Πόλεμος Ουκρανία Live Βlog: Άρχισαν τα αντίποινα του Πούτιν - Πυραυλικά χτυπήματα και νεκροί

Newsbomb

twitter

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την Ουκρανία. 

Τα αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, που ενώνει Κριμαία και Ρωσία, φαίνεται πως ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας.

Από νωρίς το πρωί πυραυλικά χτυπήματα συγκλονίζουν το Κίεβο, ενώ υπάρχουν ήδη αναφορές για νεκρούς.

13:01
Νατάσα Παυλοπούλου

Ουκρανός πρωθυπουργός: H Ρωσία χτύπησε 11 «εγκαταστάσεις υποδομής»

«Έντεκα σημαντικές εγκαταστάσεις υποδομής» σε οκτώ διαφορετικές περιφέρειες της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, χτυπήθηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί, λέει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ντένις Σμίχαλ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις στην ανάρτησή του στο Telegram. «Ορισμένες περιοχές είναι αποκομμένες» - με το προσωπικό να εργάζεται επειγόντως για την αποκατάσταση των υπηρεσιών είπε.

Ελλείψεις ρεύματος και νερού έχουν αναφερθεί από αξιωματούχους στις μεγάλες πόλεις όπως το Λβιβ, και οι περιοχές Χεμελνίτσκι, Σούμι και Tερνόπιλ.

12:26
Νατάσα Παυλοπούλου

Τρεις ρωσικοί πύραυλοι κρουζ κατά της Ουκρανίας διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας

Η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι τρεις πύραυλοι κρουζ που εκτόξευσε η Ρωσία κατά στόχων στην Ουκρανία διέσχισαν τον μολδαβικό εναέριο χώρο τη Δευτέρα, με το Κισινάου να καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα για εξηγήσεις.

«Τρεις πύραυλοι κρουζ οι οποίοι εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας από ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Έδωσα οδηγίες να κληθεί ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις», τόνισε ο Νίκου Ποπέσκου, υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας μέσω Twitter.

12:23
Νατάσα Παυλοπούλου

Πύραυλος «χτύπησε» δημοφιλή πεζογέφυρα στο Κίεβο

Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε μια νεόκτιστη γέφυρα για πεζούς και ποδηλάτες στο Κίεβο, γνωστή ως γέφυρα Klitschko, η οποία εγκαινιάστηκε το 2019.

Η γέφυρα είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο κατά μήκος της όχθης του ποταμού Δνείπερου, με γυάλινη επένδυση και έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο να περνάει από κάτω.

Έχει μήκος 212 μέτρα και ύψος 32 μέτρα. Είναι συνήθως πολυσύχναστη με καλλιτέχνες του δρόμου και μουσικούς και συνδέει τον λόφο του Αγίου Βολοντιμίρ με το μνημείο της Αψίδας της Ελευθερίας.

Πλάνα από κάμερα παρακολούθησης στη γέφυρα δείχνει τη στιγμή που χτυπήθηκε , παραμένει όμως άγνωστο αν υπήρξαν θύματα από τη συγκεκριμένη επίθεση.

11:50
Νατάσα Παυλοπούλου

Ζελένσκι: «Η Μόσχα ήθελε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει πως η Μόσχα ήθελε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες με τα πλήγματά της, τα οποία πραγματοποίησε και με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα

Η Ρωσία πραγματοποίησε τις σημερινές επιδρομές της εναντίον της Ουκρανίας με δεκάδες πυραύλους και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα και επέλεξε τη χρονική στιγμή με στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες μεταξύ των κατοίκων της, ενώ είχε επίσης στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

«Θέλουν τον πανικό και το χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως τα πλήγματα με «δεκάδες πυραύλους» και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα Σαχέντ είχαν στόχο όλη τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, πλήττοντας το Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες των Χμελνίτσκιι, Λβιβ, Ντνίπρο, Βινβίτσια, Ζαπορίζια, Σούμι, Χάρκοβο και Ζιτομίρ.

«Ο δεύτερος στόχος τους είναι ο λαός. Ο χρόνος και οι στόχοι είχαν επιλεγεί ειδικά για να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

11:35
Νατάσα Παυλοπούλου

Κίεβο: Παιδική χαρά ανάμεσα στους στόχους των επιθέσεων

Μια παιδική χαρά στο Κίεβο είναι ένας από τους πολλούς στόχους που χτυπήθηκαν από ρωσικά πλήγματα σήμερα το πρωί.

Υπήρξαν αναφορές για πολλούς θανάτους και απώλειες αμάχων σε επιδρομές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις γύρω από την Ουκρανία.

Πολλοί άμαχοι νοσηλεύονται για τραύματα από εκρήξεις, καθώς αρχίζουν να γίνονται σαφείς οι ζημιές που υπέστησαν φαινομενικά μη στρατιωτικοί στόχοι.

11:25
Νατάσα Παυλοπούλου

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες στο Κίεβο - Χτυπήματα σε βασικές υποδομές

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες σε συνοικία του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί της ουκρανικής πρωτεύουσας και πολλών πόλεων της χώρας, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Κίεβο στοχοποιήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν για συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν πολλά ασθενοφόρα στο κέντρο της πόλης να κατευθύνονται προς το μέρος όπου ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 08:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Μεγάλες στήλες καπνού ήταν ορατές, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν δύο νέες εκρήξεις. Η τελευταία φορά που είχε πληγεί το Κίεβο ήταν στις 26 Ιουνίου.

Από τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί του Κιέβου επλήγησαν κτήρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα κτίρια αυτά αποτελούν μέρος της «κρίσιμης σημασίας υποδομής» της πόλης.

Ο Κλίτσκο διευκρίνισε επίσης στην ανάρτησή του στο Telegram ότι πολλές εκρήξεις συγκλόνισαν την συνοικία Σεφτσενκίφσκι του Κιέβου σήμερα το πρωί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της περιοχής αυτής.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε επίσης μια γέφυρα, μετέδωσε το Anadolu, το οποίο είχε διευκρινίσει νωρίτερα επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πέραν του Κιέβου εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ και Τερνόπιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, σύμφωνα με το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι

11:18
Νατάσα Παυλοπούλου

Eκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 75 πύραυλοι: ουκρανικός στρατός

Τουλάχιστον 75 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας διεμήνυσε ο στρατός της χώρας

Ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Valerii Zaluzhnyi ανέφερε στο Twitter ότι 41 από αυτούς εξουδετερώθηκαν από την αεροπορική άμυνα.

Το BBC δεν μπορεί να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες, αλλά οι ρεπόρτερ επί του πεδίου έχουν γίνει μάρτυρες και έχουν ακούσει αρκετές επιθέσεις στο Κίεβο σήμερα το πρωί, με αναφορές για πολλές περαιτέρω εκρήξεις σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

11:14
Νατάσα Παυλοπούλου

Τμήματα της πόλης Λβιβ είναι χωρίς ρεύμα, λέει ο δήμαρχος

Τμήματα της πόλης Λβιβ στη δυτική Ουκρανία έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις επιθέσεις σε βασικές υποδομές, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Andriy Sadovyi είπε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε «μια κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση υποδομής» και ότι η λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών της πόλης είχε «προσωρινά ανασταλεί».

«Ζεστό νερό δεν παρέχεται αυτή τη στιγμή», είπε. «Γεννήτριες σε αναμονή σε πολλά αντλιοστάσια ξεκίνησαν για να αποκαταστήσουν την παροχή νερού στην πόλη. Μέρος της πόλης είναι χωρίς ρεύμα»

Είπε επίσης ότι το ένα τρίτο των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης δεν λειτουργούν και ότι, μόλις αρθούν οι προειδοποιήσεις, οι ελεγκτές τροχαίας θα βρεθούν στις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις.

11:03
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υπόσχεται εκδίκηση

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

«Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Η μοναδική τακτική του Πουτιν είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα.

«Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

11:01
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Συγκλονιστικό βίντεο από τις εκρήξεις στο Κίεβο

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει ένα άτομο να περπατά στη γέφυρα δίπλα στην «Αψίδα της Ελευθερίας του Κιέβου» τη στιγμή που σημειώνεται έκρηξη από ρωσικό χτύπημα.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved