ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η απειλή της «όμικρον» και το στοίχημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων

Η απειλή της «όμικρον» και το στοίχημα της κυβέρνησης και των επιστημόνων

Με το βλέμμα στραμμένο στους «σκληρούς δείκτες» αλλά και - μετά από καιρό - στον αριθμό των κρουσμάτων, βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς από αυτά τα στοιχεία, θα εξαρτηθεί το εύρος των περιστατικών μέτρων που θα επιβληθούν αμέσως μετά τις γιορτές.

Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, με δεδομένη την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «όμικρον» αλλά και την περίοδο των εορτών κατά την διάρκεια της οποίας η κίνηση των πολιτών, οι συναναστροφές και κατά συνέπεια ο συγχρωτισμός έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Αυτή την ώρα εκτός «τραπεζιού συζητήσεων», βρίσκονται μόνον δυο μέτρα: το γενικό - οριζόντιο lockdown και η αναστολή της διάσωσης εκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι πιθανά. Από τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης μέχρι την επέκταση της υποχρεωτικότητας σε ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στην ηλικίες 50+, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης σκλήραινε ακόμη περισσότερο την στάση έναντι των μη εμβολιασμένων υγειονομικών.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, επέλεξε να κρατήσει ανοιχτή την αγορά μέσα στις γιορτές, αλλά να αλλάξει στάση αμέσως μετά από αυτές. Ο πρωθυπουργός , ξέρει ότι η οικονομία δεν θα άντεχε ένα ακόμη «κλείσιμο», με δεδομένο μάλιστα ότι τώρα υπάρχει η επιλογή του εμβολίου αλλά εκτιμά ότι εάν ο λογαριασμός των κρουσμάτων είναι «βαρύς» είναι έτοιμος να απαντήσει το «κουμπί» για σκληρά περιοριστικα μέτρα από τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους.

Στην κυβέρνηση είναι κοινός τόπος ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και υπάρχουν πολλά μέλη της που υποστηρίζουν ότι ανεξαρτήτως των επιδημιολογικών στοιχείων θα πρέπει με την έναρξη του νέου έτους να ενταθεί η πίεση στους ανεμβολιαστους προκειμένου να μπει ένα οριστικό φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας.

«Όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης θα είναι προφανώς οι εισηγήσεις των επιστημόνων που από τώρα ζητούν μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή , αλλά - σε κάθε περίπτωση - απαιτείται πολιτική βούληση με δεδομένο ότι η πολιτεία λαμβάνει στο τέλος τις αποφάσεις . Το τοπίο πάντως θα ξεκαθαρίσει πριν από το τέλος του έτους , στις συσκέψεις που θα γίνουν πρώτα στο επίπεδο των επιστημόνων και αμέσως μετά στο επίπεδο της κυβέρνησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Κάλαντα με μάσκα παντού - Τι ισχύει από σήμερα για σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις

Ο τζιχαντιστής των Πατησίων με τους πολλούς ρόλους και την «οικονομική άνεση»

Νίκος Οικονομόπουλος: Ο κορονοϊός με βρήκε δύσκολα – Η Θεία Κοινωνία είναι το φάρμακο των ανθρώπων