ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Μητσοτάκης - Πούτιν: Ραντεβού με φόντο την κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας

Μητσοτάκης - Πούτιν
Σημαντική η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο.
Intime News

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση η οποία, ωστόσο, πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία.

Η κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία είναι ο λόγος που πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στρέφουν το βλέμμα τους στο συγκεκριμένο ραντεβού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι 48 ώρες πριν από τη σημερινή συνάντηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό έσπευσαν να επικοινωνήσουν δυο ισχυροί άνδρες της αμερικανικής διπλωματίας: Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ. Και οι δυο ανώτατοι αξιωματούχοι, αναγνώρισαν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας και μάλιστα ο επικεφαλής του State Department χαρακτήρισε και δημόσια τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφαλείας στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα προφανώς έχει καθαρή θέση σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, με δεδομένο ότι ανήκει σε δυο μεγάλες συμμαχίες που έχουν εκφραστεί ανοιχτά για το θέμα: το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια είναι σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα αποστεί από τις θέσεις αυτές, γεγονός που θα είναι απολύτως κατανοητό από τον Ρώσο πρόεδρο. Ωστόσο, πέραν αυτού του ζητήματος, οι δυο ηγέτες έχουν πολλά στα οποία συμφωνούν. Δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς τη σταθερή θέση της Μόσχας υπέρ της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως και τη στήριξη της Μόσχας στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και στην ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο, εξηγώντας ότι η αιτία του προβλήματος δεν είναι άλλη από την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Για τη Λιβύη οι θέσεις των δυο ηγετών είναι επίσης ταυτόσημες, όσον αφορά την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από την χώρα, κάτι που ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις του οποίου με τον Ρώσο πρόεδρο δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο στην καλύτερη δυνατή στιγμή τους.

Τέλος, ξεχωριστά - μεγάλα - κεφάλαια στη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση των δυο ηγετών αποτελούν η ενέργεια και ο τουρισμός. Οι δυο κυβερνήσεις θα εργαστούν το επόμενο διάστημα για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, εφόσον θεωρείται βέβαιη η πολιτική βούληση των Κυριάκου Μητσοτάκη - Βλαντιμίρ Πούτιν να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Αντίστροφη μέτρηση! Πότε έρχονται Ελλάδα – Πώς η Ελλάδα εκτόξευσε τις πωλήσεις του μαχητικού

Πώς ο κορονοϊός «πλήγωσε» το σώμα του ανθρώπου: Τριχόπτωση, ξηροφθαλμία και προβλήματα στην καρδιά

Αργίες 2022: Δείτε όλες τις ημερομηνίες και τα τριήμερα της νέας χρονιάς