Αποτελέσματα γερμανικές εκλογές: Πολιτικός σεισμός από τα ποσοστά των ακροδεξιών

Newsbomb

Η μεγάλη στιγμή για τη Γερμανία και την Ευρώπη έφτασε, καθώς περίπου 62 εκατομμύρια Γερμανοί κλήθηκαν να εκλέξουν τον επόμενο καγκελάριο της χώρας και το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τους. Πρώτη κόβει το νήμα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όμως βγαίνει λαβωμένη από αυτή την εκλογική διαδικασία. Σε χειρότερη μοίρα ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε μία εκλογική πανωλεθρία. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20 %, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)13,5 %, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριςτερα 9%.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα πάντα με τα exit polls είναι ιστορικά χαμηλά για Μέρκελ και Σουλτς, ενώ οι ακροδεξιοί με ποσοστό 13,5% είναι η μεγάλη έκπληξη, καθώς για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια ακροδεξιό κόμμα εισέρχεται στη Γερμανική Βουλή.

01:27
Γιάννης Φιλιππάκος

Διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις εναντίον του AfD

Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν το βράδυ της Κυριακής (24/9) σε πολλές γερμανικές πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στη Μπούντεσταγκ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, αυθόρμητες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά από τα γραφεία του AfD στην Κολωνία, όπου συγκεντρώθηκαν 400 άνθρωποι, στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Βερολίνο.

Στη γερμανική πρωτεύουσα μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τη συγκέντρωση των σχεδόν χιλίων ανθρώπων έξω από την αίθουσα που είχε νοικιάσει το ακροδεξιό κόμμα για την εκλογική βραδιά στην Αλεξάντερπλατς.

Υπό τα συνθήματα «όλο το Βερολίνο μισεί τους ναζί», «έξω οι ναζί» και «ο ρατσισμός δεν είναι εναλλακτική», οι κυρίως νεαροί διαδηλωτές εξέφραζαν το θυμό τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε στο Twitter ότι προχώρησε σε δύο συλλήψεις έπειτα από συγκρούσεις με διαδηλωτές.

«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα δεχθούμε ένα τέτοιο κόμμα στη Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο Ματίας, ένας διαδηλωτής.

01:26
Γιάννης Φιλιππάκος

Συγχαρητήρια από τον Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ

Συγχαρητήρια στη νικήτρια των γερμανικών εκλογών, Άνγκελα Μέρκελ ευχήθηκε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμα του αναφέρει:
«Συγχαρητήρια στην Άνγκελα Μέρκελ για την νίκη της στις Γερμανικές εκλογές. Η αλληλέγγυα & δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από πότε. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση & διεύρυνση των ευρ. αξιών.»

23:15
Δήμητρα Κόκκορη

Πανηγυρισμοί και από Βίλντερς για το AFD – Δεν είμαστε ισλαμικά κράτη

Μετά την Μαρίν Λεπέν και ο Γκέερτ Βίλντερς, ο επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) στην Ολλανδία, συνεχάρη την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) για το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα.«Συγχαίρω την Φράουκε Πέτρι (συμπρόεδρο του AfD) και το AfD», έγραψε ο Βίλντερς στο Twitter και δημοσίευσε μια φωτογραφία του ιδίου μαζί με τη Λεπέν και την Πέτρι.

Τόνισε, δε, ότι «το PVV είναι δεύτερο στην Ολλανδία, το FN είναι δεύτερο στη Γαλλία, το FPO είναι δεύτερο στην Αυστρία, το AfD είναι τρίτο στη Γερμανία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε ισλαμικά κράτη».

Υπενθυμίζεται πως το AfD συγκέντρωσε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το 13,1% με 13,2% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και αναμένεται να έχει περίπου 90 έδρες στο κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι η τρίτη δύναμη στη Μπούντεσταγκ.

23:01
Δήμητρα Κόκκορη

Το προφίλ των ψηψοφόρων που έδωσαν τελικά τη νίκη στη Μέρκελ

Το προφίλ των ψηφοφόρων εκείνων που τελικά έδωσαν τη νίκη στην Άνγκελα Μέρκελ, σκιαγραφούν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία από την εκλογική αναμέτρηση.

Όπως όλα δείχνουν, οι ψηφοφόροι μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως οι γυναίκες ήταν εκείνοι που έδωσαν στη Μέρκελ το «εισιτήριο» για μία τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία, αν και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), κατέγραψαν απώλειες και στις δύο αυτές κατηγορίες ψηφοφόρων σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 41% το CDU/CSU, μείωση περίπου 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό έφτασε το 47% μεταξύ των γυναικών (μείωση 6% σε σχέση με το 2013).

Μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών μόνο το 25% ψήφισε τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το SPD παραμένει πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 και στους μεταξύ 30 και 44 ετών, με ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα.

Την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προτιμούν δύο φορές περισσότερο οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (16% έναντι 9%), ενώ στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το CDU στους άνδρες κάτω των 60 ετών.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία το 16% των ψηφοφόρων μεταξύ 30 και 44 ετών ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα, όπως και το 15% της κατηγορίας 45 με 59 ετών.

22:31
Δήμητρα Κόκκορη

Η «δηλητηριώδης» ατάκα Σουλτς στη Μέρκελ

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του exit poll.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατκού Κόμματος (SPD), μιλώντας στον «Κύκλο του Βερολίνου» -την τηλεοπτική συζήτηση που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων- πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

22:08
Ευστράτιος Μωραΐτης

Η Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη για τα χαμηλά ποσοστό του CDU

Στη διάρκεια της καθιερωμένης συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων μετά τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.

Μιλώντας στη λεγόμενη «στρογγυλή τράπεζα των ελεφάντων», που έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων σε αυτή, που μεταδίδεται απευθείας από το ZDF και το ARD η Μέρκελ τόνισε:

«Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

21:21
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Σε υψηλά επίπεδα τελικά η προσέλευση των ψηφοφόρων

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013.

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Επίσης η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους. Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων το CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, το SPD 20,8%, το AfD 13,1% και το FDP 10,5%.

21:17
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Πάνω από 1000 άτομα έξω από τα γραφεία του ακροδεξιού κόμματος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Βερολίνου, με περισσότερα από 1000 άτομα να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην Αλεξάντερ Πλατς, όπου γίνεται το εκλογικό πάρτι του κόμματος. «Κάτω οι Ναζί!», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD», φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο διαρκώς μεγαλώνει.

Στις σημερινές εκλογές η Εναλλακτική για την Γερμανία συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 13,4%.

21:05
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Ένταση έξω από τα γραφεία του κόμματος των ακροδεξιών

21:03
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Δημοσκόπηση κόλαφος για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved