ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
EUROKINISSI

Καιρός:  Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Τα «δόντια» του δείχνει από σήμερα ο καιρός με ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους να εκδηλώνονται σε ποολές περιοχές της χώρα με τα φαινόμενα να είναι έντονα κατά τόπους.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται:

Σήμερα, Τετάρτη (23/01) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, σταδιακά τη δυτική Πελοπόννησο, από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Στη δυτική Ελλάδα τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Την Πέμπτη (24/01) τις πρωινές ώρες την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Εκ νέου από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως στα παραθαλάσσια), καθώς και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

Την Παρασκευή (25/01) αρχικά τη δυτική Ελλάδα, με βαθμιαία επέκταση στην ανατολική χώρα.

Πού εντοπίζονται προβλήματα

Με άγριες διαθέσεις φαίνεται πως έφτασε το βαρομετρικό χαμηλό «Φοίβος» καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώνονται χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Το νησί της Ζακύνθου ήταν από τις πρώτες περιοχές της χώρας που «χτυπήθηκε» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αν και η καταιγίδα που σημειώθηκε ήταν μικρή διάρκειας, οι κάτοικοι είδαν τους δρόμους να καλύπτονται από το πυκνό χαλάζι.

Με σφοδρή χαλαζόπτωση ξύπνησαν και οι κάτοικοι της Μεσσηνίας, όπου το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η χαλαζόπτωση που έφερε η κακοκαιρία «Φοίβος» ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης και διήρκεσε για αρκετή ώρα, με συνέπεια να εκφράζονται φόβοι για καταστροφές σε καλλιέργειες.

Ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας δεν γλίτωσε από το πέρασμα του «Φοίβου» καθώς το πρωί της Τετάρτης εκδηλώθηκε σφοδρή καταιγίδα. Σύντομα, ωστόσο, οι σταγόνες βροχής μετατράπηκαν σε χαλάζι, με το φαινόμενο να διαρκεί για αρκετή ώρα και να «μεταμορφώνει» τους δρόμους της περιοχής.

Το βαρομετρικό χαμηλό «χτύπησε» και από την πόλη του Πύργου, όπου σημειώνονται ισχυρές βροχές, θυελώδεις αλλά και χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετοί δρόμοι, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία.

Προβλήματα και στην Ήπειρο

Προβλήματα δημιούργησαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν από χθες το βράδυ την Ήπειρο.

Στην πόλη της Πρέβεζας, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια κτιρίων, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβίσουν στην περιοχή Κανάλι έναν οδηγό του οποίου το αυτοκίνητο είχε ακινητοποιηθεί μέσα σε ρέμα.

Την τελευταία ώρα πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως σε δρόμους, σημειώνονται σε περιοχές της πόλης των Ιωαννίνων που βρίσκονται κοντά στη Λίμνη, ενώ η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Στρατηγού Βογιάνου, όπου έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια

Ο καιρός την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Πέμπτη (24/1), οι οποίες πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις στα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και, κυρίως από το απόγευμα, στη δυτική Ελλάδα.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Αττική, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και ξανά από τις απογευματινές ώρες, οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και νωρίς το πρωί και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 9 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, που βαθμιαία μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα σταματήσουν. Αργά τη νύχτα θα σημειωθούν ξανά τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 11 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 5 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου από το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη νότια Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά και τα νότια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 5 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπει για την Παρασκευή (25/1) η ΕΜΥ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία.

Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα στα βορειοδυτικά, με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Survivor 2019: Μόλις «έσκασε» - Αυτοί είναι οι παίκτες του «Ελλάδα - Τουρκία» (pics)

Αυτό το εκπληκτικό γκράφιτι κρύβει μέσα του ένα μυστικό – Όποιος το ανακαλύψει κερδίζει 1000 δολάρια

Γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών θα βάλει την Ελλάδα σε περιπέτειες

Σχετικές ειδήσεις