ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές σοκ από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και «αίμα» στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας

Διεθνές σοκ από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και «αίμα» στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας

Εν ψυχρώ δολοφονία του Αντρέι Καρλόφ σε έκθεση ζωγραφικής στην τουρκική πρωτεύουσα - Ποιος είναι ο δράστης του φόνου - Πώς επηρεάζονται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις

Στη σκιά της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα πραγματοποιείται σήμερα στη Μόσχα η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν με θέμα την έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φτάνοντας χθες στη ρωσική πρωτεύουσα χαρακτήρισε τη δολοφονία Καρλόφ, «τρομοκρατική ενέργεια που στόχευε από κοινού Ρωσία και Τουρκία».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία εκδόθηκε ώρες μετά τη δολοφονία.

Οι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου έδωσαν έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει για τη διαφύλαξη του πλαισίου των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, πέρα από ενέργειες που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση τους. Παράλληλα, οι δύο ΥΠΕΞ υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας κατά των τρομοκρατών στη Συρία και το Ιράκ.

17422074

Το σκηνικό της δολοφονίας «στήθηκε» στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης, της Άγκυρας.

Ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς, ξεγέλασε την ασφάλεια δείχνοντας την αστυνομική του ταυτότητα και έφτασε στον Τούρκο πρέσβη τον οποίο πυροβόλησε την ώρα που εκφωνούσε την ομιλία του, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

17420988

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, ο δολοφόνος είναι αστυνομικός στο τμήμα ειδικών δυνάμεων. Αποφοίτησε από την αστυνομική σχολή της Σμύρνης το 2014 ενώ είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

astinomikos

Όπως σημειώνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν υποψίες ότι είχε διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου.

Ο Γκιουλέν αρνήθηκε πάντως οποιαδήποτε ανάμιξη, χαρακτηρίζοντας ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια τη δολοφονία.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο ένοπλος μπήκε στη γκαλερί με αστυνομική ταυτότητα και φορώντας κουστούμι.

drastis

Λίγο πριν την επίθεση, φέρεται να φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», «θα πληρώσετε γι΄ αυτό που κάνετε στη Συρία» και «εκδίκηση για το Χαλέπι».

Σύμφωνα, δε, με άλλα δημοσιεύματα φώναζε επίσης: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ», αλλά και (όπως ανέφερε Τούρκος δημοσιογράφος): «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τ’ αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε. Όποιος έχει μερίδιο ευθύνης για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

drastis2

Πυροβόλησε 30 με 35 φορές, χτυπώντας τον Ρώσο πρέσβη ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος ενώ τραυμάτισε τρία ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας ομογενής, ο Τάσος (Αναστάσιος) Ζιμπυρικάκης, γιος γνωστού νεφρολόγου στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε τη σοκαριστική στιγμή της επίθεσης

Αρχικά, οι πληροφορίες σχετικά με τον ένοπλο ήταν συγκεχυμένες, καθώς δημοσιεύματα τον ήθελαν να παραμένει στο χώρο και να ακούγονται πυρά, με την τουρκική αστυνομία να διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του. Λίγη ώρα ωστόσο αργότερα δημοσιεύματα επισήμαναν πως ο δράστης δέχθηκε πυρά αστυνομικών και έπεσε νεκρός.

drastis3

Οι αρχές τώρα εστιάζουν τις έρευνες στο στενό κύκλο του δράστη, καθώς οι υποψίες στρέφονται στο δίκτυο του Φετχουλάχ Γκιουλέν, που είχε εισχωρήσει στην αστυνομία. Στο μεταξύ προσήχθησαν η μητέρα και η αδελφή του δράστη και μεταφέρθηκαν στην ασφάλεια.

Στον απόηχο της επίθεσης, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν ανακοίνωσαν ότι όλες οι διπλωματικές υπηρεσίες τους σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Άδανα θα παραμείνουν σήμερα κλειστές.

Πυροβολισμοί έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα

17422453

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τα ξημερώματα της Τρίτης (20/12) έναν άντρα ο οποίος πυροβολούσε στον αέρα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο άντρας πυροβόλησε 8 ή 9 φορές στον αέρα, με όπλο που είχε κρυμμένο στο σακάκι του, πριν από τη σύλληψή του.

Η αντίδραση της Ρωσίας

«Οι εμπνευστές αυτής της δολοφονίας δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την πορεία εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων», τόνισε σήμερα Τρίτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χτες αργά τη νύχτα ευχαρίστησε τους εκατοντάδες Μοσχοβίτες που παρά το κρύο και το περασμένο της ώρας έσπευσαν να καταθέσουν λουλούδια μπροστά από το κτίριο του ΥΠΕΞ, στην πλατεία Σμολιενσκ, στη μνήμη του δολοφονημένου πρέσβη.

17422363

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης Κάρλοφ είχε επαφές με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και «αυτό προδίδει στην τραγωδία εντελώς νέα διάσταση».

Αμέσως μετά τη δολοφονία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια», με τη Μαρία Ζαχάροβα να ενημερώνει ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ήταν μια τρομοκρατική πράξη. Μια άγρια και απάνθρωπη δολοφονία και οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», κατέληξε η Ζαχάροβα.

17422139

Σαφές μήνυμα Πούτιν: Βρείτε μου ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και είχε διαβουλεύσεις τόσο με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όσο και με τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πούτιν, λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα ως «πρόκληση» για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση εναντίον του Αντρέι Καρλόφ.

«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνομιλία που πραγματοποίησαν.

«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε το δολοφόνο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας, τέλος, τη δολοφονία μια «πρόκληση με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου ανέφερε ότι η δολοφονία προκάλεσε «βαθιά» θλίψη στην Τουρκία και σημείωσε ότι διαπράχθηκε ενώ η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης.

Ο κ. Σοϊλού, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στο ρωσικό λαό, ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή η διάσωση του πρέσβη του οποίου ο θάνατος διαπιστώθηκε στις 7:53 στο νοσοκομείο που διακομίστηκε.

Κατά τη Χουριέτ, η ρωσική πρεσβεία εκτίμησε πως πρόκειται για μια επίθεση που διέπραξε ισλαμιστής, μία ημέρα μάλιστα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

Ερντογάν: Προβοκάτσια που θα αποτύχει

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε, με τη σειρά του, τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, καταγγέλλοντας μια «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ερντογάν, αφού ανέφερε ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη, όχι μόνο δεν θα διαταραχθούν, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε επίσης ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Mevlut Mert Altintas και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε ακόμα την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους, ενώ επέμεινε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προβοκάτσια για να πληγεί η διμερής σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Ανέφερε, δε, πως την ίδια άποψη εξέφερε και ο Πούτιν στη συνδιάλεξή τους.

Για τον αρχηγό, τέλος, του τουρκικού κράτους, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά στην απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη.

«Η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως «δεν θα το επιτύχουν».

rwsos presvis copy

Ένας πόλεμος νέου... τύπου

«Ο Ρώσος πρέσβης έπεσε θύμα ενός πολέμου νέου τύπου στον οποίο δεν υπάρχουν μέτωπα» εκτιμά πάντως η μεγαλύτερη μερίδα των διπλωματών στη Ρωσία.

Τονίζουν μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δεν ευθύνεται άμεσα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη. «Πώς θα μπορούσε να ευθύνεται άλλωστε αφού δεν ενδιαφέρεται για άλλη μια επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Μπορεί όμως να ευθύνεται έμμεσα για το συμβάν, γιατί με τους καθαρισμούς του εξασθένισε τις αρχές ασφαλείας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Η απάνθρωπη επίθεση αποβλέπει στην υπονόμευση των συλλογικών προσπαθειών με στόχο την ταχύτατη επίτευξη της πολιτικής διευθέτησης στη Συρία, καθώς και της διαδικασίας εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων», σημειώνει στο μεταξύ το ρωσικό ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας:

«Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές στενότατη συνεργασία με εκπροσώπους των ανακριτικών αρχών της Ρωσίας προκειμένου να διενεργηθεί μια λεπτομερή έρευνα όλων των περιστατικών αυτού του βαρβαρικού εγκλήματος και να εξευρεθούν και να τιμωρηθούν οι οργανωτές του».

Καταλήγοντας, το ρωσικό υπουργείο σημειώνει ότι «το συμβάν μας υποχρεώνει να διεξαγάγουμε ακόμα πιο ασυμβίβαστο αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της».

«Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή να επισκιάσει την τουρκορωσική φιλία»

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρέσβη να «επισκιάσει» την τουρκορωσική φιλία, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια και την καταδίκη του για τη «χαμερπή τρομοκρατική επίθεση».

Η ανακοίνωση, η οποία αποτίει φόρο τιμής στο Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ χαρακτηρίζοντας τον έναν αξιοσέβαστο διπλωμάτη, τονίζει επίσης πως ο δράστης «εξουδετερώθηκε», ενώ «όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Στόχος της δολοφονικής επίθεσης οι ρωσοτουρκικές σχέσεις»

Την άποψη ότι η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στόχευε να βλάψει τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας, εξέφρασε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Αυτή η ειδεχθής δολοφονία είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα μπορεί να αποτελεί προβοκάτσια με στόχο να πλήξει την άνοδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας. Αν πράγματι είναι έτσι τότε θέλω να πιστεύω ότι οι οργανωτές αυτού του βάρβαρου πλήγματος δεν θα πετύχουν το στόχο τους και δεν θα έχουμε νέα περίοδο ψύχρανσης των σχέσεων με την Τουρκία», τόνισε τέλος ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίτ Σλούτσκι.

«Εκτιμώ πως παρά την τρομερή τραγωδία που εκ των πραγμάτων θα επισκιάσει τις συνομιλίες αυτές η Μόσχα και η Άγκυρα πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία για όλα τα θέματα της ατζέντας που συμφωνήθηκαν», εκτίμησε ο Σλούτσκι.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη

Ποιος ήταν ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ

Σαφές μήνυμα Πούτιν: Βρείτε μου ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Ερντογάν: Προβοκάτσια που θα αποτύχει

Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία – Πυροβολισμοί και κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Καρέ - καρέ η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα

Γκιουλέν για δολοφονία Ρώσου πρέσβη: Ειδεχθής τρομοκρατική ενέργεια

Συγκλονιστικό βίντεο: Η γυναίκα του Αντρέι Καρλόφ μαθαίνει για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Ένας ομογενής ανάμεσα στους τραυματίες

Θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θέτει η Μόσχα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Συνελήφθησαν η μητέρα και η αδελφή του δράστη

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την επίθεση

Η Τερέζα Μέι εξέφρασε την ανησυχία της για την επίθεση

Κανονικά η τριμερής συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία

Δήμαρχος Άγκυρας: Η επίθεση είχε στόχο τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας

Σχετικές ειδήσεις