Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάος στο κέντρο της Αθήνας: Τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (pics+vids)

Newsbomb

Ειδήσεις | Απεργία: Κλειστό παραμένει αυτή την ώρα το κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματίσει για σήμερα, Πέμπτη (02/03/2017) οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οιπυροσβέστες πενταετούς θητείας αλλά και το υπαλληλικό προσωπικό της «Εθνικής Ασφαλιστικής».

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ»

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr πλάνα από τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Δείτε επίσης παραπάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Στις 13:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών έξω από το υπουργείο Εργασίας. Την κινητοποίηση στηρίζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το νέο Ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή, μια εβδομάδα μετά την πρώτη τους διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο υγείας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με καθεστώς εργολαβικής σχέσης επέστρεψαν και πάλι στο υπουργείο.

Και αυτή τη φορά σε ένα τραπεζάκι στην είσοδο σχεδόν του υπουργείου έστησαν ένα γκαζάκι με μια μικρή κατσαρόλα στην οποία έριξαν διάφορα λαχανικά και κόκαλα από κρέας, ότι τους άφησαν, δηλαδή, όπως λένε.

Παράλληλα, αυτή τη φορά με ένα πλακάτ με τιμοκατάλογο των προϊόντων που βρίσκονται σε έναν πάγκο αλλά και ένα μπακαλοτέφτερο, στο οποίο ο «Μπακάλης» Ζήκος προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα προϊόντα τα οποία βέβαια γράφει στο τεφτέρι του κι όταν πληρωθούν οι εργαζόμενοι θα του τα δώσουν.

Λίγο πιο πέρα στολές και γάντια κρεμασμένα σε σχοινιά αλλά και κρεμάλες. Λίγο μετά τις 13:00, οι εργαζόμενοι έβαλαν φωτιά στις στολές τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

stoles3 1

Όπως τονίζουν οι 8.000 Εργολαβικοί Εργαζόμενοι των Νοσοκομείων, βρίσκονται στον «αέρα».

«Μας πετάνε στα σκουπίδια με την κατάπτυστη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος 4430/2016 για την πρόσληψη προσωπικού Καθαριότητας – Φύλαξης – Εστίασης.
Ο κος Ξανθός στη συνάντησή μας την Πέμπτη 23/2/2017 ήταν ασαφής. Αν και είπε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη μοριοδότηση, οι οποίες θα ενταχθούν στο Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διασφαλίζουν την εργασία των υπαρχόντων Εργολαβικών Εργαζομένων», ανέφεραν οι εργαζόμενοι.

Και πρόσθεσαν: «Προγραμματίζουμε νέα Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των Εργολαβικών Εργαζομένων την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 και ώρα 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός τι διαφορετικό έχουν οι πρώην καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, με τις καθαρίστριες των Νοσοκομείων που εργάζονται πολλά χρόνια μέσω εργολάβων».

Η δική τους κινητοποίηση ξεκίνησε στις 12:30, υπό την κάλυψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, και στη συνέχεια πορεία ως το Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Εν τω μεταξύ, στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ.
Οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας είχαν προγραμματίσει συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 12:30.

ergasias1 1

«Ο ΕΦΚΑ υπηρετεί στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους, των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και της διαιώνισης της εξάρτησης της χώρας μας από τους δανειστές. Η δημιουργία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά, η κατάργηση της οποίας έχει ήδη τεθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για τη β΄ αξιολόγηση. Άλλωστε η κυβέρνηση της χώρας μας έχει ήδη αναλάβει στο Eurogroup στις 20/2/17 δεσμεύσεις για νέα αντιασφαλιστική επίθεση με επιπλέον περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρεται – μεταξύ άλλων – σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Στους δρόμους και οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας

Παράλληλα, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα και οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας, οι οποίοι ζητούν τη μονιμοποίησή τους.

Νωρίτερα, στις 10:00 συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, ενώ επόμενος σταθμός τους ήταν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα.

24ωρη απεργία στην «Εθνική Ασφαλιστική»

Με κεντρικό σύνθημα «Απεργούμε-Διαδηλώνουμε-Διεκδικούμε-Αγωνιζόμαστε» οι εργαζόμενοι της «Εθνικής Ασφαλιστικής» προχωρούν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων, καθώς έχουν εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Κρατώντας μαύρα μπαλόνια, το προσωπικό της εταιρείας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το Σύνταγμα.

«Όλοι μαζί, μαζί με τους συναδέλφους μέσω ICAP -που η Διοίκηση της Εταιρίας συνεχίζει να τους θεωρεί συναδέλφους δεύτερης κατηγορίας-θα διαδηλώσουμε απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μας ξεπουλήσουν», ανέφεραν – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της «Εθνικής Ασφαλιστικής».