Το απλό κόλπο με το ποτήρι και το κέρμα που δεν πρέπει να αγνοήσεις πριν φύγεις διακοπές
Φεύγετε για διακοπές ή επαγγελματικό ταξίδι; Λείπετε για πολλές ώρες από το σπίτι σας λόγω δουλειάς ή φορτωμένου προγράμματος; Όπως και να έχει, οι περισσότεροι έχουμε μάθει πια να φροντίζουμε για τα βασικά πριν κλείσουμε πίσω μας την πόρτα: κλειδώνουμε καλά, ασφαλίζουμε χρήματα και αντικείμενα αξίας, ελέγχουμε φούρνους, καλοριφέρ και λοιπές ενεργοβόρες συσκευές. Οι πιο προσεκτικοί ενεργοποιούν και τον συναγερμό για μεγαλύτερη σιγουριά.
Μήπως όμως ξεχνάμε κάτι εξίσου κρίσιμο; Κάτι που δεν αφορά μόνο την ασφάλεια του σπιτιού μας, αλλά την υγεία μας;
Το απλό κόλπο με το κέρμα
Ένα απλό τρικ με ένα ποτήρι νερό και ένα μεταλλικό κέρμα μπορεί να σας αποκαλύψει αν έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος όσο λείπατε και – το κυριότερο – αν τα τρόφιμα στην κατάψυξή σας είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση.
Η διαδικασία είναι απλή:
Γεμίστε ένα μικρό πλαστικό ποτήρι ή ταπεράκι με νερό.
Βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει πλήρως.
Τοποθετήστε επάνω στην επιφάνεια του παγωμένου νερού ένα μεταλλικό κέρμα (όπως ένα 10λεπτο ή 20λεπτο).
Αφήστε το εκεί όσο θα λείπετε.
Ποιο είναι το νόημα;
Αν κατά τη διάρκεια της απουσίας σας υπάρξει διακοπή ρεύματος, η θερμοκρασία στην κατάψυξη ανεβαίνει, το νερό λιώνει και το κέρμα βυθίζεται. Αν το ρεύμα επανέλθει και η κατάψυξη λειτουργήσει ξανά, το νερό θα ξαναπαγώσει, αλλά το κέρμα θα έχει μετακινηθεί προς τα κάτω ή και στον πάτο του δοχείου.
Αν το κέρμα βρίσκεται ακόμα στην επιφάνεια: Δεν υπήρξε διακοπή ή ήταν τόσο μικρής διάρκειας που δεν προκάλεσε απόψυξη. Τα τρόφιμα είναι ασφαλή.
Αν το κέρμα έχει βυθιστεί λίγο (μέση στάθμη): Υπήρξε μικρή διακοπή. Πιθανότατα τα προϊόντα δεν αλλοιώθηκαν, αλλά καλό είναι να είστε προσεκτικοί.
Αν το κέρμα έχει φτάσει στον πάτο: Υπήρξε παρατεταμένη διακοπή. Η κατάψυξη έχασε τη λειτουργία της και τα τρόφιμα έχουν αποψυχθεί και πιθανώς ξαναπαγώσει — κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σας.
Γιατί έχει σημασία;
Η αλλοίωση τροφίμων λόγω διακοπής ρεύματος δεν είναι πάντα ορατή ή ανιχνεύσιμη με την πρώτη ματιά ή όσφρηση. Ιδιαίτερα ευπαθή τρόφιμα όπως κρέατα, ψάρια και μαγειρεμένα φαγητά μπορεί να φαίνονται εντάξει, ενώ στην πραγματικότητα έχουν αναπτύξει επικίνδυνες βακτηριακές καλλιέργειες. Η επανακατάψυξη ήδη αποψυγμένων τροφίμων αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά το καλοκαίρι ή σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες.
Το τρικ που εγκρίνουν και οι ειδικοί
Η πρακτική αυτή είναι ευρέως γνωστή ως “one cup tip” και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε κοινότητες προετοιμασίας για φυσικές καταστροφές (preppers) αλλά και σε επίσημες οδηγίες για περιόδους τυφώνων, πυρκαγιών ή blackout, κυρίως στις ΗΠΑ. Ορισμένες υγειονομικές υπηρεσίες και φορείς επισιτιστικής ασφάλειας την έχουν αναφέρει ως απλό αλλά έξυπνο τρόπο εντοπισμού θερμικών διακυμάνσεων στην κατάψυξη, ειδικά σε περιπτώσεις που απουσιάζει για ώρες ή ημέρες η επιτήρηση του σπιτιού.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
Ρυθμίστε τις συσκευές σας ώστε να στέλνουν ειδοποίηση σε περίπτωση διακοπής (π.χ. ορισμένοι σύγχρονοι καταψύκτες).
Ζητήστε από γείτονα ή συγγενή να ελέγξει το σπίτι αν φύγετε για πολλές ημέρες.
Μην αφήνετε στην κατάψυξη μεγάλες ποσότητες ευπαθών προϊόντων όταν λείπετε για μεγάλο διάστημα.
Ένα τόσο απλό τρικ, με ένα ποτήρι και ένα κέρμα, μπορεί να σας γλιτώσει από ασθένειες, χαλασμένα τρόφιμα και περιττό άγχος. Στην επόμενη σας απόδραση, θυμηθείτε: μπορεί να έχετε φροντίσει τα πάντα – αλλά μην ξεχάσετε το πιο μικρό και έξυπνο μέτρο ασφάλειας στην κουζίνα σας.