ΕΛΛΑΔΑ

«Μύλος» η Δικαιοσύνη για τον Εφραίμ

«Μύλος» η Δικαιοσύνη για τον Εφραίμ

Αιχμές κατά του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπου Αθανασίου αφήνουν τέσσερα μέλη του ΔΣ της Ένωσης, που εκτιμούν ότι η κριτική του στην απόφαση προφυλάκισης του Εφραίμ ξυπνά μνήμες της εποχής του Γ. Σανιδά.

Οι δικαστικοί τονίζουν ότι η υπενθύμιση του κ. Αθανασίου ότι η προφυλάκιση αποτελεί «το έσχατο μέτρο ποινικού καταναγκασμού στο στάδιο της ανάκρισης», και μάλιστα χωρίς τη σύγκληση ΔΣ ή της τριμελούς επιτροπής, θα μπορούσε να εκληφθεί «ευλόγως ως παρέμβαση στο έργο των φυσικών δικαστών ή διαφορετικά ως έμμεση αποδοκιμασία της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών», που αποφάσισε την αποφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ.

«Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε παρέμβαση, ημεδαπών και αλλαδαπών, θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης» τόνισαν τα μέλη της Ενώσεως Bαρβάρα Πάπαρη, Mαργαρίτα Στενιώτη, Δημοσθένης Βλάχος και Ακριβή Ερμίδου.

Μάλιστα, εκφράζουν ανησυχία για την παρέμβαση του κ. Αθανασίου, «διότι επαναφέρονται στη μνήμη μας ανάλογες ωμές και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στον παρελθόν από θεσμικούς παράγοντες για την ίδια υπόθεση Βατοπεδίου (δηλώσεις περί παραπλανηθέντων Υπουργών), που είχαν σαν αποτέλεσμα την για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά υποβολή παραιτήσεων από τους δύο επιληφθέντες εισαγγελικούς λειτουργούς».

Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις δικαστικοί υπογραμμίζουν ότι στο στάδιο αυτό «ουδείς, πλην των φυσικών δικαστών, οι οποίοι αποκλειστικά και μόνο έχουν πλήρη γνώση της υπόθεσης, δικαιούται να εκφέρει άποψη, διότι οποιαδήποτε αναφορά, θετική ή αρνητική ως προς την ορθότητα της απόφασης αυτών θα μπορούσε επίσης να εκληφθεί ως ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».