στην Εύβοια.