ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο… πόδι η Κάτω Τούμπα για τους παλιούς στάβλους του δήμου

Θεσσαλονίκη: Στο… πόδι η Κάτω Τούμπα για τους παλιούς στάβλους του δήμου

Στο... πόδι είναι οι κάτοικοι της Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, καθώς διαμαρτύρονται για την πιθανότητα δημιουργίας ξενώνα μεταναστών ή κέντρου υποδοχής μη νόμιμων μεταναστών (όπως λένε) στην περιοχή τους, μετά την αποτυχία του εγχειρήματος των στρατοπέδων.

Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί, παρότι ο δήμος Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για γίνει κάτι τέτοιο, αλλά σχεδιάζει την αξιοποίηση των παλιών στάβλων του δήμου για την εγκατάσταση «δομών κοινωνικής πολιτικής».

Τα κτήρια που θα αξιοποιηθούν είναι στη συμβολή των οδών Σιδηροκάστρου και Άνδρου. Παλιά ήταν στάβλοι και εσχάτως χρησιμοποιούνταν ως χώροι αποθήκευσης ηλεκτρολογικού υλικού του δήμου (χρησιμοποιήθηκαν και ως γραφεία και για τις δουλειές συνεργείων).

Ο δήμος σχεδιάζει να υλοποιήσει μια κοινωνική δράση στο χώρο. Είναι μεταξύ της δημιουργίας κοινωνικού παντοπωλείου και χώρου πρασίνου και της δημιουργίας «υπνωτηρίου φιλοξενίας» 45 οικογενειών μεταναστών, μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το τελευταίο ενδεχόμενο συναντά όμως τις αντιδράσεις των περιοίκων, οι οποίοι μαζεύουν υπογραφές και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις (παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο κτλ.). Σήμερα μάλιστα έγινε συγκέντρωσή τους στο χώρο, όπου υποστήριξαν ότι δε δέχονται να γίνει εκεί ξενώνας για μετανάστες ή άστεγους και να υποβαθμιστεί η γειτονιά τους, βάζοντας μάλιστα ως... επιχείρημα ότι δίπλα βρίσκεται και η μοναδική παιδική χαρά της περιοχής.

Οι πρώτες υπογραφές συλλέχτηκαν και μάλιστα για την αξιοποίηση του χώρου οι κάτοικοι έχουν και πρόταση: να γίνει βρεφονηπιακός σταθμός, καθώς υπάρχει έλλειψη τέτοιας δομής στην περιοχή.

Οι ίδιοι απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη για να αποτρέψουν τα σχέδια του δήμου, παρότι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες κι αφού προηγηθεί συνάντηση της άτυπης επιτροπής κατοίκων με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν σήμερα και ο αντιδήμαρχο, Γιώργος Αρβανίτης (εκλέγεται στην περιοχή), που συνομίλησε με τους κατοίκους, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μπαίνουν οι υπογραφές για τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο