Ο τζιχαντιστής των Πατησίων με τους πολλούς ρόλους και την «οικονομική άνεση»

Ποιος είναι ο τζιχαντιστής της Πατησίων που συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης από την αντιτρομοκρατική

αντιτρομοκρατική τζιχαντιστής αθήνα
Σύλληψη τζιχαντιστή στην Αθήνα
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/φωτογραφία αρχείου
5'

Στις λίστες υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία βρισκόταν ο 40χρονος Ιρακινός M.T., πριν ακόμα συλληφθεί χθες Πέμπτη από πάνοπλους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής στην οδό Πατησίων στα Πατήσια.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε λάβει εδώ και καιρό απόρρητες ενημερώσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες για το παρελθόν του 40χρονου. Οι απόρρητες αναφορές ενημέρωναν τις ελληνικές Αρχές ότι ο Ιρακινός είναι ύποπτος για συμμετοχή στον ISIS.

Μάλιστα, κάποιες ξένες Αρχές είχαν επιβάλει σε βάρος του το μέτρο της «απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας». Όταν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ενημερώθηκαν προ λίγων εβδομάδων για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων και διακίνησης μεταναστών, με έδρα το κέντρο της Αθήνας, σήμανε συναγερμός. Και αυτό γιατί φοβήθηκαν ότι ο 40χρονος μπορεί να αποτελεί «σύνδεσμο» για να πωλούνται ταξιδιωτικά έγγραφα σε υπόπτους για τρομοκρατία που περνούν από τη χώρα μας. Το παρελθόν του και οι επαφές του ήταν οι δύο παράγοντες που ανησύχησαν τις «ειδικές» υπηρεσίες, που ασχολούνται με τη διεθνή τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Ο 40χρονος συνήθιζε να κινείται «απαρατήρητος» στο κέντρο της Αθήνας. Έμενε στα Πατήσια, σε μία περιοχή που του επέτρεπε να μην κινεί υποψίες, ενώ η συμμετοχή του στο κύκλωμα πλαστογράφων του έδινε οικονομική άνεση (όπως τουλάχιστον λένε αστυνομικές πηγές). Αυτό που δεν είχε αντιληφθεί ο Ιρακινός είναι ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες μυστικοί άντρες των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας είχαν γίνει η «σκιά» του.

Ο Ιρακινός συνελήφθη πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για το «ξήλωμα» εγκληματικής οργάνωσης πλαστογράφων και διακινητών. Ο Ιρακινός οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή της 7ης Δεκεμβρίου στον Εισαγγελέα και στον Ανακριτή για μία σειρά από αδικήματα και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η έρευνα συνεχίστηκε μέχρι που στοιχειοθετήθηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΕΛ.ΑΣ., η σύνδεσή του με την τρομοκρατία και έτσι ο 40χρονος συνελήφθη σήμερα Πέμπτη εκ νέου στα Πατήσια και θα οδηγηθεί αύριο Παρασκευή το πρωί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

Το προηγούμενο διάστημα οι «ειδικές» υπηρεσίες ερευνούσαν κατά πόσο στο «πελατολόγιό» του κυκλώματος πλαστογράφων, στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής, υπήρχαν τρομοκράτες που αγόραζαν από εκείνον πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκτός από τον 40χρονο, στο μικροσκόπιο είχε μπει και ένας 36χρονος συνεργός του με καταγωγή από την Αίγυπτο. Για τον Αιγύπτιο, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για συμμετοχή στον ISIS.

Κατά την έρευνα για το κύκλωμα με πρωταγωνιστή τον Ιρακινό τζιχαντιστή κατασχέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα με την αξία του συνόλου των κατασχεθέντων να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους με τους δύο συλληφθέντες να έχουν αναλάβει τη συλλογή, απόκρυψη και εμπορία των ταξιδιωτικών εγγράφων. Αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής.

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, χρησιμοποιούσαν την μέθοδο «lookalike», η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά.

Συγκεκριμένα, «δειγμάτιζαν» τα προς πώληση έγγραφα σε υποψήφιους αγοραστές, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης, ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση των εικονιζόμενων προσώπων με τους υπό προώθηση μετανάστες και να επιλέγονται τα κατάλληλα έγγραφα.

Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν σε οικία περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κ.λπ. έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων, ενώ η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 627 δελτία ταυτότητας, 111 διαβατήρια, 77 προξενικές θεωρήσεις εισόδου (visa), 48 άδειες ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας, 5 άδειες διαμονής και ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, 2 βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Τρίτης Χώρας, 2 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία και δελτίο αιτούντος άσυλο, ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, GPS, 2 τάμπλετ, 7 κινητά τηλέφωνα και κάρτα SIM, 8 μαχαίρια και αναδιπλωμένο στιλέτο, 2.450 ευρώ και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Σημειώνεται ότι, από τα ανωτέρω κατασχεθέντα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και 4 άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα – απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες.

Τα κατασχεθέντα έγγραφα και ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, το χρηματικό ποσό θα παραδοθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για σύσταση παρακαταθήκης ενώ το όχημα θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Κάλαντα με μάσκα παντού - Τι ισχύει από σήμερα για σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις

Ο τζιχαντιστής των Πατησίων με τους πολλούς ρόλους και την «οικονομική άνεση»

Νίκος Οικονομόπουλος: Ο κορονοϊός με βρήκε δύσκολα – Η Θεία Κοινωνία είναι το φάρμακο των ανθρώπων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή