LIVE οι εκλογές στην Τουρκία: Λεπτό προς λεπτό η «μάχη» Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου

Newsbomb

AP

Λεπτό προς λεπτό η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» στις κάλπες. Παρακολουθήστε LIVE από το Newsbomb.gr τις εξελίξεις

Η πιο κρίσιμη ώρα για την Τουρκία είναι τώρα... Οι κάλπες έκλεισαν και μένει να φανεί ποιος θα επικρατήσει τελικά στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών στη γείτονα: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου;

Ο «σουλτάνος» προηγείται, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και ο πρόεδρος του CHP φοβάται νοθεία... Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών περιμένει με αγωνία η Δύση και φυσικά η χώρα μας...

Περισσότερες από 191 χιλιάδες κάλπες στήθηκαν σε 973 περιφέρειες και 1094 περιφερειακές εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

Όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις εκλογές της Τουρκίας ξεπέρασε το 86% που ήταν την προηγούμενη φορά, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα φτάσει και πάνω από το 90%.

02:37
Γιάννης Φιλιππάκος

Το πρώτο μήνυμα το Ερντογάν στους υποστηρικτές του

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι προηγείται της ψηφοφορίας «με μεγάλη διαφορά».

«Η χώρα μας ολοκλήρωσε άλλη μια γιορτή δημοκρατίας με τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Αν και τα ακριβή αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, είμαστε μπροστά», είπε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του από το «μπαλκόνι» στα κεντρικά γραφεία του AK Party στην Άγκυρα.

«Γνωρίζουμε ότι προηγούμαστε με μεγάλη διαφορά, αλλά δεν γνωρίζουμε επίσημα ποιο είναι το ακριβές αποτέλεσμα γιατί δεν το έχουμε λάβει ακόμη», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

02:23
Γιάννης Φιλιππάκος

Στο 96,15% η ενσωμάτωση

Με καταμετρημένο το 96,15% των ψήφων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 49,4%

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 44,9%

02:09
Γιάννης Φιλιππάκος

Καταμετρημένο το 87,13% των ψήφων σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι έχει καταμετρηθεί το 87,13% των ψήφων.

Μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώνονται στις ψήφους των Τούρκων του Εξωτερικού.

«Μέχρι στιγμής, το ποσοστό το ποσοστό των καταμετρημένων ψήφων στο εσωτερικό είναι 89,97% και 30,8% στο εξωτερικό. Το συνολικό ποσοστό των καταμετρημένων ψήφων είναι 87,13%», δήλωσε ο εκπρόσωπος του του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου

01:46
Γιάννης Φιλιππάκος

Το πλήθος περιμένει τον Ερντογάν

Πλήθος κόσμου έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα περιμένει τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει το πλήθος έξω από τα κεντρικά του γραφεία στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα με τη λεζάντα: «Το μπαλκόνι είναι έτοιμο. Το έθνος περιμένει τον αρχηγό του».

Ο Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσει σε ομιλία τα επόμενα λεπτά.

01:41
Γιάννης Φιλιππάκος

Κιλιτσντάρογλου: Το επιτελείο του Ερντογάν απαιτεί στα προπύργια της αντιπολίτευσης

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ισχυρίζεται ότι το επιτελείο του Ερντογάν απαιτεί επανακαταμέτρηση και καθυστέρηση των αποτελεσμάτων στα προπύργια της αντιπολίτευσης

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι απαιτεί επανακαταμέτρηση και καθυστέρηση των αποτελεσμάτων σε προπύργια της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

«Αγαπητό μου έθνος, μπλοκάρουν το σύστημα με επαναλαμβανόμενες ενστάσεις σε ψηφοδέλτια όπου έχουμε υψηλότερες ψήφους. Για παράδειγμα, υπάρχουν επίμονες αντιρρήσεις σε 300 ψηφοδέλτια στην Άγκυρα και 783 ψηφοδέλτια στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο με έξι και ένα άλλο με 11 αντιρρήσεις», είπε στους δημοσιογράφους σε δήλωση στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα.

01:12
Γιάννης Φιλιππάκος

Σε δεύτερο γύρο οι εκλογές - Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

00:58
Γιάννης Φιλιππάκος

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει τις εκλογές τετελεσμένο γεγονός»

Ο Σιγάν Ογάν που συγκεντρώνει το 5,3% και αναδεικνύεται σε ρυθμιστή ενόψει του β’ γύρου των εκλογών, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα να μην κάνουν «πειρατική» ομιλία σε μπαλκόνι μέχρι να ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Σινάν Ογάν αναφέρει:

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέρη εδώ. Κανένα κόμμα δεν πρέπει να προσπαθήσει να κάνει «πειρατική» ομιλία σε μπαλκόνι κάνοντας τις εκλογές τετελεσμένο γεγονός. Να ανοίξουν όλες οι κάλπες και να αποκαλυφθεί ξεκάθαρα το αποτέλεσμα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγχώνει την κοινωνία».

00:51
Γιάννης Φιλιππάκος

Χαοτική η κατάσταση στην Τουρκία

Αν και το Anadolu δίνει με σχεδόν το 93,7% των καταμετρημένων ψήφων, πρωτοπόρο με 49,6% τον Ερντογάν, το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο ανακοινώνει εντελώς διαφορετικά ποσοστά.

Σύμφωνα με τα επίσημα καταμετρημένα ποσοστά, που ανακοίνωσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 48,97%. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 45,09%.

23:35
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Κάτω από το 50% ο Ερντογάν - Θρίλερ μέχρι τέλους

Ολοκληρώνεται η καταμέτρηση ψήφων, η οποία βρίσκεται στο 95% της καταμέτρησης.

Στο 49,02% ο Ερντογάν και στο 45,2% ο Κιλιτσντάρογλου.

Στο 5,3% ο Ογάν.

Με την εξέλιξη αυτή ανοίξει η προοπτική διεξαγωγής δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

23:21
Μαρία Ιωάννα Κρασανάκη

Η πρώτη εμφάνιση Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης

Την πρώτη εμφάνισή του έξω από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει στο αεροδρόμιο για να μεταβή στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει το cnn turk ο Τούρκος πρόεδρος πάντα κάνει μια μικρή δήλωση πριν αναχωρήσει για Άγκυρα.

Ωστόσο όπως φαίνεται αυτή τη φορά ο Ερντογάν δεν θα κάνει δηλώσεις ούτε μπροστά από την οικία του, ούτε στο αεροδρόμιο

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved