Εκλογές: Με ανοιχτά χαρτιά Μητσοτάκης και Τσίπρας

Γιάννης Σαραντάκος

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους από το βήμα της ΔΕΘ. «Μήλον της έριδος» παραμένει η μεσαία τάξη.

Με καθαρό τοπίο, τουλάχιστον σε επίπεδο θέσεων ξεκινά μια πιθανώς ενδιαφέρουσα πολιτική χρονιά, καθώς οι ηγέτες των δυο κομμάτων εξουσίας έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους, μέσω των παρεμβάσεων που έκαναν στην ΔΕΘ.

Τα συμπεράσματα από αυτό το πρώτο - για την πολιτική περίοδο που ξεκινά - άτυπο debate των δυο πολιτικών ηγετών, είναι - κωδικοποιημένα - τα εξής:

1. Το «μήλον της έριδος» ήταν και παραμένει η «μεσαία τάξη». Η κυβέρνηση ωστόσο, διατηρεί το προβάδισμα καθώς έχει και «δημοσιονομικό χώρο» να αξιοποιήσει και εκ της θέσεως της μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και όχι απλά να καταθέτει προτάσεις, όπως κάνει η αντιπολίτευση. Με βάση αυτά τα δεδομένα και πολύ απλά, εάν τα μέτρα Μητσοτάκη αποδώσουν, αυτό θα αποτυπωθεί στην κοινωνία στις δημοσκοπήσεις, αλλά και σε μια ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία, εάν αυτή υπάρξει μέσα στο 2022.

2. Διαμόρφωση διαχωριστικών γραμμών. Η κυβέρνηση διατρανώνει την ανάγκη για παραγωγή νέου πλούτου μέσω των επενδύσεων και της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει το βλέμμα του στα εργασιακά και στην ενδυνάμωση του δημοσίου τομέα, μέσω προσλήψεων και μέσω κατάργησης του επιτελικού κράτους, στο οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επένδυσε.

3. Το (και τυπικά) τέλος της συναίνεσης. Από το «μας χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα», που είπε ο πρωθυπουργός, φτάσαμε στο «για την πλειοψηφία των πολιτών ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος», του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί η σκέψη για συναίνεση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων εξουσίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ήταν ξεκάθαρα στο «τραπέζι» του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να κάνει ο ίδιος το αποφασιστικό βήμα και να τις ζητήσει. Περιέγραψε αναλυτικά την στρατηγική του, έκανε τα «ανοίγματά του» κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ, χωρίς όμως να το κατονομάσει, μίλησε για μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας «προοδευτικών δυνάμεων», αλλά στο τέλος έριξε το «μπαλάκι» στον πρωθυπουργό, χωρίς να κάνει κάποια κίνηση, έστω σε επίπεδο ρητορικής.

Με την εμφάνιση και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ κλείνει ο «κύκλος» της πρώτης - μετά την θερινή ραστώνη - αντιπαράθεσης σε επίπεδο κορυφής. Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα θα καθοριστούν εν πολλοίς από την οικονομία και τα μέτρα της κυβέρνησης. Η πάταξη της ακρίβειας, η στήριξη της «μεσαίας τάξης», η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και η πορεία των επενδύσεων θα είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα και θα προδιαγράψουν πιθανώς τις πολιτικές εξελίξεις, την επόμενη χρονιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Μετέφερε 4,5 κιλά κοκαΐνης με «ξεκάρφωμα» τον 11χρονο γιο της και σφραγίδα «Dior»

AUKUS: Ιδού γιατί έφυγαν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν - Ο νέος ψυχρός πόλεμος

Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη δόση: Οι ανακοινώσεις, η υποχρεωτικότητα και τα «καυτά» ερωτήματα

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved