ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο Απρίλιος των... μέτρων στήριξης στην Ελλάδα μετά και τη (νέα) αναβολή στις αποφάσεις από την ΕΕ

Ο Απρίλιος των... μέτρων στήριξης στην Ελλάδα μετά και τη (νέα) αναβολή στις αποφάσεις από την ΕΕ
Ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας των...μέτρων

Μετά και τη νέα αναβολή από την ΕΕ στην λήψη της όποιας απόφασης για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια , είναι σαφές προς όλους πλέον ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει - τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα- να βαδίσουν μόνες στο «ναρκοπέδιο» των ανατιμήσεων. 

Οι καλές προθέσεις που κατεγράφησαν στο κείμενο των συμπερασμάτων μετά από την μαραθώνια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων και το «μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στα χέρια της Κομισιόν που θα συνεδριάσει για να καταλήξει κάποια στιγμή σε αποφάσεις.

Στην Αθήνα οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι καθημερινές και αναζητούνται τρόποι έτσι ώστε να μπορέσουν να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις , χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός προγραμματισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί , στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες σκέψεις για μέτρα που δεν συνδέονται ευθέως με την κρίση , αλλά θα ενισχύσουν σαφώς το οικογενειακό εισόδημα.

Συγκεκριμένα η συζήτηση αφορά την προώθηση του δεύτερους μέρους της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών , κάτι που εάν συμβεί θα ενισχύσει εργοδότες και εργαζόμενους. Τα σενάρια επί του ποσοστού της μείωσης επεξεργάζονται αυτή την ώρα και ο χρόνος ανακοίνωσης εάν τελικά κλειδώσουν οι αποφάσεις , θα είναι ο Απρίλιος με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Ιουνίου.

Ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας των...μέτρων καθώς μέσα στον μήνα αυτό θα εκταμιευθεί η έκτακτη στήριξη των 200 ευρώ , θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές του μειωμένου ΕΝΦΙΑ , ενώ θα οριστικοποιηθεί και ποσοστιαία η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει ήδη προαναγγελθεί .

Επίσης μέσα στον Απρίλιο θα αποτυπωθούν οι νέες - σημαντικά αυξημένες- επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ θα υπάρξει σαφής εικόνα και για τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας , τα οποία και θα φορολογηθούν επιπλέον .

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής δεσμεύθηκε ότι το 90% αυτών των υπερκερδών θα επιστρέψουν στην κοινωνία .

Με βάση αυτή το πλέγμα μέτρων , που αντιμετωπίζουν είτε εμμέσως είτε αμέσως το «τσουνάμι» των αυξήσεων θα πορευθεί η κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι, ανανεώνοντας πολλά από αυτά μήνα με τον μήνα ( επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου ).

Από εκεί και πέρα το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου στρέφεται στον τουρισμό , όπου οι προβλέψεις παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξες.

Το βέβαιο είναι πως κάποια στιγμή θα παρέμβει και η Ευρώπη , αλλά όπως φάνηκε και στην τελευταία σύνοδο κορυφής, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ούτε για το πότε ούτε για το πόσο γενναία θα είναι η παρέμβαση της .