ΕΘΝΙΚΑ

Γκρούεφσκι στο CNN: Η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ

Γκρούεφσκι στο CNN: Η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο CNN, η οποία προβλήθηκε χθες, δεν δίστασε να πει ότι η Ελλάδα ευθύνεται που δεν έχουν μπει τα Σκόπια στην ΕΕ.

«Ξέρουμε ότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμό επ' αυτού του ζητήματος. Δεν μπορούμε να φθάσουμε σε συμβιβασμό. Δεύτερο απογοητευτικό στοιχείο συνιστά το ότι δεν είναι έτοιμοι να μας δώσουν την ευκαιρία να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη (στην ΕΕ). Τρίτον, η Ελλάδα διαμορφώνει πράγματι επιτυχώς την εικόνα ότι εμείς είμαστε οι υπαίτιοι και όχι αυτοί και ότι εμείς δεν θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο Γκρούεφσκι.

«Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα του ονόματος, αλλά, δυστυχώς, τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί και αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις. Προσωπικά προσπάθησα να έρθω σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ώστε να έχουμε απευθείας συνομιλίες για το θέμα και να προσπαθήσουμε να το λύσουμε και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουμε. Όμως αυτός απέρριψε τις συναντήσεις. Νομίζω ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαλόγου. Όλα αυτά τα προβλήματα στο παρελθόν είχαν επιλυθεί μέσω του διαλόγου. Η αποφυγή του δεν μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

SKOPIA-11

Σε ερώτηση σχετικά με ποια συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να βρεθεί, ο κ Γκρούεφσκι ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο και στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να πει κάποιος ποια θα μπορούσε να είναι η λύση.

«Όμως αν υπάρχει διάλογος, πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση. Εκτός αυτού, θέλω να αναφέρω κάτι ακόμη: Πριν από μερικά χρόνια, η Μακεδονία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και μετά από τρία χρόνια, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της Μακεδονίας και όχι με το μέρος της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Πιστεύω ότι αν η Ελλάδα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο μπορούμε να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε επίσης

Γκρούεφσκι : Εμπόδισε κοινή συνεδρίαση Σκοπίων- Κοσσυφοπεδίου