ΚΟΣΜΟΣ

LIVE οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία - Ξεπέρασαν τους 5.100 οι νεκροί από τον σεισμό

LIVE οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία - Ξεπέρασαν τους 5.100 οι νεκροί από τον σεισμό
AP

Δεν έχει τέλος ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία - Φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 20.000 εξέφρασε ο Π.Ο.Υ. - Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα έχει ήδη φτάσει στη γειτονική χώρα - LIVE οι εξελίξεις από το «βομβαρδισμένο» τοπίο

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχισαν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό, του οποίου ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά αυτή τη στιγμή τους 5.100 στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σε μια πραγματική μάχη απέναντι στον χρόνο και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη βοήθεια.

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί, όπως ένα επτάχρονο παιδί που ανασύρθηκε από τα χαλάσματα στο Χατάι, στα συριακά σύνορα, όπως είδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, αφού έμεινε θαμμένο για πάνω από 20 ώρες. «Πού είναι η μαμά μου;», ρώτησε η μικρή τον διασώστη που την κρατούσε στα χέρια.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών --ο φονικότερος στην Τουρκία από το 1999-- σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν χιλιάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων, να καταστραφούν νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι να τραυματιστούν ή να μείνουν άστεγοι σε τουρκικές και συριακές πόλεις.

Στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένα 10ωροφο κτίριο ισοπεδώθηκε, δημοσιογράφοι είδαν τους διασώστες να εργάζονται σε έναν από τους δεκάδες σωρούς με χαλάσματα. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στο μηδέν ενώ έβρεχε και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καύσιμα στην πόλη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ξενοδοχεία στην περιοχή της Αττάλειας για όσους επλήγησαν, αφού σχεδόν 5.800 κτίρια καταστράφηκαν.

Είπε ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται σε όλη την Τουρκία και τη Συρία.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έχει αυξηθεί σε 3.549 άτομα, είπε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον σεισμό σε περισσότερους από 5.100.

Σχετικές ειδήσεις