ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο μήνας των συνεδρίων, τα συνθήματα και η πολιτική μάχη πόρτα - πόρτα που μόλις ξεκίνησε

Ο μήνας των συνεδρίων, τα συνθήματα και η πολιτική μάχη πόρτα - πόρτα που μόλις ξεκίνησε
Η μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, τα συνθήματα αλλά και οι παρεμβάσεις των πολιτικών ηγετών παραπέμπουν ευθέως σε ένα προεκλογικό κλίμα

Ο Μάιος από κάθε πλευρά έχει  εξαιρετικό ενδιαφέρον και από τις εξελίξεις που θα σημειωθούν μέσα στον μήνα αυτό, θα εξαρτηθεί και το πολιτικό κλίμα της επόμενης περιόδου

Όποιος μετά από καιρό έφτανε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και παρακολουθούσε τα δελτία ειδήσεων θα νόμιζε ότι οι εκλογές θα γίνονταν την προσεχή Κυριακή.

Η μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, τα συνθήματα αλλά και οι παρεμβάσεις των πολιτικών ηγετών παραπέμπουν ευθέως σε ένα προεκλογικό κλίμα παρά το γεγονός ότι οι κάλπες απέχουν ένα χρόνο, σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Όλος ο Μάιος, με μοναδική - μικρή εξαίρεση τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, θα κυλήσει με πολιτική ένταση καθώς έχει ήδη ξεκινήσει ο μήνας των συνεδρίων. Την αρχή την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί η ΝΔ στις 6 Μαΐου και ο κύκλος κλείνει με το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στις 20 του ίδιου μήνα.

Θεωρείται βέβαιο ότι όλοι οι ηγέτες θα καταθέσουν τη δίκη τους προγραμματική πρόταση, θα εξαπολύσουν βέλη ο ένας εναντίον του άλλου και τα διλήμματα για το μέλος της χώρας θα κυριαρχήσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα με την προσυνεδριακή διαδικασία που εξελίσσεται επιλέγει τις επισκέψεις του σε περιοχές όπου παραδοσιακά η ΝΔ δεν είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Πήγε στη Νίκαια, στη Σαλαμίνα ενώ πολύ πρόσφατα συναντήθηκε με τους δημάρχους της δυτικής Αττικής.

Οι επισκέψεις αυτές έχουν προφανώς τον χαρακτήρα των περιοδειών και δείχνουν την βούληση του πρωθυπουργού να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα που δεν ανήκουν στην υψηλή εισοδηματική τάξη.

Στο συνέδριο της ΝΔ θα προχωρήσει σε έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, θα αναφερθεί στις πολλαπλές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και θα δώσει έμφαση στην πορεία της οικονομίας και την καταπολέμηση της ακριβείας.

Σε ότι αφορά το τελευταίο, μέσα στον Μάιο αναμένεται και η δημοσιοποίηση του εθνικού σχεδίου που έχει ήδη προαναγγείλει για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του έχει ξεκινήσει στην πραγματικότητα έναν διμετωπο αγώνα: Από τη μία κατά της κυβέρνησης στην οποία επιτίθεται ευθέως, αλλά και με το ΚΙΝΑΛ το οποίο προκαλεί - προσκαλεί για τον σχηματισμό ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται μια μάλλον θολή στάση του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και κατά συνέπεια ο πιο ουσιαστικός αντίπαλος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Για τον ηγέτη του ΚΙΝΑΛ το επικείμενο συνέδριο έχει απόλυτη πολιτική ουσία και δεν αφορά μόνον την μετονομασία του, σε ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να πει συγκεκριμένα το τι θέλει να κάνει, ποιο είναι το σχέδιο του τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Αυτή την απάντηση περιμένουν οι ψηφοφόροι του κόμματος αλλά και εκείνοι που σταθμίζουν τα δεδομένα αυτή την ώρα και δεν έχουν αποφασίσει ακόμη το τι θα ψηφίσουν.

Ο Μάιος λοιπόν, από κάθε πλευρά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και από τις εξελίξεις που θα σημειωθούν μέσα στον μήνα αυτό, θα εξαρτηθεί και το πολιτικό κλίμα της επόμενης περιόδου.