ΕΛΛΑΔΑ

Σε καθεστώς προστασίας οι 56 ναυτικοί του «Πηνελόπη Α»

Σε καθεστώς προστασίας οι 56 ναυτικοί του «Πηνελόπη Α»

Σε καθεστώς προστασίας, μπήκαν οι 56 ναυτικοί του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη Α», με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λόγω της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, για καταβολή μισθών και τροφοδοσία.

Η απόφαση αυτή, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προβλέπει την πλήρη καταβολή των αποδοχών τριών μηνών από το ΝΑΤ, έναντι των καθυστερημένων βασικών μισθών και επιδομάτων. Η καταβολή αυτή γίνεται σύμφωνα με κατάσταση, που περιλαμβάνει το πλήρωμα και τις αποδοχές του και έχει εγκριθεί από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ή από την ειδική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, ένας εκπρόσωπος από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Ναυτιλίας και ένας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Με τη βεβαίωση από το Ν.Α.Τ. ότι έχει εκδοθεί επιταγή για την καταβολή των αποδοχών τριών μηνών, για κάθε ναυτικό που έχει εγκαταλειφθεί, αυτοδικαίως λύνεται και η σύμβαση ναυτικής εργασίας και κλείνει το ναυτολόγιο του πλοίου.

182D5BB6B50217445FCAF8BB8EF4C7EA

Επίσης όπως ανέφεραν στελέχη της ΠΝΟ, αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σε ένα συγκεκριμένο διάστημα, τότε το ΝΑΤ αναμένεται να κινηθεί δικαστικά. Σημειώνεται, ότι τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ), είχαν καταγγείλει με επίσημη ανακοίνωσή τους ότι οι 56 ναυτικοί του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη Α'» στο λιμάνι της Ραφήνας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, έχουν εγκαταλειφθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και ζητούσαν την παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας.