LIVE BLOG: Εκλογές ΗΠΑ 2020 - Αποτελέσματα: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Θωμάς Μόσχος

Εκλογές ΗΠΑ 2020 LIVE Αποτελέσματα: Σε θρίλερ, όπως αναμενόταν, εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, το θρίλερ για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα διαρκέσει πολλές ώρες.

Ο εκλογικός μαραθώνιος στις ΗΠΑ φτάνει σιγά - σιγά στο τέλος του με το αποτέλεσμα να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους Αμερικανούς αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμο της συγκεκριμένης αναμέτρησης πρόκειται αδιαμφισβήτητα να επηρεάσει κάθε «γωνιά» του πλανήτη, ο οποίος παρακολουθεί τη «μάχη» για την ανάδειξη του νικητή, που θα βρίσκεται στη θέση του ισχυρότερου ανθρώπου του κόσμου τα επόμενα 4 χρόνια.

Εκλογές ΗΠΑ 2020 αποτελέσματα

Επισήμως, το όνομα του νικητή των εκλογών των ΗΠΑ δεν ανακοινώνεται από τις Πολιτείες παρά μόνο όταν επικυρώσουν τα αποτελέσματα, κάτι για το οποίο μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία εβδομάδα.

Η νίκη του Ρόναλντ Ρήγκαν, το 1980, ανακοινώθηκε στις 03.15 (ώρα Ελλάδας), όμως εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016, καθυστέρησε και ανακοινώθηκε μόνο όταν εξακριβώθηκε ότι κέρδιζε την Πενσιλβάνια.

Το 2000, όταν κέρδισε ο Τζορτζ Ου. Μπους, το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από 36 ημέρες.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr:

23:12
Ελένη Κολιοφούτη

Live οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν

23:07
Ελένη Κολιοφούτη

Σε λίγη ώρα αναμένεται να μιλήσει ο Τζο Μπάιντεν, μεταδίδει το CNNi

22:33
Ελένη Κολιοφούτη

Το επιτελείο Τραμπ ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση και στην Πενσυλβάνια

21:47
Ελένη Κολιοφούτη

Επιτελείο Τραμπ: Ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίτσιγκαν

21:17
Ελένη Κολιοφούτη

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίτσιγκαν

Το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές αρχές του Μίτσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίτσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Τα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια γύρω στις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας).

21:12
Ελένη Κολιοφούτη

Μπάιντεν: Θα έχω περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο πρόεδρο

Ο επίδοξος, νέος ένοικος του Λευκού Οίκου και ηγέτης των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα κερδίσει τον Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Ειδικότερα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε τη βεβαιότητά του μάλιστα πως θα κερδίσει τις εκλογές και δη, με περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Με λεζάντα που αναφέρει «αυτά είναι τα δεδομένα», ο Μπάιντεν ανέβασε μία εικόνα με στοιχεία που έχει καταγράψει η ομάδα του, στην οποία αναγράφονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Τζο Μπάιντεν:

  • Θα έχει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο στην Ιστορία
  • Θα έχει ποσοστό της λαϊκής ψήφου πάνω από 50%
  • Θα σημειώσει ανατροπή σε τρεις τουλάχιστον Πολιτείες από το 2016
  • Θα έχει ένα υψηλότερο ποσοστό στο Γουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν, από αυτό που είχε ο Τραμπ το 2016
  • Θα κερδίσει. Έχετε πίστη».
20:59
Ελένη Κολιοφούτη

Η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς επανεκλέγεται στο Μέιν

Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς επανεκλέγεται στο Μέιν, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό.

Η 67χρονη Κόλινς ήταν το αουτσάιντερ σε αυτές τις εκλογές, αφού απέναντί της είχε τη δημοφιλή Δημοκρατική Σούζαν Γκίντεον, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μέιν.

Η Γκίντεον ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό της και τη συνεχάρη για τη νίκη της. «Της είπα ότι θα είμαι πάντα στη διάθεσή της για να βοηθήσω να υπηρετήσουμε τον λαό», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πλήγμα για τους Δημοκρατικούς που ήλπιζαν ότι θα κέρδιζαν τουλάχιστον τρεις έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους. Η Γκίντεον ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο όμως με καταμετρημένο το 75% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, έναντι 49,8% της αντιπάλου της.

20:24
Ελένη Κολιοφούτη

Τα σενάρια της νίκης - Πώς θα κερδίσει ο Μπάιντεν και πώς ο Τραμπ

Μέχρι στιγμής, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αριθμό εκλεκτόρων, με 238, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει 213. Χρειάζονται 270 για να κερδίσει κάποιος τον Λευκό Οίκο.

Πάντως, τα σενάρια σύμφωνα με τον Guadian φαίνονται πιο ευνοϊκά για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Τα σενάρια για τον Μπάιντεν

Όσον αφορά στον Τζο Μπάιντεν, το πρώτο σενάριο θέλει καθαρή νίκη του δημοκρατικού υποψήφιου σε Μίτσιγκαν και Πενσυλβάνια. Έτσι, θα εξασφαλίσει συνολικά 36 εκλέκτορες, για να φτάσει στους 270 που χρειάζεται για να πάρει το προεδρικό χρίσμα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

20:20
Ελένη Κολιοφούτη

Eπιτελείο Τραμπ: Θέλει επανακαταμέτρηση στο Γουινσκόνσιν

Το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Γουισκόνσιν, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Γουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

19:44
Ελένη Κολιοφούτη

Ο Μπολσονάρου εύχεται να κερδίσει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ευχήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, την ώρα που η αναμέτρηση μεταξύ του Ρεπουμπλικανού και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν παραμένει αμφίρροπη, την επομένη των προεδρικών εκλογών.

«Γνωρίζετε ποιον στηρίζω, ήμουν σαφής», δήλωσε ο Μπολσονάρου σε υποστηρικτές του μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια.

«Έχω μια καλή σχέση με τον Τραμπ. Ελπίζω να επανεκλεγεί».

Ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους απέρριψε κάθε εικασία περί ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ. «Ποιοι είμαστε εμείς για να αναμειχθούμε (στις υποθέσεις σας), με οποιονδήποτε τρόπο;», διερωτήθηκε.

Και «πώς θα θέλατε να αναμειχθώ; Οικονομικά; Στρατιωτικά; (Με) μια κυβερνοεπίθεση;», συμπλήρωσε χαριτολογώντας.

Αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε:

«Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μίλησε δύο φορές για τον Αμαζόνιο. Αυτό θέλετε για τη Βραζιλία; Αυτό ονομάζω ανάμειξη».

Ο Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Βραζιλία με οικονομικές κυρώσεις λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου, στην περίπτωση που εκλεγόταν. Ο Μπολσονάρου είχε θεωρήσει «καταστροφικές» αυτές τις δηλώσεις, που απειλούν τις «εγκάρδιες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved