ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Οικονομία, ο νυν υπέρ πάντων αγώνας...

Οικονομία, ο νυν υπέρ πάντων αγώνας...

Μια μικρή αναδρομή στην σύγκριση πολιτική ιστορία της χώρας πείθει τον οιονδήποτε ότι το «πολιτικό παιχνίδι», κρίνεται πάντα στο «γήπεδο» της οικονομίας.

Η Ελλάδα αν και είναι μια χώρα με πολλά εθνικά θέματα, ουδέποτε αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μιας πολιτικής μάχης, όπως και άλλα - τυχαία αυτή τη φορά - γεγονότα, όπως οι φυσικές καταστροφές.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Η οικονομία θα κρίνει το πολιτικό κλίμα και τελικά την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει και την γνώση και την εμπειρία να γνωρίζει ότι πολλά (εάν όχι όλα) θα εξαρτηθούν από τις απαντήσεις που ο ίδιος και η κυβέρνηση του, θα δώσουν στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Για τον λόγο αυτό έχει ήδη εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο που θα αποτελέσει την «ασπίδα» νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το σχέδιο αυτό έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η συνέχεια θα δοθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όταν - σύμφωνα με πηγές της στήλης - θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες το κυβερνητικό σχέδιο για την στέγαση των νέων.

Το στίγμα των προθέσεων του θα το δώσει ο πρωθυπουργός μέσα από το συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μαμούθ που θα διευκολύνει νέα ζευγάρια , αλλά και ευρύτερα ευάλωτα οικονομικά, στρώματα , να βρουν στέγη ενοικιάζοντας αρχικά και στην πορεία να αποκτούν την δυνατότητα της αγοράς οικίας.

Επόμενο βήμα, ίσως το πιο καθοριστικό στην παρούσα φάση, είναι η αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων στην ενέργεια. Πρόκειται για το εθνικό σχέδιο που έχει ήδη προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο θα ανακοινωθεί έως τις 15 Μαΐου , με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν θα προχωρήσει άμεσα σε τολμηρές αποφάσεις. Το σχέδιο που κοστολογείται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου στα 4 δισ. θα είναι επί της ουσίας ένα ελληνικό πλαφόν που θα μπει στην παραγωγή ενέργειας και θα αποτυπωθεί στην συνέχεια στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής αντεπίθεσης στο ζήτημα της ακρίβειας , είναι πιθανόν να ενταχθεί μέσα στον Μάιο επίσης και ένα ακόμη επίδομα, αντίστοιχο εκείνου των 200 ευρώ που δόθηκε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα . Ο κύκλος των θετικών παρεμβάσεων θα κλείσει την 1η Ιουνίου με την δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω εργοδότες και εργαζόμενους .

Το πακέτο των με των είναι εξαιρετικά μεγάλο από κάθε άποψη και η πεποίθηση όλων στην κυβέρνηση είναι πως θα αποτελέσει πειστική απάντηση στην πρόκληση της ακρίβειας, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα μακρο-οικονομικά μεγέθη .