ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει αποτύχει

Ρωσία: Το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει αποτύχει

«Παγωμένο» και όχι «αποτυχημένο» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής επιχείρησης Transneft, Μιχαήλ Μπαρκόφ, το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Σε ερώτηση του ρωσικού περιοδικού «Expert» για το αν οι Ρώσοι αρμόδιοι θεωρούν λογικό όλες οι διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου στα Βαλκάνια να περνούν μέσω Τουρκίας, ο Μπαρκόφ απάντησε:

«Φυσικά και μια τέτοια μονοπωλιακή θέση εκτιμάται ως μειονέκτημα από όλους. Και αυτός είναι ένας λόγος που εμείς θεωρούμε ότι το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν είναι αποτυχημένο, αλλά μόνο "παγωμένο". Σε τελική ανάλυση, οι κάθε λογής Μπόικο (σ.σ. ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος αντιτίθεται στο συγκεκριμένο έργο) έρχονται και παρέρχονται, ενώ οι Βούλγαροι μένουν, μαζί με τη γνωστή διάθεσή τους για τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πετρελαϊκής που συντονίζει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τα σχέδια αυτά συμπεριλαμβάνουν περίπου 15 εναλλακτικές λύσεις, που παρακάμπτουν τη Βουλγαρία έπειτα από την πρόσφατη δήλωση της Σόφιας, ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το σχέδιο.

Ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι συζητείται η ιδέα της κατασκευής πετρελαιαγωγού δια μέσου του ευρωπαϊκού τμήματος της Τουρκίας, που να καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.

«Οι εμπειρογνώμονες συνδέουν την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με την αμερικανόφιλη πολιτική του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ», καταλήγει το δημοσίευμα του ρωσικού περιοδικού.