ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Κάλαντα με μάσκα παντού - Τι ισχύει από σήμερα για σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις

μέτρα μάσκες όμικρον
Νέα μέτρα για τον κορονοϊό με μάσκες παντού.
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δείτε αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ και εκδηλώσεις.

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ματαίωση εκδηλώσεων και ΚΝ-95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΕ είναι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, εξήγησε ότι το σχέδιο είναι δύο φάσεων και θα αφορά αρχικά μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, Παρασκευή, έως και τις 2 Ιανουαρίου ενώ το επόμενο στάδιο θα αφορά την περίοδο από 3 Ιανουαρίου και μετά, από αυριο, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με διασκέδαση και γυμναστήρια.
  • Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν-95 υψηλής προστασίας
  • Δεν θα γίνουν οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

«Τα κρούσματα των τελευταίων δύο ημερών αφορούν νεότερες ηλικίες που μας δείχνει ότι σχετίζονται με διασκέδαση. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι στα νεότερα παιδιά είναι να βγουν να τηρήσουν τα μέτρα και να προσέξουν τις επαφές με τους γονείς και τους παππούδες. Εάν είχα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα ήθελα την επόμενη ημέρα να κάνουν τεστ» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Οικονόμου: Νέα μέτρα χωρίς lockdown

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε περιορισμούς χωρίς lockdown.

«Θα κάνουμε και για την μετάλλαξη Όμικρον ό,τι απαιτείται προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ακούγοντας όλες τις εισηγήσεις αλλά και χωρίς εφησυχασμούς», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Και πρόσθεσε ότι «Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του να βγει στην αγορά να διασκεδάσει», αναφερόμενος στην εορταστική περίοδο, σημειώνοντας ότι με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα.

Νέα μέτρα-Μάσκα KN95: Ποια είναι η διάρκεια ζωής της και πόσο προστατεύει από τον κορονοϊό

Από αύριο Παρασκευή υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα ΚΝ-95 για τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι συνηθισμένες μάσκες μίας χρήσης.

Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 - 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας - Τι γίνεται αν δεν το πληρώσετε

Τέλος, πρόστιμα ύψους 150 ευρώ θα πληρώνει όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες οδηγίες προς τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά πλέον να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου 2022

Ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για την περίοδο μετά τις 3 Ιανουαρίου και τις εισηγήσεις για νέα μέτρα, είπε ότι «θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα που δεν θα παραπέμπουν σε γενικά lockdown και θα αφορούν την εστίαση όσον αφορά το ωράριο, θα αφορούν τις αθλητικές εκδηλώσεις, θα αφορούν το σκέλος της τηλεργασίας και μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο σε δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες».

«Θεωρούμε ότι τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 3 Ιανουαρίου είναι επαρκή για να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά» είπε ο κ. Πλεύρης διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για SMS, θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και κυρίως τους χώρους συνάθροισης και ψυχαγωγίας».

Παράλληλα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Newsbomb.gr για τα σχολεία λέγοντας ότι τα μέτρα «δεν θα αφορούν τα σχολεία, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, αν υπάρξει ανάγκη θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα».

Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε, επίσης, ότι «τα μέτρα ισχύουν και η μάσκα είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία όπως και στους χώρους ψυχαγωγίας» στέλνοντας το μήνυμα ότι «οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ημερο θα είναι όσοι σχεδόν σε όλο το έτος που προηγήθηκαν»

Διεμήνυσε, επίσης, οτι «τα Χριστούγεννα θα είναι κριτήριο και στις εισηγήσεις των ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου και στις δικές μας αποφάσεις» ενώ ερωτηθείς ειδικά για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για τις αθλητικές δραστηριότητες: «Όταν ανακοινώσουμε το πλαίσιο που θα ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 ημέρες θα υπάρξει ειδική αναφορά σε αυτή την κατηγορία».

Ο Θάνος Πλεύρης απάντησε, επίσης, μετά από ερώτηση ότι «το πρόστιμο δεν άλλαξε για τη μάσκα. Αυτό που είχε αλλάξει είναι ότι η μάσκα ήταν υποχρεωτική για τους εξωτερικούς χώρους όπου υπήρχε συγχρωτισμός. Επελέγη να γίνει συνολικά υποχρεωτική χρήση μάσκας για να μην υπάρχουν αντιφατικά μέτρα και ισχύει και το πρόστιμο που ποτέ δεν άλλαξε» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν μέτρα για το λιανεμπόριο ούτε και αλλάζει κάτι για τα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα».

Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Βούληση μας να παραμείνουν τα νέα μέτρα μέχρι την Πρωτοχρονιά - Τι είπε για τα σχολεία

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, όπου κλήθηκε να σχολιάσει το νέο πλαίσιο μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Αρχικά, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «τις τρεις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια αύξηση, που καταγράφεται κυρίως στην Αττική». Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό οφείλεται «είτε στο ότι πίσω από την Δέλτα «κρύβεται» η Όμικρον, είτε στο ότι λόγω της κινητικότητας ενόψει εορτών καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων της Δέλτα».

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως «δεν υπάρχουν πλέον ζήτημα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων λόγω του συγχρωτισμού», ενώ πρόσθεσε ότι «Θα υπάρξει πιο αυστηρό πλαίσιο στο κόμματι της διασκέδασης και της εργασίας από τις 3 Ιανουαρίου».

Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θα ληφθούν από την 3η Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης απάντησε πως «Η συζήτηση θα έχει να κάνει με το ωράριο και με τους χώρους διασκέδασης. Θα αυξηθεί και πάλι η τηλεργασία», ενώ υπογράμμισε ότι «Θα επανεξεταστεί το θέμα των κινηματογράφων και των αθλητικών χώρων και αν θα τηρούνται τα μέτρα που πρέπει».

Για τα σχολεία

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο Θάνος Πλεύρης σχολίασε ότι «Και με τα στοιχεία που έχουμε και με βούληση της κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα να μην ανοίξουν τα σχολεία και δεν τίθεται θέμα αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «Θα συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, αλλά βούληση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν τα υφιστάμενα μέτρα μέχρι την Πρωτοχρονιά», αναφέροντας ότι θα επαναξιολογηθεί τι θα έχει γίνει αυτές τις ημέρες.

Για τις εκκλησίες

Τέλος, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκκλησιών, λέγοντας πως «Ήταν και πριν υποχρεωτική η χρήση της μάσκας», ενώ τόνισε ότι «Θα γίνουν έλεγχοι σε όλους τους τομείς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Κάλαντα με μάσκα παντού - Τι ισχύει από σήμερα για σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις

Ο τζιχαντιστής των Πατησίων με τους πολλούς ρόλους και την «οικονομική άνεση»

Νίκος Οικονομόπουλος: Ο κορονοϊός με βρήκε δύσκολα – Η Θεία Κοινωνία είναι το φάρμακο των ανθρώπων

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων