ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Εμβολιασμένοι και μη, ευθύνες και δικαιώματα...

Εμβολιασμένοι και μη, ευθύνες και δικαιώματα...
InTime

Όταν η χώρα βρέθηκε τον περασμένο χειμώνα στην δίνη της πανδημίας, με τους θανάτους να είναι σε επίπεδα τριψήφιων αριθμών, το ΕΣΥ να ασφυκτιά και την οικονομία να έχει «κλείσει» στην πραγματικότητα όλοι ψάχναμε ένα φως... Νοιώσαμε, δικαιολογημένα, φόβο, ανασφάλεια, ανησυχία. Άλλωστε ποιος από αυτή την γενιά είχε ζήσει ξανά κάτι παρόμοιο;

Όλοι, τότε, στρέψαμε το βλέμμα μας στην μοναδική ασπίδα που υπήρχε και υπάρχει: στα εμβόλια! Εκείνη την περίοδο, όμως, υπήρξαν και άστοχοι χειρισμοί της ΕΕ, λάθος μηνύματα από τις Βρυξέλλες, κακή συνεννόηση μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρώπης, που έφεραν αντίθετα αποτελέσματα και ενέτειναν τη σύγχυση .

Σήμερα, όμως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η εικόνα των εμβολίων έχει αποκατασταθεί, περισσότερες νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα χωρίς καμία υποσημείωση ή αστερίσκο την ασφάλεια των εμβολιασμών, ενώ και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους. Εκτός όλων αυτών, όμως, βλέπουμε εκατομμύρια ανθρώπων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να έχουν εμβολιαστεί. Βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας και πόσο ασφαλής είναι τελικά η μοναδική ασπίδα που έχει η ανθρωπότητα απέναντι στην πανδημία. Συνεπώς, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει πλέον για περεταίρω καθυστέρηση στον εμβολιασμό όλων μας. Δεν υπάρχει πια το «κάτσε να δούμε», το «ποια εταιρεία άραγε είναι η καλύτερη», το «δεν υπάρχει κορονοϊός» και το «για όλα φταίνε τα ξένα κέντρα και ο Μπίλ Γκέιτς».

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Ευρώπης, έχει μπροστά της μια ακόμη πρόκληση: τη μετάλλαξη του κορονοϊού και οι επιστήμονες τονίζουν διαρκώς ότι ο εφιάλτης δεν έχει εξαφανιστεί και πως είναι στο χέρι όλων μας το εάν θα επιστρέψει πάνω από την χώρα ή όχι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζήσουμε ξανά το θρίλερ του περασμένου Οκτωβρίου. Ο εμβολιασμός είναι η αυτονόητη και η ασφαλέστερη κίνηση για τον καθένα από μας, χωρίς να επικρέμαται από πάνω μας ο πέλεκυς της υποχρεωτικότητας. Η κυβέρνηση θα κάνει ένα βήμα, ανακοινώνοντας προνόμια για εκείνους που έχουν κάνει το εμβόλιο, συνδέοντας κυρίως τη διασκέδαση με τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος με Covid free επιχειρήσεις εστίασης.

Δεν αρκεί όμως η πίεση για να επιδείξουμε υπευθυνότητα. Ειδικά τώρα, που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πια. Η λύση είναι πιο απλή: Να σκεφτούμε όλοι πώς θέλουμε να ζήσουμε τον χειμώνα που έρχεται. Είμαστε έτοιμοι για νέα lockdowns, είτε τοπικά είτε γενικά, για κλειστά σχολεία, για κλειστό εμπόριο; Είμαστε έτοιμοι να μην μπορούμε να δούμε αυτούς που αγαπάμε; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσει την κατεύθυνση του τι πρέπει να κάνουμε και πόσο άμεσα πρέπει να το κάνουμε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Αρχαίος κορονοϊός είχε εμφανιστεί πριν 25.000 χρόνια στην Ασία - Πώς είχε τελειώσει