Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Πρόωρες εκλογές: Ο μήνας που έχει «κυκλώσει» ο Μητσοτάκης

Πρόωρες εκλογές: Ο μήνας που έχει «κυκλώσει» ο Μητσοτάκης

Μαθαίνω πως κάτι το Άγιο Φως, κάτι ο καθαρός αέρας της Κρήτης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει βάλει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και να συζητά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο.

Επειδή όπως έχετε αντιληφθεί διαβάζοντας όλο αυτό τον καιρό αυτά που γράφω, μέχρι σήμερα ήμουν σταθερά υπέρμαχος των εκλογών στο τέλος της θητείας, δηλαδή κάπου εκεί τον Μάιο, ακούγοντας και τα όσα έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια. Τελευταία όμως θορυβήθηκα και έβαλα τη γάτα να το ψάξει το θέμα.

Έμαθα λοιπόν πως το σενάριο αυτό του Σεπτεμβρίου το οποίο βγήκε από το συρτάρι δεν είναι καινούριο. Είχε εξεταστεί και πάλι εδώ και πολύ καιρό, όμως φαίνεται πως είχε … παραπέσει και με δεδομένες τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα είχαν αποφασίσει εκεί στο Μαξίμου να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο του 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πάντως να στάθμισε και πάλι τα νέα δεδομένα αυτή τη φορά και να αρχίζει να … καλοβλέπει εκλογές νωρίτερα, εξάλλου όπως άκουσε η γάτα να λένε στους ορόφους του Μεγάρου « 8 μήνες νωρίτερα δεν είναι μακριά και από το τέλος της τετραετίας». Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι έμαθα.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, από το καλοκαίρι και μετά μέχρι την άνοιξη του 23 θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη χώρα, κυρίως στην οικονομία, και σε μια περίοδο που τα πράγματα ενδέχεται να μην είναι και πολύ ομαλά. Άρα λοιπόν έχουμε έτοιμο το αφήγημα του γιατί θα αλλάξει γνώμη και θα οδηγήσει τη χώρα νωρίτερα στις κάλπες, ένα αφήγημα που θα συνοδευτεί και από σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο θα κατηγορήσει πως με το να ζητά συνεχώς εκλογές οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι γενικά ήρεμοι, με την κυβέρνηση να δουλεύει σκληρά για να περιοριστεί η ακρίβεια.

Αν τρέξει σωστά αυτή τη φορά η αντιπυρική προστασία και μπορέσουμε να δρέψουμε τους καρπούς από μια λαμπρή τουριστική περίοδο τότε ίσως φανεί και ένα καλό χρονικό σημείο για την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ενδέχεται να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να σηκώσει το γάντι νωρίτερα έχει να κάνει με το ότι από Σεπτέμβριο και μετά παροχές τέλος. Τουλάχιστον στη λογική των παροχών που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Εξάλλου μέχρι το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα έχει ρίξει άλλα 4 δις με στόχο να μπει πλαφόν στο ενεργειακό κόστος, κάτι που θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στο Μαξίμου επισημαίνουν πως η κυβέρνηση δουλεύει στοχευμένα παρεμβαίνοντας εκεί που πρέπει και όταν πρέπει, και δεν θα μπει στη λογική των παροχών για μικροπολιτικά και προεκλογικά οφέλη. Σύμφωνα με τη γάτα στους ορόφους του Μεγάρου εξάλλου τονίζουν πως «καμία κυβέρνηση που έσπευσε προεκλογικά να μοιράσει λεφτά δεν είδε προκοπή».

Άρα το πλάνο είναι ξεκάθαρο. Στο συνέδριο της ΝΔ τον επόμενο μήνα θα καθοριστεί ο προγραμματικός λόγος της ΝΔ, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα θα ζητήσει τη νέα εντολή. Παράλληλα στο Μαξίμου εκτιμούν πως θα υπάρξει και μεγαλύτερη συσπείρωση και θα δημιουργηθεί μία νέα δυναμική που την έχει ανάγκη το κόμμα, ιδιαίτερα αν είναι τα στελέχη να βγουν στο δρόμο το επόμενο διάστημα για να δώσουν τη μάχη τους.

Κάπου εκεί θα έχουν γίνει και οι παρεμβάσεις για την ενέργεια, το καλοκαίρι το κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω με τον τουρισμό όπου αναμένουμε νέο ρεκόρ, να δώσει ο Θεός να μην καούμε και πάλι και από εκεί και πέρα πάμε ολοταχώς για τη ΔΕΘ όπου και είναι πολύ πιθανό να έχουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις. Αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο να ενημερώσουμε και τους Υπουργούς πως θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι μέχρι το φθινόπωρο καθώς δεν φαίνεται στα πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρχει το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, όχι γιατί δεν θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά γιατί, όπως μου λέει η γάτα, δεν φαίνεται ενθουσιασμένος και από τον πάγκο.

Τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου τα έχουμε αποκλείσει από αυτή τη στήλη και θα σας ενημερώσω αν αλλάξει κάτι αλλά δεν το βλέπω. Με αυτά προκύπτει και το ερώτημα πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη μέρα και η απάντηση που μου δίνει η γάτα και στη δική μου απορία είναι πως αποκλείουμε το σενάριο μιας τρικομματικής κυβέρνησης αλλά φαίνεται να συζητάμε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στη λογική της αναλογικότητας. Δηλαδή 2/3 ΝΔ και 1/3 ΠΑΣΟΚ. Αλλά βέβαια είναι νωρίς για όλα αυτά. Όταν έρθει η ώρα θα σας ενημερώσω. Όχι εγώ, η γάτα.