Θέλουν την Τιμοσένκο υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης

Το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο κατέθεσε στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να συμπεριληφθεί η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και νυν φυλακισμένη, στη λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
1'

«Η Γιούλια Τιμοσένκο είναι ένα σύμβολο δημοκρατίας στην Ουκρανία και πιστεύουμε ότι η επιτροπή των βραβείων και οι ευρωπαϊκές χώρες θα βοηθήσουν να αλλάξει η παρούσα κατάσταση», δήλωσε το στέλεχος του κόμματος BYT-Batkivschina, Ναταλία Κορολέφσκαγια.

Η πρώην πρωθυπουργός εκτίει ποινή φυλάκισης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, εξαιτίας μιας ενεργειακής συμφωνίας με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της θητείας της, το 2009.

Η Τιμοσένκο είχε γίνει γνωστή ως η «πορτοκαλί πριγκίπισσα» κατά την εκλογή του τότε συμμάχου της Βίκτορ Γιούσενκο. Τότε πρωτοστατούσε στις συγκεντρώσεις ενάντια στον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος από παλιός «εχθρός» το 2004, έγινε «φίλος» τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, το όνομα της Τιμοσένκο έχει αναμειχθεί σε υπόθεση δολοφονίας, την οποία άνοιξαν ξανά πρόσφατα οι ουκρανικές αρχές.