Καιρός: Συνεχίζεται και σήμερα (19/1) η κακοκαιρία – Δείτε πού θα χιονίσει (pics)

Γιάννης Φιλιππάκος

Παροδικές χιονοπτώσεις θα αναπτυχθούν σήμερα Τρίτη (19/1), κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο - Εξασθένηση των βόρειων ανέμων - Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα - Παγετός, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα κεντρικά και βόρεια - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Μακεδονία και Ήπειρος ξύπνησαν σήμερα Τρίτη (19/01) σε κατάσταση παγετού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το θερμόμετρο στη Φλώρινα βρισκόταν τις πρωινές ώρες στους -9 βαθμούς Κελσίου, στην Κοζάνη και την Καστοριά στους -11 και στο Κιλκίς στους -8 βαθμούς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ναι μεν θα εξασθενήσουν οι βόρειοι άνεμοι αλλά οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν παροδικά κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, όπως άλλωστε θα παραμείνει και ο παγετός που θα είναι κατά τόπους ισχυρός και ολικός, στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό παραμένει ο Έβρος, με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης να ζητά, αργά χθες βράδυ, από τις βουλγαρικές Αρχές τη μείωση του όγκου νερού που απελευθερώνεται από το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Γιώργο Παυλίδης, λίγες ώρες μετά το αίτημά του, έλαβε την απάντηση πως θα περιοριστούν στο μέγιστο οι παροχές νερού, διευκρινίζοντας όμως ότι για να γίνει αισθητή η μείωση στο ελληνικό τμήμα των ποταμών μεσολαβούν πολλές ώρες.

Σχετικά με την κατάσταση των αναχωμάτων, ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι προβλήματα δημιουργήθηκαν σε λίγα σημεία όπου δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης. «Είχαμε κάποιο πρόβλημα σε 2-3 σημεία όπου υπήρχαν έργα σε εξέλιξη, από τα δεκάδες που είχαμε αναπτύξει. Συγκεκριμένα σε δύο αναχώματα ένα στο Διδυμότειχο και ένα στο Σουφλί οι εργασίες υπερύψωσής τους θα ολοκληρώνονταν σε λίγες ημέρες αλλά μας πρόλαβαν τα καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά δεν εξαρτώνται από εμάς. Δεν οφείλονταν στην περιφέρεια οι καθυστερήσεις, αλλά στα προβλήματα αδειοδότησης λήψης γαιωδών και αδρανών υλικών από τους δανειοθαλάμους του Έβρου, τα ελεγκτικά συνέδρια κ.α».

Παράλληλα στο βόρειο Έβρο ήταν και σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, προς αποφυγήν του κινδύνου να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Ο κ. Πέτροβιτς ενημέρωσε πως υψηλή αλλά σταθερή παραμένει η στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα, με μοναδική εξαίρεση τη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης όπου συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζας και Έβρος, όπου καταγράφονται 1400 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα:

Αττική
Kαιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο στα νοτιότερα και ασθενείς χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Kαιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά του νομού με παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από -03 (μείον τρεις) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Kαιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από -05 (μείον πέντε) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Kαιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με βροχή ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια και πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, που γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον ένα) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Kαιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από -02 (μείον δυο) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Kαιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο και στην Κρήτη παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Kαιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο και στα βόρεια παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: στα βόρεια από 00 έως 07 και στα νότια από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά σχολεία και αλλαγές σε ωράρια

Την ώρα που λόγω του χιονιού και του παγετού πολλά σχολεία άνοιξαν σήμερα αργότερα για να υποδεχθούν τους μαθητές, άλλα έμειναν κλειστά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, όπως στους δήμους Φλώρινας, Εορδαίας και Πολυγύρου, καθώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και του ισχυρού ψύχους κρίθηκε πως καλό είναι να μην λειτουργήσουν.

Δείτε ΕΔΩ πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα Τρίτη (19/1)

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved