Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Liveblog: Οι πρώτες εικόνες από τον ισραηλινό στρατό μέσα στη Γάζα- Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Newsbomb

Associated Press

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα πλάνα από τη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα. Περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα, σύμφωνα με τη UNICEF

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν την χερσαία επιχείρηση τους στη Γάζα. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης του στρατού σήμερα το πρωί, μαζί με μια ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία τα στρατεύματα είχαν πλήξει 300 στόχους.

Σύμφωνα με το IDF, χτυπήθηκαν αντιαρματικοί πύραυλοι, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και στρατιωτικές ενώσεις μέσα σε υπόγειες σήραγγες. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ είχαν ανακοινώσει ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Beit Lahia στο βόρειο τμήμα της Χαμάς, Nissim Abu Ajina. Ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χαμάς στο κιμπούτς Erez και στο Moshav Netiv HaAsara στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα κατεδάφισαν ένα σπίτι που ανήκει στον αξιωματούχο της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι κοντά στη Ραμάλα. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποιήθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.

Η Unicef εν τω μεταξύ λέει ότι η κατάσταση στη Γάζα χειροτερεύει κάθε ώρα και ότι «το πραγματικό κόστος αυτής της τελευταίας κλιμάκωσης θα μετρηθεί σε ζωές παιδιών».

Τουλάχιστον 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα, τονίζει η UNICEF. Περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα μέσα σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο ισχυρίζεται ότι το 66% από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Κάθριν Ράσελ είπε ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον 3.400 παιδιά. «Μετά από λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, ο καταστροφικός απολογισμός ανεβαίνει, με ανεξέλεγκτες σοβαρές παραβιάσεις που διαπράττονται σε βάρος παιδιών», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα – ένας αριθμός που θα πρέπει να ταρακουνήσει τον καθένα μας ως τον πυρήνα του». Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι και να συλληφθούν όμηροι 240 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η πόλη της Γάζας βρίσκεται υπό «πολιορκία» από δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια των ισραηλινών δυνάμεων να την αποκόψουν από την υπόλοιπη λωρίδα. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός, κινούμενος από τα ανατολικά βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, όπου βρίσκεται ένας από τους πολύ βασικούς στόχους, το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ο στρατός θέλει να καταφέρει να μπει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς εκεί ισχυρίζεται ότι βρίσκεται το στρατηγείο της Χαμάς και όλοι οι ένοπλοι που οργάνωσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σκληρές μάχες για τον έλεγχο εδαφών στη Γάζα και την «εξουδετέρωση» μελών της Χαμάς. Και ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται, η Χαμάς από την πλευρά της συνεχίζει το σφυροκόπημα με ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έπληξε και πάλι στην περίμετρο του νοσοκομείου αλ-Κουντς, ενώ παράλληλα ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές στο Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, που είναι το κορυφαίο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας.

Να σημειωθεί πως στα ύψη βρίσκεται και η ένταση στα σύνορα με το Λίβανο. Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα και το Ισραήλ:

Δείτε λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν

13:46
Δημήτρης Δρίζος

Τουλάχιστον 8.525 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα

Τουλάχιστον 8.525 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.542 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 2.187 γυναίκες βρίσκονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από τις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός που δημοσιεύθηκε χθες ήταν 8.306 νεκροί.

Όπως ανέφερε ο Ασράφ Αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, 130 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 15 νοσοκομεία και 32 κέντρα υγείας είναι εκτός λειτουργίας.

13:45
Δημήτρης Δρίζος

Ένας 70χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Ένας 70χρονος Παλαιστίνιος έπεσε σήμερα νεκρός από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ραούχι Ρασίντ Σαουάφτα, 70 ετών, πέθανε αφού «δέχθηκε σφαίρα στο πρόσωπο» κατά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τούμπας, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο.

Εννέα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά, στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις, σημείωσε η ίδια πηγή.

Όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, ισραηλινή δύναμη που αποτελούνταν από στρατιώτες που φορούσαν πολιτικά προσποιούμενοι τους Παλαιστίνιους αρχικά εισήλθε στην Τούμπας και περικύκλωσε ένα σπίτι, προτού την ακολουθήσουν ενισχύσεις από τον στρατό.

Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Εξάλλου ένας 14χρονος Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε χθες Δευτέρα από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στην Ζαουάτα, νοτιοδυτικά της Τούμπας, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του. Πέντε ακόμη Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί χθες σε διάφερες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.

Με βάση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη ήταν τεταμένη ακόμη και πριν το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, με συχνές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, όξυνση της βίας των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων και επιθέσεις παλαιστινίων εναντίον εποίκων και των ισραηλινών δυνάμεων.

12:56
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

ΠΟΥ: προειδοποιεί για "επικείμενη καταστροφή δημόσιας υγείας" στη Γάζα καθώς καταρρέουν οι υπηρεσίες και οι υποδομές

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι επίκειται «καταστροφή δημόσιας υγείας» στη Γάζα εν μέσω συνωστισμού, μαζικών εκτοπίσεων και ζημιών στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής.

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, εκπρόσωπος της UNICEF προειδοποίησε για τον κίνδυνο βρεφικών θανάτων λόγω αφυδάτωσης καθώς είναι διαθέσιμο μόνο το 5% της κανονικής παροχής νερού.

12:55
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Το drone που κατευθυνόταν προς την Εϊλάτ εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν drones κατά του Ισραήλ, απαντώντας στον ισραηλινό πόλεμο κατά της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εντόπισε «εχθρική ιπτάμενη συσκευή» ανοικτά της πόλης Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Χούτι Αμπντελαζίζ μπεν Χαμπτούρ απάντησε σε σχετική ερώτηση του AFP ότι «τα drones αυτά ανήκουν στην Υεμένη».

12:15
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε το σπίτι του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε με τη χρήση εκρηκτικών το κενό σπίτι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος εδώ και χρόνια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η κατεδάφιση του σπιτιού του Σάλεχ αλ Αρούρι, στο χωριό Αρούρα 20 χιλιόμετρα βόρεια της Ραμάλα, πραγματοποιήθηκε την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα που κυβερνά η παλαιστινιακή οργάνωση.

«Σημαντική δύναμη» του Ισραήλ εισήλθε στο χωριό Αρούρα και κατεδάφισε με έκρηξη το διώροφο σπίτι του Σάλεχ αλ Αρούρι, ο οποίος ζει στον Λίβανο, δήλωσαν κάτοικοι του χωριού.

Εικόνες του AFP δείχνουν το κατεστραμμένο σπίτι.

Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε το περιστατικό.

Ο στρατός του Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει στις 21 Οκτωβρίου επιχείρηση στην Αρούρα όπου συνέλαβε περίπου 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους και τον αδελφό του Σάλεχ αλ Αρούρι και εννέα ανιψιούς του, σύμφωνα με τον δήμαρχο του χωριού, τον Άλι αλ Χάσιμπ και αυτόπτες μάρτυρες.

Τότε είχε εισβάλει στο σπίτι του Αρούρι και είχε ανακρίνει δεκάδες κατοίκους του χωριού αυτού.

Ο Σάλεχ Αρούρι, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι είναι ο εγκέφαλος πολλών αντιισραηλινών επιθέσεων, εξελέγη το 2017 αναπληρωτής του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, του Ισμαΐλ Χανίγιε, και έγινε επισήμως ο δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος.

Αφού πέρασε συνολικά σχεδόν 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, ο Αρούρι αφέθηκε ελεύθερος το 2010 με τον όρο να αυτοεξοριστεί.

11:58
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η Χαμάς κρατά 240 ομήρους

Ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς αυξάνεται σε 240, λέει ο IDF
Ο αριθμός των ομήρων που πιστεύεται ότι κρατά η Χαμάς έχει αυξηθεί σε 240, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Σε ενημέρωση σήμερα το πρωί, ο αντιναύαρχος Daniel Hagari είπε: «Μέχρι στιγμής έχουν λάβει ειδοποίηση οικογένειες 240 ομήρων».

"Ο αριθμός αυξήθηκε σε 240 επειδή η ταυτοποίησή μας - όπως εξήγησα, ορισμένοι από τους ανθρώπους δεν είναι πολίτες του Ισραήλ, επομένως η ταυτοποίηση είναι πιο περίπλοκη. Χρειάζεται χρόνος."

Προηγουμένως, 239 άνθρωποι πιστεύεται ότι είχαν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς.

Τις τελευταίες ημέρες, η μαχητική ομάδα απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους και χθες ο IDF ισχυρίστηκε ότι είχε εξασφαλίσει την απελευθέρωση μιας γυναίκας Ισραηλινής στρατιώτη κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων της.

11:08
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ισραήλ: Δεν υπήρξε κίνδυνος για τους αμάχους από εναέριο στόχο που εντοπίστηκε κοντά στην Εϊλάτ

Σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές ήχησαν σήμερα στην περιοχή της πόλης Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε "αεροπορικό στόχο" που πλησίαζε.

Ύστερα από αρχική προειδοποίηση για πιθανή "εχθρική εισβολή αεροσκάφους", η οποία έκανε τους κατοίκους του δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου να τρέξουν για να καταφύγουν σε ασφαλή μέρη, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τα "συστήματά του εντόπισαν αεροπορικό στόχο που προσέγγιζε το ισραηλινό έδαφος".

"Δεν υπήρξε απειλή ή κίνδυνος για τους αμάχους", πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Ισραηλινός ραδιοσταθμός είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι το Ισραήλ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

10:54
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Νετανιάχου: Να δεχτεί η Αίγυπτος πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας

Νετανιάχου προσπάθησε να πείσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πιέσουν την Αίγυπτο να δεχθεί πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν οι Financial Times σύμφωνα με ανάρτηση του The Spectator Index, στην πλατφόρμα X.

10:34
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο ισραηλινός στρατός προχωρεί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός προχωρεί «μεθοδικά» μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αποκλείει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, την οποία ζητουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που κάνουν λόγο για καταστροφική κατάσταση στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Ο Τσαχάλ επεξέτεινε τη χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, την πραγματοποιεί κατά μετρημένα και πολύ ισχυρά στάδια, προχωρώντας μεθοδικά», δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο η «τρίτη φάση» της στρατιωτικής επιχείρησης έχει αρχίσει.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί πως «τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα τμήματα της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας».

«Έχουν εισέλθει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μπουλντόζες», πρόσθεσε λέγοντας ακόμη ότι κατανοεί πως «η (ανθρωπιστική) κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε εμάς».

Η ισραηλινή επίθεση άρχισε σε αντίποινα για τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Είναι μια πολύ σκληρή δοκιμασία για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι υποβάλλονται σε αδιάκοπους βομβαρδισμούς και από τις 9 Οκτωβρίου σε μια «πλήρη πολιορκία» με διακοπή των παραδόσεων νερού, τροφίμων και ηλεκτρικού.

«Η φούχτα των οχηματοπομπών που πήραν άδεια να περάσουν από τη Ράφα δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις ανάγκες των πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα», κατήγγειλε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο ίδιος ζήτησε μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία έχει γίνει ζήτημα ζωής ή θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους».

Το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από τον Νετανιάχου. «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις για να παραδοθούμε στη Χαμάς. Αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε.

Για την Ουάσιγνκτον, σύμμαχο του Ισραήλ, μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι «η σωστή απάντηση προς το παρόν», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος έκανε μάλλον λόγο για «ανθρωπιστικές παύσεις».

- Τόνοι βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι -

Τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί. Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το COGAT, ανακοίνωσε σήμερα πως άλλα 39 φορτηγά έφθασαν χθες.

Η Χαμάς υποστηρίζει πως 8.306 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. «Σχεδόν 70% των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά και γυναίκες. Δεν μπορεί να πρόκειται για 'παράπλευρες απώλειες'», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Λαζαρινί.

Η κατάσταση των νοσοκομείων προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει σ' αυτά.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε σήμερα λόγο για νέα πλήγματα στις παρυφές του νοσοκομείου Αλ-Κουντς. «Το κτίριο σείεται και οι εκτοπισμένοι άμαχοι, καθώς και οι ομάδες που εργάζονται φοβούνται και πανικοβάλλονται», έγραψε στο X.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύψει όπλα ή μαχητές, κάτι που το ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει.

Στη Γάζα, οι γιατροί «κάνουν επεμβάσεις ακόμη και στο πάτωμα» και καισαρικές ή «ακρωτηριασμούς παιδιών χωρίς αναισθησία» λόγω έλλειψης φαρμάκων, κατήγγειλαν χθες, Δευτέρα, οι Γιατροί του Κόσμου (MDM).

Λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, «οι άνθρωποι πίνουν νερό της θάλασσας, οι άνθρωποι της ομάδας μου έχουν διάρροιες, τα παιδιά τους μέσα σε μερικές ημέρες θα έχουν αφυδατωθεί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Κορτί.

- Μια όμηρος απελευθερώθηκε -

Στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, στς 7 Οκτωβρίου. Εκατοντάδες άνδρες της Χαμάς διείσδυσαν από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος για να πραγματοποιήσουν την πιο φονική επίθεση από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, προκαλώντας βαθύ τραύμα στην ισραηλινή κοινωνία. Απήγαγαν επίσης εκατοντάδες ανθρώπους, 238 από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια τους, όπως δήλωσε σήμερα ο Κόνρικους.

Μία εξ αυτών, μια στρατιωτικός, απελευθερώθηκε στη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, ανακοίνωσε χθες ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας πως είναι καλά και πως ξαναβρήκε την οικογένειά της. Τέσσερις γυναίκες είχαν απελευθερωθεί την περασμένη εβδομάδα από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες, Δεύτερα, το θάνατο της Σάνι Λουκ, μιας Γερμανοϊσραηλινής που είχε απαχθεί. «Βρέθηκε το κρανίο της», οι δήμιοί της, της «έκοψαν το κεφάλι», δήλωσε συγκινημένος ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση ώστε η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους», δήλωσε η Άντβα Αντάρ, μια Γαλλοϊσραηλινή της οποίας η γιαγιά απήχθη, φθάνοντας χθες το βράδυ στο Παρσίσι μαζί με μια δεκαριά οικογένειες γαλλοϊσραηλινών ομήρων για «να ακουστούν».

Χθες, Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως έπληξε μέσα σε 24 ώρες «600 στόχους» -αποθήκες όπλων, εκτοξευτές πυραύλων και κρύπτες- της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν «τρομοκρατική» οργάνωση. Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης πως σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες», ενώ σήμερα το πρωί ανακοίνωσε πως σκότωσε έναν ύποπτο που είχε εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος.

Τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν την περασμένη νύχτα σε τομείς της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

- Πλήγματα στο Λίβανο -

Η σύγκρουση έχει αυξήσει επίσης τις εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου περίπου 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου από πυρά στρατιωτών και ισραηλινών εποίκων, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε εξάλλου σήμερα πως πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στο Λίβανο με στόχο το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι διαβεβαίωσε πως η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να μην συρθεί στη σύγκρουση. «Φοβάμαι μήπως μια κλιμάκωση περιλάβει ολόκληρη την περιφέρεια», δήλωσε.

Επίσης χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στόχους στη Συρία, σε απάντηση για εκτοξεύσεις ρουκετών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, που έχουν βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν γίνει εδώ και δύο εβδομάδες στόχοι 23 επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ρουκέτες, δήλωσε χθες, Δευτέρα, υψηλόβαθμος αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη πως εμπλέκεται δι' αντιπροσώπων σ' αυτές τις επιθέσεις που έχουν αυξηθεί αφότου άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

10:25
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Καμία απειλή για τους αμάχους από αεροπορική εισβολή στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει ο IDF

Σε μια ενημέρωση για το «εχθρικό αεροσκάφος» που αναφέρθηκε προηγουμένως, το IDF λέει τώρα ότι εντόπισε έναν «εναέριο στόχο» που πλησίαζε το ισραηλινό έδαφος κοντά στο Εϊλάτ.

Στην ενημέρωση αναφέρεται ότι «δεν υπήρχε απειλή ή κίνδυνος για τους αμάχους».

Δεν αναφέρεται εάν ο στόχος καταστράφηκε από αεράμυνα ή αναχαιτίστηκε με άλλο τρόπο.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved