ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Εμβολιασμοί: Υποχρεωτικότητα ή υπευθυνότητα;

Εμβολιασμοί: Υποχρεωτικότητα ή υπευθυνότητα;

Το ενδεχόμενο της επιβολής της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό επανήλθε (πιο έντονα πλέον) στην επικαιρότητα, καθώς είναι σαφές ότι Πολιτεία και επιστήμονες, θέλουν πάση θυσία να «χτιστεί» το τείχος ανοσίας στη χώρα μέχρι την έναρξη του φθινοπώρου.

Δεν το επιδιώκουν αυτό εξαιτίας κάποιας ιδεολογικής αγκύλωσης η ψυχολογικής εμμονής. Η αλήθεια είναι πιο απλή και δυστυχώς πιο «σκληρή». Δεν θέλουν να επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν πέρυσι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όταν η χώρα θρήνησε νεκρούς, «έκλεισε» μέσα σε μια νύχτα και δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ΕΣΥ.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν μέχρι στιγμής, καθώς οι ρυθμοί των εμβολιασμών δεν «τρέχουν», όπως στην αφετηρία της επιχείρησης «Ελευθερία». Η αναβλητικότητα, ένας ανεξήγητος φόβος και ένα ποσοστό αρνητών του εμβολίου, είναι τα στοιχεία από συνθέτουν ένα εύθραυστο σκηνικό ενόψει του Σεπτεμβρίου. Η Πολιτεία εξετάζει ήδη πιο σοβαρά το ενδεχόμενο της επιβολής της υποχρεωτικότητας, με την αρχή να γίνεται (πιθανόν νωρίτερα του Σεπτεμβρίου) με τους υγειονομικούς και τους υπαλλήλους σε δομές υγείας, ενώ την ίδια ώρα θα ξεκινήσει και η παροχή διευκολύνσεων σε εκείνους που έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο.

Το ερώτημα που τίθεται αυτόματα από ορισμένες πλευρές και εύλογα θα πει κάποιος, είναι το «εάν πράγματι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει την επιλογή του εμβολιασμού του η όχι, εάν ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει για τη ζωή του η όχι».

Προφανώς και είναι ελεύθερος, στον βαθμό ωστόσο που η δίκη του επιλογή, η δίκη του στάση δεν επηρεάζει το βασικό αγαθό της υγείας του διπλανού του, ή ακόμη περισσότερο των πολλών ανθρώπων που κινούνται, ζουν και αναπνέουν γύρω του.
Στους υγειονομικούς και στους ανθρώπους που εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ο εμβολιασμός τους πέραν της αυτονόητης ουσίας, εμπεριέχει και έναν ισχυρό συμβολισμό καθώς εκείνοι πρώτοι οφείλουν να δώσουν το παράδειγμα σε όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν έχουμε την γνώση ή την απαιτούμενη εμπειρία σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η πανδημία .

Αυτή η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας ή μη, θα μπορούσε να είναι απολύτως θεωρητική ή ακόμη και απολύτως άχρηστη, εάν όλοι είχαν επιδείξει την υπευθυνότητα που απαιτεί η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ζήτημα δεν είναι να εμπιστευτούν την οποία κυβέρνηση της χώρας ή τον όποιο υπουργό Υγείας. Ας εμπιστευτούν τους Έλληνες επιστήμονες. Τους γιατρούς μας που στην συντριπτική τους πλειοψηφία, επιμένουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική ασπίδα του ανθρώπου απέναντι στον κορονοϊό. Ας τους ακούσουμε, ας τους εμπιστευτούμε αφήνοντας μακριά τις θεωρίες συνωμοσίας, τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και τον φόβο που είναι πλέον ανεξήγητος. Είναι η ώρα οι ίδιοι οι πολίτες να απαντήσουν με την υπευθυνότητα στην υποχρεωτικότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Πότε επανέρχεται η μουσική στην εστίαση – Τι αλλάζει σε γάμους και ωράριο κυκλοφορίας